Lenci

okt. 2018

FELIDA

Redding Leeuw Lenci

Van wegkwijnen in 'Europa's Slechtste Dierentuin' tot een gelukkig leven

28.10.2018

In oktober 2018 voerde een reddingsteam van VIER VOETERS een grote reddingsactie uit: alle wilde dieren uit Safari Park Zoo Fier, een dierentuin in Albanië die bekend stond als 'Europa's Slechtste Dierentuin', werden gered. Zo ook leeuw Lenci. Tijdens de reddingsactie werd hij het meest bekend vanwege een zware ontsteking in zijn oog. Zijn oog was daardoor helemaal zwart geworden en foto's van de leeuw werden internationaal verspreid. 
Na de redding konden we zijn oog genezen, maar de zenuwen in zijn gezicht waren al permanent beschadigd geraakt. Daardoor heeft hij nu een asymmetrisch gezicht: zijn oog, neus en mond staan scheef. Hij heeft hier gelukkig geen last van.

Deze foto, van Lenci met zijn zwarte oog, ging de hele wereld over:

Lenci in Safari Park Zoo Fier

Een lange reis naar rust

Nadat we de dieren uit Safari Park Zoo Fier hadden gehaald, werden ze tijdelijk ondergebracht in Tirana Zoo: bureaucratische willekeur stond het transport van de leeuwen naar Nederland in de weg. Het Albanese ministerie weigerde om de transportpapieren af te geven, waardoor VIER VOETERS geen andere keuze zag dan een online petitie te lanceren om het ministerie onder druk te zetten. Met resultaat: eindelijk kwam daar het groene licht. Op 7 mei 2019 begonnen de leeuwen hun reis van Tirana in Albanië naar Nijeberkoop in Nederland. Een speciaal team onder leiding van wildlife dierenarts Marc Gölkel heeft een reis van bijna 3.000 kilometer afgelegd in 52 uur. Toen waren Lenci, Bobby en Zhaku eindelijk thuis. 

Bekijk de reddingsactie:

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Afscheid Zhaku

Lenci was niet de enige leeuw die uit Albanië werd gered en naar FELIDA kwam: hij werd vergezeld door leeuwen Bobby en Zhaku. Helaas kwam voor Zhaku de hulp te laat: twee maanden na zijn aankomst in FELIDA moeste we hem laten inslapen. Zijn nieren waren te ernstig beschadigd en er was geen enkele hoop op verbetering. We zijn desondanks dankbaar dat Zhaku in zijn laatste dagen liefde en rust heeft gekend.
Lenci en Bobby leven naast elkaar in FELIDA en zoeken elkaar regelmatig even op, maar genieten ook allebei van hun eigen ruimte en de rust die ze nooit eerder gekend hebben.

Diverse updates over Lenci's gezondheidstoestand

Juli 2019: Wat het begin van een doodnormale dag bij FELIDA had moeten zijn, werd uiteindelijk het begin van een zenuwslopende periode. Op een ochtend kon Lenci plotseling niet meer opstaan. Hij probeerde het en hij vocht, maar zijn achterpoten werkten niet mee. Lenci bleef omvallen. We namen meteen contact op met wildlife dierenarts Marc Gölkel, die moet spoed naar FELIDA kwam. We konden meteen terecht bij Dierenziekenhuis Drachten voor een CT-scan. Lang verhaal kort: Lenci bleek een hernia te hebben.
We wisten niet of en in hoeverre Lenci zou herstellen. Maar zolang er een kleine kans was, gaven we niet op. En Lenci ook niet. Lenci vocht en wij vochten met hem mee.

Augustus 2019: De afgelopen weken waren zeer spannend, maar Lenci bleek opnieuw een vechter te zijn: hij heeft zich goed weten te herstellen van zijn hernia. Wel moeten we er rekening mee houden dat zijn rug altijd een zwakke plek blijft - net als bij mensen die een hernia hebben gehad. We houden hem daarom goed in de gaten en geven hem de intensieve en gespecialiseerde zorg die hij nodig heeft. 

