Mishandelde hond

HOE VOELT WREEDHEID VOOR DIEREN?

Verwaarlozing of opzettelijke wreedheid

Wreedheid tegen dieren is op zoveel niveaus verkeerd. Maar hoe ziet dierenmishandeling er echt uit? En hoe is het voor de dieren zelf?

In grote lijnen zijn er twee soorten wreedheid: verwaarlozing en opzettelijke wreedheid (soms passieve en actieve wreedheid genoemd). Beide soorten kunnen enorm lijden veroorzaken en soms dodelijk zijn voor dieren.

Opzettelijke (actieve) wreedheid

Opzettelijke wreedheid omvat het toebrengen van pijn en schade aan dieren. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder:

 • Pijnlijke verwondingen veroorzaakt door slaan, slaan, schoppen, enz.
 • Pijn en angst veroorzaakt door op straf gebaseerde trainingsmethoden of apparatuur (bij hondentraining), of door dieren onnatuurlijk gedrag te laten vertonen
 • Enorm leed veroorzaakt door het exploiteren van dieren voor entertainment tijdens racen en vechten
 • Een kwellende dood door vergiftiging of onmenselijk doden
 • Fysiek en mentaal trauma veroorzaakt door bestialiteit

Verwaarlozing (passieve wreedheid)

Wreedheid door verwaarlozing komt vaak voort uit onwetendheid en is gekoppeld aan onverantwoordelijk huisdierbezit. Veel verwaarlozingsproblemen kunnen worden verholpen als eigenaren van huisdieren zich meer bewust waren van de behoeften van hun huisdieren en hoe ze voor hen moeten zorgen. Voorbeelden van verwaarlozing kunnen zijn:

 • Onvoldoende toegang tot water en voedsel
 • Ontoereikende levensomstandigheden
 • Gebrek aan lichaamsbeweging en positieve menselijke interactie

DE MEEST VOORKOMENDE VORMEN VAN WREEDHEID WAARAAN HONDEN BLOOTGESTELD worden:

 • Gebrek aan lichaamsbeweging: honden hebben dagelijkse beweging nodig. Het helpt hen om hun energie positief te kanaliseren. Zonder voldoende beweging kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen, zoals onophoudelijk blaffen of spullen kapotmaken uit frustratie.
 • Gebrek aan socialisatie: juiste socialisatie zorgt ervoor dat een hond zich comfortabel voelt bij andere honden en mensen. Een gebrek aan socialisatie is emotioneel schadelijk omdat het een hond angstig, agressief en vijandig kan maken tegenover andere honden en mensen.
 • Ontoereikende leefomstandigheden: honden die buiten worden gehouden zonder de juiste schuilplaats lopen het risico op hitte en kou stress. Hittestress kan leiden tot desoriëntatie, braken, diarree, spiertrillingen, instorten of coma. Koude stress kan leiden tot lusteloosheid, coma en hartfalen.
 • Op straf gebaseerde trainingsmethoden: het gebruik van dubieuze op straf gebaseerde "trainingsmethoden" genereert negatieve emoties bij honden, zoals angst en stress. Op beloningen gebaseerde trainingsmethoden zijn veel geschikter en effectiever voor honden, waardoor ze goed gesocialiseerde, zelfverzekerde dieren worden.
 • Bestialiteit: Bestialiteit is in de meeste landen illegaal. Het is waar mensen seksuele handelingen op dieren verrichten, die fysieke pijn, geestelijk lijden, angst en stress veroorzaken.

DE MEEST GEMEENSCHAPPELIJKE VORMEN VAN WREEDHEID DIE KATTEN ONDeRGAAN:

 • Schreeuwen: Schreeuwen naar een kat heeft geen positieve effecten. Integendeel, katten hebben zo'n gevoelig gehoor dat schreeuwen fysiek pijnlijk kan zijn. Schreeuwen ondermijnt ook het vertrouwen tussen kat en eigenaar.
 • Cosmetische manipulatie: Ontklauwen is de meest voorkomende cosmetische chirurgie bij katten, terwijl het pijnlijk en onnodig is. De klauwen worden verwijderd om te voorkomen dat de kat aan meubels krabt. Krabben is echter een natuurlijk gedrag voor katten en het verwijderen van de klauwen veroorzaakt angst bij een kat. Dit probleem moet worden opgelost door een krabpaal te plaatsen in plaats van de klauwen van de kat te verwijderen.
 • Ruwe behandeling: Ruwe behandeling van katten kan leiden tot stress en angst. Katten houden over het algemeen van privacy en kiezen liever zelf wanneer en hoe ze omgaan met mensen, in plaats van andersom.

DE MEEST VOORKOMENDE VORMEN VAN WREEDHEID TEGEN KNAAGDIEREN ZOALS KONIJNEN, HAMSTERS EN CAVIA’S ZIJN:

 • Gebrek aan sociale interactie: veel kleine zoogdieren zijn sociaal en hebben het gezelschap van hun eigen soort nodig. Zonder dit kunnen ze zich vervelen en eenzaam worden, wat kan leiden tot ziekte of gedragsproblemen. In de meest extreme gevallen kunnen ze zelfs voortijdig sterven.
 • Ongeschikte leefomstandigheden: veel knaagdieren worden in kleine kooien gehouden die volstrekt onvoldoende zijn voor hun behoeften en die voorkomen dat ze hun natuurlijke gedrag vertonen. Als gevolg hiervan kunnen ze zwaarlijvig of ziek worden door gebrek aan ruimte, lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Bovendien worden sommige kleine zoogdieren die nachtdieren zijn, zoals hamsters, bij daglicht gehouden en overdag wakker gemaakt voor hantering, wat een nadelig effect heeft op hun natuurlijk gedrag..
 • Ongepaste behandeling: de meeste kleine zoogdieren zijn vluchtdieren. Als ze te strak worden vastgehouden, lijden ze aan ongemak of letsel, waardoor ze fysieke pijn en angst ondergaan.
 • Ontoereikende voeding: de meeste kleine zoogdieren hebben specifieke voedingsbehoeften, vooral wanneer ze in gevangenschap zijn. Als niet aan deze behoeften wordt voldaan, kunnen ze zwaarlijvig of ziek worden (bijvoorbeeld lijden aan pijnlijke maag-darmziekten).
 • Gebrek aan verzorging: als dieren niet op de juiste manier worden verzorgd, kunnen ze last hebben van geklitte vacht of vergroeide nagels en tanden, wat pijn en lijden kan veroorzaken.

Zoek