Doneren
Leeuwenwelp

Stichting VIER VOETERS

Veelgestelde vragen en antwoorden 

Heeft u vragen over Stichting VIER VOETERS? Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden. Hopelijk staat uw vraag er ook bij! Is dat niet het geval? Neem dan gerust contact met ons op via office@vier-voeters.nl of 020-625 25 26. We staan u graag te woord.

Waarom heten jullie VIER VOETERS?

VIER VOETERS is een vertaling van VIER PFOTEN, de naam van onze moederorganisatie in Oostenrijk. Er is gekozen voor ‘VOETERS’ omdat dit prettiger klinkt dan ‘POTEN’. We beseffen dat VIER VOETERS grammaticaal incorrect is maar hebben hiervoor gekozen vanwege de internationale herkenbaarheid van de naam in twee delen in ons logo (zoals in het Verenigd Koninkrijk: FOUR PAWS en Duitsland: VIER PFOTEN).

Werken jullie alleen voor dieren met vier voeten?

Nee, wij voeren ook campagne voor verbetering van dierenwelzijn in de vee-industrie waaronder ganzen en kippen.

Hoe neem ik VIER VOETERS in mijn nalatenschap op?

U kunt telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen voor meer informatie hierover. 

In welke landen zit VIER VOETERS?

VIER VOETERS heeft kantoren in veertien landen: Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Oekraïne, Bulgarije, Kosovo, de VS, Australië, Zuid-Afrika, Vietnam en Thailand. Daarnaast hebben we dertien opvangcentra en reservaten voor geredde dieren. Zo kunnen wij snelle hulp en langetermijnoplossingen bieden voor dieren in nood.

Vangen jullie ook dieren op in Nederland?

Ja, wij hebben een gespecialiseerd opvangcentrum voor geredde grote katachtigen in Friesland, in de plaats Nijeberkoop: FELIDA. Ons team daar is gespecialiseerd in de verzorging van zwaar verwaarloosde en getraumatiseerde grote katachtigen zoals bijvoorbeeld leeuwen en tijgers.

Gaan donaties niet allemaal naar de directie?

Bij VIER VOETERS werken wij met een gematigd beloningsbeleid voor álle medewerkers, om de kosten zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk geld te besteden aan onze dierenwelzijnsprojecten. In onze jaarverslagen kunt u lezen hoeveel geld er jaarlijks besteed wordt aan onze projecten.

VRAGEN OVER REDDINGEN

Kan ik meehelpen met reddingsacties?

VIER VOETERS werkt met speciaal getrainde medewerkers, experts en dierenartsen op locatie. Helaas is het niet mogelijk om als vrijwilliger mee te helpen.

Wat gebeurt er met de donaties voor reddingen?

Zodra wij op de hoogte zijn van een dier dat hulp nodig heeft, sturen wij er een onderzoeksteam naartoe. Zij inventariseren de situatie en kijken wat er nodig is om het dier te redden. Als er besloten wordt dat de redding kan plaatsvinden moet er van alles worden geregeld. Alles kost geld:  

  • Kosten van eventuele noodbehandelingen ter plaatse 
  • Kosten van medicatie tijdens transport en op locatie 
  • Voedsel voor elk dier 
  • Kosten van een vrachtwagen of bus om de dieren te vervoeren 
  • Kosten van transportboxen of kratten 
  • Kosten van gespecialiseerd personeel ter plaatse 
  • Kosten van documenten en vergunningen om de dieren mee te mogen nemen 

Als een dier eenmaal gered is en is overgebracht naar een van onze opvangcentra, heeft hij levenslange zorg nodig. Die zorg is erg kostbaar, denk aan onderhoud van de verblijven, dierenverzorgers, voedsel en medicatie. 

Kopen jullie dieren vrij?

Wij kopen een dier nooit vrij maar zorgen er altijd voor dat het dier vrijwillig aan ons wordt afgestaan. Of we werken samen met de autoriteiten zodat het dier in beslag kan worden genomen. Als we de eigenaar van het dier zouden betalen voor het vrijkopen van het dier, belonen we hem voor het gevangenhouden, en dat willen we natuurlijk niet.

Hoe weten jullie dat de eigenaar niet weer een nieuw dier neemt?

Tijdens de overdracht laten we altijd contractueel vastleggen dat de eigenaar nooit weer een soortgelijk dier mag bezitten - anders is het dweilen met de kraan open.

Waarom duurt het soms zo lang voordat een dier gered wordt?

Er komt veel kijken bij een redding. Houdt een eigenaar een dier legaal maar zorgt hij er slecht voor? Dan moeten we de eigenaar zien te overtuigen het dier vrijwillig aan ons af te staan. Houdt een eigenaar een dier illegaal? Dan moeten de autoriteiten het dier in beslag nemen. Wij zijn niet bevoegd om dat te doen. 

Beide gevallen brengen veel papierwerk met zich mee. Daarnaast moet het transport geregeld worden en moeten we een geschikte plek vinden om het dier op te vangen. Gelukkig hebben wij in onze eigen opvangcentra en reservaten veel plek voor geredde dieren. 

Waarom maken jullie foto's en filmpjes van dieren in nood maar worden ze niet meteen gered? 

Foto's en video's zijn vaak nodig als bewijsmateriaal en om aandacht te zoeken voor het probleem; zonder aandacht komt er vaak ook geen oplossing. Vandaar dat wij laten zien onder welke vreselijke omstandigheden dieren in sommige landen nog altijd leven maar ook wat wij eraan doen. Samen met u. Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor dierenleed, het onder de aandacht brengen van dierenleed is zelfs een belangrijk deel van onze missie en willen niet alleen de mooie beelden van na de redding tonen. 

Hoe beslist VIER VOETERS welke dieren moeten worden gered?   

Het aantal dieren dat gered en opgevangen moet worden is helaas groot. VIER VOETERS heeft een vastgesteld beleid, dat helpt bepalen welke dieren kunnen worden gered. Er wordt rekening gehouden met diverse factoren, waaronder de evaluatie van de houd- en leefomstandigheden en de verzorging voor de dieren, de opnamecapaciteit bij opvangcentra van VIER VOETERS en partners, de politieke en wetgevingssituatie en de beschikbare middelen en contacten die VIER VOETERS heeft in het betreffende land. Voor elke redding is een van de belangrijkste voorwaarden dat het geredde dier niet wordt vervangen door nieuwe dieren omdat dit de handel, het fokken en de gevangenschap juist verder zou stimuleren. 

Waarom laten jullie geredde dieren niet vrij in het wild?   

De meeste wilde dieren onder de hoede van VIER VOETERS werden voorheen onder extreem slechte omstandigheden gehouden en zijn in sommige gevallen het resultaat van meerdere generaties inteelt. Ze hebben daardoor vaak gedragsafwijkingen en gezondheidsproblemen ontwikkeld, waardoor ze onmogelijk in het wild kunnen overleven. Onze opvangcentra en reservaten bieden een veilig onderkomen waar ze alles krijgen wat ze nodig hebben. VIER VOETERS fokt nooit met geredde dieren om te voorkomen dat er nog meer dieren in gevangenschap worden geboren. 

Zoek