Group of lions in Sudan

Bijna 50 wilde dieren zijn gered


Een missie waarmee we dieren uit een oorlogsgebied in Soedan hebben geholpen

Doneer nu

VIER VOETERS redt dieren in Soedan

Na onze vorige succesvolle missie in 2022, zijn we opnieuw teruggekeerd naar Soedan om bijna 50 dieren te redden.

Door de humanitaire crisis in Soedan zijn 5,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen en veel dieren zijn noodgedwongen in de steek gelaten.

We werden gevraagd om ruim dertig dieren uit het Sudan Animal Rescue Centre in Al Bageir te halen vanwege onze ervaring met het redden van dieren in oorlogs- en conflictgebieden. Het was dringend want deze dieren liepen een groot risico om te sterven. Meer dan vijftien leeuwen en andere dieren waren achtergelaten in dit conflictgebied. Er was nauwelijks voedsel, water en elektriciteit. De dieren werden bedreigd door geweerschoten, zijn uitgehongerd en hebben dringend medische zorg nodig.

De reddingsmissie was ingewikkeld, maar het is ons gelukt! We hebben de dieren naar het Um Barona National Park gebracht, waar ze alle zorg zullen krijgen die ze nodig hebben. 

Volg onze updates om op de hoogte te blijven!

Geef deze dieren een betere toekomst

De reis naar een veilig thuis 

Blijf op de hoogte van de laatste updates over de redding

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om het laatste nieuws en mooie verhalen over ons werk te ontvangen!

De bijna vijftig geredde dieren zijn aangekomen in Um Barona National Park! 

Na een erg moeilijke reis hebben we geweldig nieuws: ons team is met bijna vijftig geredde dieren veilig aangekomen in Um Barona National Park.Een aantal hebben intensieve zorg nodig, andere dieren zijn verzwakt, mager en uitgeput van hun hongerstrijd van de afgelopen maanden.Goede zorg is nu erg belangrijk. Deze dragen we over aan de Sudanese autoriteiten voor wildlife. VIER VOETERS ondersteunt het nationale park een maand lang met voedselvoorraden en medicatie voor alle dieren. Ook geven we advies over dringend noodzakelijke verbeteringen in het park en zoeken we samen naar een langetermijnoplossing voor alle geredde dieren. Voor nu moeten ze herstellen van hun verwondingen en weer op kracht komen.     

Een gevaarlijke rit naar veiligheid 

Bij de meeste reddingsactieszijn we opgelucht als de dieren zijn ingeladen en onderweg zijn, maar bij deze redding is dit anders.. Ondanks alle prestaties tot nu toe, waren de dieren en het team nog lang niet veilig. Moe van de extreem uitdagende taak om de dieren te verzorgen en in te laden, vertrok het konvooi voor de reis naar de veiligheid door niemandsland. Toen het donker werd, besloot missieleider en dierenarts Amir Khalil om deze gevaarlijke zone over te steken door voor het konvooi uit te rijden. Helaas kwam het team er deze keer niet ongeschonden uit - een van de vrachtwagenchauffeurs werd door criminelen van zijn geld beroofd. Deze situatie had natuurlijk heel anders kunnen aflopen, we zijn daarom dankbaar dat het hierbij gebleven is. Naast de gevaren van buitenaf, was het VIER VOETERS-team voortdurend bezorgd over hun kostbare lading. Voor dieren die al maanden hongerlijden, is zo'n transport erg inspannend. Het team controleerde de dieren daarom op meerdere momenten en voorzag ze van alles wat ze nodig hadden. Hoewel het einde van de missie in zicht was, was het gevaar nog niet geweken.  

Leeuw in transportkooi

Bijna vijftig wilde dieren uit oorlogsgebied in Khartoem halen

Na de emotionele gebeurtenissen van de dag ervoor, keerden onze dierenarts en missieleider Amir Khalil en zijn team terug naar Sudan Animal Rescue om de overgebleven wilde dieren veilig in transportkisten te plaatsen en ze allemaal in vrachtwagens te laden. Het was een grote logistieke onderneming die alle nodig hulp vereiste.  

 Ons plan om vijftien leeuwen en vijf hyena's voor te bereiden op de reis naar een tijdelijke veilige zone in Wad Madani, Um Barona National park, werkte goed. Daarnaast werden een serval, een zandkat en een genetkat voorzichtig in één van de trucks geplaatst. Terwijl ons reddingsteam verder ging met inladen en zich klaarmaakte voor vertrek, vonden ze nog meer dieren, waarover ze van tevoren niet waren ingelicht. Plotseling waren er twee arenden, een ooievaar, gazellen en verschillende kraanvogels en pauwen die we spontaan besloten mee te nemen om ze een tweede kans in het leven te geven. In totaal heeft ons VIER VOETERS-team die dag bijna 50 wilde dieren gered!

 
Geen enkel dier bleef achter in Khartoem, hoewel we niet zeker wisten of ze het allemaal zouden halen. Sommige dieren waren er behoorlijk slecht aan toe en erg zwak toen we de Sudan Animal Rescue uiteindelijk verlieten. Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, was het gevaar nog lang niet geweken. Het was op zijn zachtst gezegd riskant om met vrachtwagens volgeladen met zoveel dieren door het onstabiele conflictgebied te moeten rijden. 

