Kittens adopteren

Pleegzorg en adopteren tijdens de Coronacrisis

Wat moet je jezelf afvragen voordat je gaat adopteren?

Dieren kunnen in moeilijke tijden een sterke emotionele steun zijn en je zou tijdens de Corona lock-down met al die vrije tijd kunnen denken dat dit het perfecte moment is om een dier te gaan verzorgen of te adopteren. Dit moet echter een weloverwogen onderneming zijn. Hoewel het fantastisch is om te doen, is adoptie een verbintenis voor de lange termijn en moet het pleegouderschap niet lichtvaardig worden opgevat.
 

Adopt, don’t shop 

Aangezien veel mensen nu vanuit huis werken om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, is het zeker waar dat dit een goed moment is om te adopteren of pleegouder te worden. Een huisdier adopteren (in plaats van er een kopen) is de beste manier om een nieuw gezinslid toe te voegen. Er zijn duizenden dieren in asiels, velen zitten daar buiten hun schuld en zijn op zoek naar liefdevolle permanente onderkomens. Dierenasielen zijn altijd blij om te worden ontheven van de druk van steeds meer dieren die onder hun hoede komen, vooral in de huidige situatie. Sommige mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt of hun werktijd hebben moeten inkorten, voelen de financiële druk en zijn mogelijk gedwongen hun huisdieren af te staan aan een opvangcentrum. Sommige huisdieren bevinden zich misschien in opvangcentra omdat hun eigenaren zijn overleden aan COVID-19. Sommige eigenaren van gezelschapsdieren maken zich misschien onnodig zorgen dat hun huisdieren het coronavirus op hen kunnen overdragen, dus geven de dieren aan asiels. Deze angst is ongegrond gebleken volgens wetenschappelijke studies en internationale gezondheidsorganisaties die benadrukken dat huisdieren COVID-19 niet op mensen kunnen overdragen. De huidige pandemie wordt veroorzaakt door overdracht van mens op mens.

Overweeg de lange termijn

Iedereen die overweegt een asieldier te adopteren of het pleegouderschap op zich te nemen, moet in gedachten houden dat ons leven op een gegeven moment weer normaal zal worden zodra de lock-down de verspreiding van het virus heeft afgeremd. Het is daarom belangrijk dat men het na de lock-down zo regelt dat men nog steeds voor het dier kunnen zorgen, vooral als ze worden geadopteerd.

Pleegzorg heeft een vergelijkbare overweging nodig. Nadat de lock-down is beëindigd, hoeven pleegdieren niet meer terug te gaan naar het asiel, maar worden ze vastgehouden totdat ze een nieuw, permanent onderkomen kunnen vinden. Pleegzorg kan op korte termijn verlichting bieden voor asiels, maar wanneer de wereld weer normaal wordt, mogen asieldieren niet onmiddellijk worden teruggestuurd, dit is niet eerlijk voor het asiel of het dier dat bij pleeggezinnen is.
 

Dieren kunnen geweldige emotionele steun bieden, vooral in tijden van crisis zoals deze. Hun aanwezigheid vermindert stress en heeft een positieve invloed op de geestelijke gezondheid. Het zou fantastisch zijn als de corona lock-down tot ongekende hoeveelheden van dieren zou leiden die liefdevolle onderkomens vinden. Maar het is cruciaal om zorgvuldig te overwegen of u de rest van uw leven voor een huisdier kunt zorgen, niet alleen tijdens de lock-downperiode, zodat iedereen er uiteindelijk van profiteert.

wat moet je jezelf afvragen?

  • Heb je de financiële middelen om je hele leven voor een huisdier te zorgen?
  • Weet je genoeg over de behoeften van het dier en kun je ze allemaal vervullen?
  • Indien je een hond wil: kun je deze regelmatig uitlaten?
  • Wie zorgt er voor je huisdier als je aan het werk bent of op vakantie gaat?
  • Kun je voldoende tijd met jouw huisdier doorbrengen (honden mogen niet langer dan 4 uur alleen blijven)?
  • Jouw levensstijl moet zorgvuldig worden overwogen - honden hebben veel aandacht nodig en zijn niet geschikt voor mensen die veel tijd buitenshuis doorbrengen en de hond alleen achterlaten.

Deel hier!

Zoek