Hond in gras

Een hond als huisdier?

Dingen om te overwegen voordat je een hond neemt 

Als je eenmaal hebt besloten om een hond in je gezin te verwelkomen, blijft er de kwestie van de juiste kiezen. Mannelijk of vrouwelijk? Stamboom of bastaard? Groot of klein? Vergeet echter niet dat elke hond een individu is en dat zijn gedrag vaak anders zal zijn dan wat als typisch wordt beschouwd. Naast genetica zal de ervaringen van het dier, die bepaald worden door zijn omgeving, zowel bij een groeiende puppy als bij een volwassen dier een sleutelrol spelen. Daarom moet je, voordat je je hond kiest, zijn unieke karakter leren kennen en beslissen of de hond en zijn gewoonten in je persoonlijke omgeving passen.
Evenzo geeft de grootte van een hond geen indicatie van de hoeveelheid tijd die een hond nodig heeft of zijn houding. Een grote hond heeft niet noodzakelijkerwijs meer beweging nodig dan een kleine. En groot of klein, het leven van een hond zal altijd gericht zijn op zijn menselijke eigenaar. Zelfs als je een grote tuin hebt, kan dit nooit de ervaring vervangen van een hond en zijn menselijke metgezel die een wandeling delen. Voor de beste vriend van de mens betekent een wandeling veel meer dan alleen sporten - het gaat over tijd doorbrengen met zijn mens, nieuwe en opwindende geuren ontdekken en socialiseren met andere honden.

  • Rashonden: voordat je een rashond neemt die door extreme fokkerij is geproduceerd, doe een stapje terug en denk er over na. Elk fokprogramma dat is ontworpen om een uitgesproken verandering in het natuurlijke uiterlijk of gedrag van het dier tot stand te brengen, heeft een negatieve invloed op zijn algehele welzijn. Maar zelfs als het geen extreme fokkerij betreft, raden we af om een rashond aan te schaffen.
  • Verantwoordelijkheid: heb ik echt rekening gehouden met het feit dat een hond een levensverwachting van 15 jaar of meer kan hebben? Je moet in staat zijn om een essentiële rol in zijn leven te spelen en voor een lange tijd een veilige en gestructureerde familieomgeving te bieden. Kortom, het nemen van een hond is geen beslissing om lichtvaardig op te nemen. De lieve kleine puppy die je hart in een oogopslag verovert, wordt binnenkort een volgroeide hond. Verdient het, op basis van een passerende menselijke bevlieging, echt om dat veilige zo essentiële gezinskader te hebben om het dan op een later tijdstip te verwijderen?
  • Vrije tijd: passen je vrijetijdsactiviteiten bij de behoeften van een   hond? Kun je veel activiteiten delen? Wat verwacht je van je vakantie? Wanneer gezinnen op reis gaan, gaan honden het liefst mee - maar vliegreizen in het algemeen en bepaalde landen zijn niet geschikt voor hen. Kun je een gemeenschappelijke basis vinden?
  • Accommodatie: woon je in een stedelijke flat met slechts een paar  groene ruimtes in de buurt? Van nature zijn honden dieren die rennen en als je ze de kans geeft zouden ze een groot deel van elke dag in beweging zijn. Een voldoende hoeveelheid buitenoefeningen en de mogelijkheid om met andere honden te spelen behoren tot hun basisbehoeften en kunnen niet worden vervuld door het dagelijkse rondje om het blok.
  • Ouders: het is van essentieel belang dat je je kinderen uitlegt hoe ze op de juiste manier met honden moeten omgaan, waarbij je bepaalde regels vastlegt. De hond mag bijvoorbeeld niet gestoord worden tijdens het eten en hij moet een plek hebben waar hij zich op elk moment kan terugtrekken.
  • Kinderen: wanneer honden en kinderen samenleven, leidt een gebrek aan kennis en ervaring van de kinderen van tijd tot tijd tot incidenten met mogelijk slechte gevolgen. Heel vaak wordt de hond dan weggegeven. Kinderen zijn vaak levendig en plaatsen honden vaak zonder het te beseffen onder grote druk. En omdat kinderen de waarschuwingssignalen van de hond - grommen enz. - vaak niet zullen herkennen en begrijpen, is het van vitaal belang om te voorkomen dat ze samen alleen blijven!
  • Baan: hoeveel van mijn tijd neemt mijn baan in beslag? Breng ik het grootste deel van de dag weg van huis door? Zou mijn hond op zulke  momenten alleen zijn of kan ik hem meenemen? Moet ik bij mijn werk herhaaldelijk dagen buiten huis plannen (zakenreizen en dergelijke), waarbij mijn hond en ik van elkaar gescheiden zijn?

Deel hier!

Zoek