Leeuw in transportkooi wordt op vrachtwagen gezet

Opgeven was nooit een optie voor ons

De hele dag werkte ons team onder hoge druk en de tijd vloog voorbij. Omdat op dat moment alleen de leeuwen in hun transportkisten zaten en de nacht snel naderde, moest het team onmiddellijk evacueren vanwege het gevaar in het conflictgebied. Het was duidelijk dat ze de volgende dag terug moesten komen om de rest van de wilde dieren, zoals hyena's en wilde katten, in de transportkisten te krijgen. We wilden natuurlijk geen enkel dier achterlaten.

VIER VOETERS collega aan het werk in het donker in Soedan

Hartverscheurende momenten tijdens een risicovolle reddingsmissie 

Ondanks alle inspanningen van ons team om leeuw Leo te redden, was het helaas te laat voor hem.
 Ons team heeft de hele middag geworsteld om een achtkoppige leeuwengroep - die een verblijf deelden -  te scheiden, ze te verdovern en in transportkisten te plaatsen. Het was niet de makkelijkste taak, zelfs niet voor twee zeer ervaren dierenartsen, zoals Frank Goeritz van het IZW Leibniz en Amir Khalil. Maar uiteindelijk lukte het.  
 
Na zonsondergang informeerde een medewerker die Leo de hele dag nauwlettend in de gaten had gehouden de anderen dat de leeuw helaas was overleden. Tragisch genoeg is hij niet de enige. Verschillende andere dieren stierven voor onze aankomst door ziekte, dorst en honger. Sommige waren zo uitgehongerd, dat ze elkaar hebben opgegeten. Elke extra dag zonder hulp had waarschijnlijk nog meer dierenlevens gekost.
 
Ondanks dit alles willen we de overgebleven Soedanese verzorgers van Sudan Animal Rescue bedanken. Zij hebben in de afgelopen weken en maanden onder onder enorm moeilijke omstandigheden hun best gedaan om zoveel mogelijk dieren in leven te houden  totdat ons team naar Khartoem kon reizen. Dit was moeilijk en het verlies van zoveel dieren heeft ons allemaal diep geraakt.   

Leeuw Leo in transportkooi

Vechten voor leeuw Leo 

Na hun aankomst bij Sudan Animal Rescue werkten dierenarts Amir Khalil en zijn team samen met dierenarts Frank Goeritz van IZW Leibniz de hele dag hard door om alle wilde dieren te redden, waarbij ze zich meteen op de zwaksten focusten. Een van hen was leeuw Leo, die in een stoffige kuil in een van de verblijven werd gevonden en niet reageerde. Zijn benige, uitgehongerde lichaam verraste het team. Er moest zo snel mogelijk actie worden ondernomen. Leo kreeg meteen ter plekke een noodbehandeling, inclusief een infuus.
 Op dat moment hoopten we allemaal op een wonder. We hoopten op een kleine verbetering en dat we Leo, en alle andere dieren die in Khartoem vastzaten, daar weg konden halen. Ze verdienen allemaal een beter leven.   

Aankomst bij Sudan Animal Rescue in Khartoem 

Na weer een zeer korte nacht, ging ons reddingsteam verder op weg om Khartoem – en dus alle wilde dieren in nood - eindelijk te bereiken. Door een last-minute routewijziging moest het plan wat worden aangepast. Vanwege aanhoudende conflicten was de oorspronkelijke weg afgesloten. Vervolgens moest ons team op de alternatieve route langs verschillende grensovergangen, waar al hun bagage uitgebreid werd doorzocht door gewapende soldaten. Het waren zenuwslopende momenten voor dierenarts Amir Khalil en zijn team, maar gelukkig mochten ze erdoor. Na meer dan  24 uur over hobbelige wegen, kwamen ze veilig en wel in Khartoem aan.     Wat we daar aantroffen, schokte ons allemaal. We hadden ons natuurlijk voorbereid op de slechte condities van de dieren, maar de realiteit bleek tien keer erger dan onze ergste nachtmerries. Vooral de leeuwen waren er vreselijk aan toe en hadden direct medische hulp nodig. Met één van hen, Leo, ging het helemaal slecht: hij was letterlijk ingestort door vermagering. Al onze dierenartsen moesten zich onmiddellijk op hem richten. Op dat moment hadden we geen contact meer met ons team ter plaatse, omdat ze nog geen minuut overhadden tijdens het redden van deze dieren. Al hun levens zijn nog steeds in gevaar.  

Het team met een transportkooi

De transportkisten klaarmaken & de reis gaat verder 

Het vinden van de juiste materialen voor de bouw van de transportkratten was een andere ingewikkelde taak, die ons team onderweg moest uitzoeken. Er waren meerdere aanpassingen nodig om ervoor te zorgen dat we de dieren er veilig in konden vervoeren.   Nu bereiden onze dierenarts Amir Khalil en zijn team zich voor op de volgende fase van hun reis. Deze zal niet gemakkelijk zijn, want onderweg naar Khartoem moeten ze langs veel controleposten. De situatie is gespannen en we hopen dat ze de dieren op tijd bereiken. 

De voorbereidingen zijn begonnen

Er is geen tijd te verliezen en dat het maakte het een uitdagende situatie. Dit is omdat het voorbereiden van een missie in oorlogsgebied zorgvuldige en uitgebreide voorbereiding vereist. We werken momenteel zo hard als we kunnen samen met onze lokale partner en andere belanghebbenden. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk naar Soedan vertrekken.  

Lions Kandaka and Mansour

Hulp voor dieren in nood


Lees meer

Deel hier!

Zoek