DonerenAdopteren
Galbeer in kooi

Het lijden van Vietnamese galberen 

VIER VOETERS vecht voor galberen in Vietnam 

Er leven nog 330 beren op circa 100 galberenboerderijen in Vietnam. Een ongelooflijk groot aantal, aangezien de Vietnamese overheid sinds 2005 de verkoop en het bezit van berengal verbiedt. Onderzoek van VIER VOETERS heeft de afgelopen jaren aangetoond dat de meeste van deze beren een miserabel bestaan hebben in een piepkleine metalen kooi. Het ergste is nog wel dat bij velen nog altijd gal wordt afgetapt.  

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Zoals in dit filmpje te zien is, worden de beren eerst onder verschrikkelijke omstandigheden verdoofd, waarna de galblaas via een echo wordt opgespoord. Dan wordt een naald door de buikwand heen gestoken. De verdoving wordt vaak niet juist toegepast of is te zwak. Dat betekent dat de beer bij bewustzijn is en ongelooflijk veel lijdt. 

Na het aftappen van de gal raken de wonden vaak ontstoken. Beren waarbij regelmatig gal wordt afgetapt lijden aan pijnlijke abcessen, bloedvergiftiging of zelfs leverkanker. Daar komt nog eens bij dat het leven in ontzettend kleine kooien tot ernstige gedragsstoornissen leidt en in het ergste geval zelfs tot zelfverminking. VIER VOETERS-experts zijn op bezoek geweest bij verschillende berenboerderijen en hebben talloze gevallen van misbruik vastgelegd. 

Thomas Pietsch, onze expert op het gebied van wilde dieren, was langsgegaan bij een berenboerderij: ‘De kooien zijn heel erg klein, nauwelijks groter dan de beren zelf, en elke vorm van stimulatie ontbreekt. De beren hebben helemaal niets. Ze zijn ziek en lusteloos. Dit is extreme dierenmishandeling.’ 

Zelfs de bodem van hun kooien bestaan uit metalen rasters. Ze kunnen niet goed liggen, laat staan dat ze helemaal rechtop kunnen gaan staan. Sommige kooien zijn zo klein dat een volwassen beer zich nauwelijks kan omdraaien. Berengal zou bijzonder effectieve bestanddelen bevatten die vooral in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. De gal zou helpen de symptomen van oogziektes, bloeduitstortingen en problemen met de spijsvertering te verlichten. Hoewel de verkoop en de consumptie van berengal in Vietnam al in 2005 door de Vietnamese overheid is verboden, wordt berengal nog altijd onder de toonbank verhandeld. 

HELP MEE

Doneer, zodat VIER VOETERS nog meer galberen kan redden uit de vreselijk kleine kooien waar zij al jaren in gevangen worden gehouden. 

DONEER

Waarom al die wreedheid?

Synthetische alternatieven voor berengal die in een laboratorium kunnen worden gemaakt, bestaan al, maar volgens TCG-experts zou natuurlijke berengal speciale krachten bezitten die niet kunnen worden nagemaakt. We waren bijzonder geschokt toen we ontdekten dat het grootste deel van de 1.300 galberen in Vietnam in het wild zijn gevangen. Men gelooft dat hun gal veel effectiever is dan dat van beren die in gevangenschap geboren zijn. 

TEKEN DE PETITIE

Teken onze petitie en strijd tegen de galbeerindustrie!

TEKEN

Zoek