Een kat als huisdier?

Dingen om te overwegen voordat je een kat neemt 

‘Ik wil een kat omdat ik niet genoeg tijd heb voor een hond.’ Deze opvatting mag nooit de basis vormen om te beslissen om eigenaar van een kat te worden! De twee soorten verschillen als huisdier, niet vanwege de hoeveelheid tijd die ze nodig hebben, maar vanwege de fundamentele verschillen in hun gedrag en dus in hun zorgbehoeften. We denken aan katten misschien als zacht en knuffelig vanwege de manier waarop ze eruit zien en zich gedragen, maar we moeten nooit vergeten dat ze extreem vrijgevochten en onafhankelijk zijn. Vrijheid betekent echter niet noodzakelijkerwijs een leven zonder mensen. Katten houden van menselijk contact, worden geaaid en geknuffeld, en natuurlijk worden ze gevoed. Maar in tegenstelling tot honden beschouwen katten mensen als een element in hun leven in plaats van als het epicentrum. Wat voor hen veel meer telt, is de kwaliteit van hun omgeving. Van nature zijn katten ontdekkingsreizigers die veel afwisseling nodig hebben.

Checklist

  •  Raskatten: denk goed na voordat je een raskat neemt die is  geproduceerd door een extreme fokkerij. Elk fokprogramma dat is  ontworpen om een uitgesproken verandering in het natuurlijke uiterlijk of gedrag van het dier tot stand te brengen, heeft een negatieve invloed op zijn algehele welzijn. Maar zelfs als het geen extreme fokkerij betreft, raden we je af om een raskat te kopen. Gezien het grote aantal ongewenste kittens dat jaar na jaar wordt geboren en allemaal een thuis nodig heeft, kan er vanuit dierenwelzijnsperspectief geen goede reden zijn om nog meer te fokken, zij gaan dan gewoon vooraan in de rij staan omdat ze er mooi uitzien.
  • Man of vrouw: bij het krijgen van een kat is het geslacht niet de belangrijkste factor om te bepalen of jij en je huisdier kunnen samenleven. Man of vrouw, beide moeten zeker worden gecastreerd of  gesteriliseerd, zelfs als je van plan bent hen binnen te houden. Wat de persoonlijkheid betreft, zijn er geen algemene verschillen tussen geslachten - elke kat is een individu.
  • Open ruimtes of thuiscomfort: een kat kan uren buitenshuis doorbrengen met het onderzoeken van onbekende geuren, het markeren van zijn territorium en jagen. Zelfs als het vrij los laten lopen ook risico's met zich meebrengt, blijft dit de meest natuurlijke manier om een kat te houden, en de kwaliteit van leven zal veel hoger zijn dan die van een binnenkat. Als je huisvestingssituatie het voor je kat gewoon onmogelijk maakt om vrij rond te dwalen, dan moet je als eigenaar nadenken over hoe je de leefomgeving kunt structureren om stimuli en kansen te bieden om de kat bezig te houden.
  • Accommodatie: een kat is een territoriaal wezen, dus verhuizen naar een nieuwe habitat vormt een belangrijke aanpassing. Als zodanig zouden noch je baan, noch je privé-leefomstandigheden constante  veranderingen in de locatie moeten vereisen. Wanneer je een huisdier neemt, dient je je woonsituatie ook vooruit plannen . Een kat die eraan gewend is geraakt in een huis met een tuin te wonen, zal het moeilijk vinden om te verhuizen naar een flat.

Deel hier!

Zoek