Caruso

mei 2014

LIONSROCK

Redding Tijger Caruso

Deze prachtige tijger verhuisde in maart 2019 van FELIDA naar LIONSROCK in Zuid-Afrika

29.6.2020

Toen VIER VOETERS Caruso eind 2013 voor het eerst ontmoette, was hij een gestreste, angstige en verwaarloosde tijger met ernstige gebitsproblemen. Toen VIER VOETERS het bestaande opvangcentrum waar Caruso woonde officieel overnam en het FELIDA Grote-katachtigen-opvang werd, kreeg Caruso veel gespecialiseerde en intensieve zorg om hem te helpen herstellen van zijn gezondheids- en gedragsproblemen. Met succes: langzaam maar zeker veranderde Caruso in een relaxte, speelse tijger die lekker in zijn vel zat. Het ging zelfs zo goed met hem, dat zijn verblijf in FELIDA te klein voor hem werd: hij had meer ruimte nodig, en die ruimte konden we hem in FELIDA niet bieden. In maart 2019 hebben we Caruso daarom overgebracht naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. 

In deze omstandigheden leefde Caruso toen we hem voor het eerst zagen

In deze omstandigheden leefde Caruso toen we hem voor het eerst zagen

Van ver gekomen

Caruso werd in 2006 geboren in een Duits safaripark en vervolgens verkocht aan een circus waar hij met de hand werd grootgebracht. Omdat Caruso liever wilde spelen dan kunstjes leren, dreigde hij afgemaakt te worden. Dit kon voorkomen worden en in plaats daarvan eindigde hij in Nederland in een vervallen opvangcentrum. Hij was toen slechts twee jaar oud. Toen VIER VOETERS het opvangcentrum in 2014 officieel overnam leek Caruso in het niets op de trotse tijger die hij vandaag de dag is. Hij was angstig, gestrest, had pijn aan zijn gebit en sprong regelmatig gefrustreerd tegen het hekwerk op. Caruso moest van ver komen, maar dankzij de gespecialiseerde zorg bij FELIDA lukte het hem al zijn trauma's te overwinnen.
Op de dag van de grootste reis van zijn leven - het transport naar Zuid-Afrika - leek hij dan ook in het niets op de agressieve tijger we ooit ontmoet hadden. Dankzij trainingen durfde hij zelfstandig zijn transportkist in te lopen en de hele weg naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary heeft hij rustig in zijn kist gelegen. Zijn ogen stonden groot - want natuurlijk was het reuzespannend - maar dankzij de aanwezigheid van één van zijn vertrouwde dierverzorgers durfde hij alles aan. 
In LIONSROCK voelde hij zich al binnen enkele dagen helemaal thuis in zijn enorme verblijf. Alsof hij nooit ergens anders was geweest.

Caruso in zijn transportkist, onderweg naar LIONSROCK

Caruso in zijn transportkist, onderweg naar LIONSROCK

Een overzicht in foto's: van FELIDA naar LIONSROCK

Update

Niet lang na aankomst in LIONSROCK werd Caruso plotseling ziek. Hij vertoonde tekenen van pijn en wilde niet meer eten of bewegen. De dierenarts werd gebeld en vond fracturen in sommige wervels, die de plotselinge pijn veroorzaakten. 
Caruso kreeg pijnstillers en ondersteunende supplementen. Het ging onmiddellijk beter met hem: hij begon weer te eten en rond te lopen. 

De fracturen zijn hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de slechte voeding en het gebrek aan calcium in het verleden geweest, toen hij als welpje opgroeide. Zijn botontwikkeling is hierdoor beïnvloed. Helaas zien we bij veel van onze geredde grote katachtigen dergelijke gevolgen: hun slechte verleden heeft grote invloed gehad en steekt regelmatig de kop op. 
Gelukkig is Caruso goed hersteld en geniet hij iedere dag volop van zijn nieuwe thuis in LIONSROCK. 

Tijger Caruso

steun ons werk 

voor getraumatiseerde grote katachtigen

doneer

Deel hier!

Zoek