Februari 2020: We zijn trots op Lenci! Aan zijn uiterlijk is te zien dat hij nog niet zo lang geleden ernstig verwaarloosd werd. Door de zware oogontsteking waarmee hij te kampen had in Safari Park Zoo Fier, zijn de zenuwen in zijn gezicht beschadigd geraakt en staan zijn oog, neus en mond scheef. Maar dit maakt hem niet minder mooi. Een aan zijn innerlijk is nauwelijks nog te merken wat een moeilijk verleden hij heeft gehad. Lenci is een goedgehumeurde, speelse leeuw die van allerlei soorten verrijking houdt en iedere dag vrolijk meebrult in het 'leeuwenkoor' met Bobby, Ivan-Asen, Masoud en Terez.

April 2020: We mogen niet vergeten dat Lenci pas minder dan een jaar bij FELIDA is en dus pas relatief kort de zorg krijgt die hij nodig heeft, na jarenlang opgesloten te zijn geweest in een betonnen kooi zonder toegepaste voeding en verzorging. Een paar dagen geleden werd Lenci plotseling weer ziek, en de dierenartsen ontdekten een cyste in zijn kaak en neusholte. Gelukkig kon alles verwijderd en goed schoongespoeld worden. Toch was dit een intensieve behandeling voor Lenci, en hij heeft enkele dagen nodig gehad om zich weer de oude te voelen. 

Mei 2020: Het was een jaar met ups en downs, maar wat zijn we trots op Lenci! Op 9 mei 2020 was hij (samen met Bobby) precies 1 jaar bij FELIDA. We hopen nog lang van zijn mooie gezelschap te mogen genieten.

Lenci 1 jaar bij FELIDA:

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Vaarwel, lieve Lenci

Wanneer alle hoop op verbetering verloren is, moeten we sterk zijn en het zwaarste soort zorg verlenen dat er nog is: verder lijden voorkomen. Helaas is dit een belangrijk onderdeel van onze verantwoordelijkheden als special care-opvangcentrum voor getraumatiseerde dieren. Zo ook gisteren: met veel verdriet laten we jullie weten dat onze dappere kanjer Lenci niet meer is.
Lenci heeft zóveel meegemaakt in zijn leven, en hij heeft zó hard moeten strijden. In mei 2019 kwam hij fysiek en mentaal zwaar getraumatiseerd aan bij FELIDA Grote-katachtigen-opvang, nadat VIER VOETERS hem gered had uit een illegale privédierentuin in Albanië. Dankzij gespecialiseerde zorg knapte hij langzaam op en hij genoot zichtbaar van het gras onder zijn poten, het zonnetje op zijn vacht, de verrijking om mee te spelen en de rust om zich heen. Maar zijn gezondheid bleef fragiel, want het jarenlang lijden op een betonnen vloer in een kleine kooi, in vochtige en onhygiënische omstandigheden, zonder goede zorg, had diepe en onuitwisbare sporen nagelaten.
Onlangs veranderde Lenci zijn vrolijke gedrag en leek hij pijn te hebben. Medisch onderzoek, inclusief een CT-scan, wees uit dat hij leed aan een chronische, zeer pijnlijke ontsteking in zijn neusgebied die zich verder zou verspreiden en meer pijn zou veroorzaken. Een langdurige behandeling zou dit probleem niet oplossen en we zagen hem verzwakken onder zijn stoere, majestueuze uiterlijk. Lenci was op, zijn moeilijke verleden had hem ingehaald en de wil om te vechten was verdwenen.
We zijn ontzettend bedroefd dat we hem hebben moeten laten gaan, maar ook opgelucht dat zijn gevecht voorbij is. Dankzij jullie heeft hij een tweede kans gekregen en voor het eerst in zijn leven rust, liefde en plezier gekend.

Lenci, je hebt onze wereld net zo veranderd als wij die van jou. We zullen je nooit vergeten, je was er een uit duizenden.

Deel hier!

Zoek