Vos in kooi voor bont

Echt of nep bont?

Vier manieren om het onderscheid te maken

Nepbont, oftewel faux fur, is tegenwoordig niet meer zo makkelijk te onderscheiden van echt bont. De kwaliteit van imitatiebont is aanzienlijk verbeterd in de laatste jaren, waardoor het erg lijkt op echt bont. Gelukkig wordt op kledingetiketten vaak vermeld waar een product van is gemaakt. Wanneer kledingstukken echter worden versierd met echt bont, wordt dit vaak niet vermeld op het etiket. Ook de prijs is geen doorslaggevende factor meer. Bontaccessoires of artikelen die met echt bont zijn versierd, worden al vanaf 10 euro verkocht. Daarom hebben we een aantal tips opgesteld waarmee je echt bont van imitatiebont kunt onderscheiden:

 • De ondervacht test:
  Echt bont bestaat uit twee lagen. De eerste laag bestaat uit fijn, dicht en pluizig haar genaamd ondervacht, dit is bedoeld om dieren warm te houden in de winter. Probeer de bovenste laag vacht opzij te duwen, bij echte wol zou je dan de ondervacht moeten voelen. 
 • De leertest:
  Echt bont wordt samen met leer verwerkt. Duw de haren voorzichtig uit elkaar en kijk of er leer onder zit. Bij imitatiebont wordt vaak een geweven stof gebruikt in plaats van leer. 
 • De windtest:
  Nepbont is vaak steviger dan echt bont. De haren van echt bont bewegen al bij een licht briesje. Blaas zachtjes over het bont. Bewegen de haren mee? Dan is het waarschijnlijk echt bont. 
 • De geurtest:
  Deze test kun je beter niet in de winkel uitvoeren. Maar echt bont reageert anders op vuur dan imitatiebont. Echt bont verschroeit, net als mensenhaar en ruikt ook hetzelfde. Imitatiebont daarentegen geeft een kunstmatige geur af en smelt tot kleine, harde klontjes.

Het Fur Free Retailer programma

Wilt u er zeker van zijn dat u niet per ongeluk echt bont koopt? Kijk dan op de site van Fur Free Retailer voor een complete lijst met bontvrije merken. 

Bontfokkerij

Doe mee met onze campagne #Trekgeendierenleedaan 

En moedig modemerken aan over te stappen op diervriendelijke alternatieven 

Doe mee

Zoek