DonerenAdopteren
Vos in kooi voor bont

Echt of nep bont?

Hoe kun je het verschil zien?

Het nepbont van tegenwoordig is meestal van uitstekende kwaliteit. Bovendien wordt echt bont vaak geschoren of gekleurd voor gebruik in de mode-industrie, wat het onderscheid tussen echt en nep moeilijk maakt. De herkomst van pelsafwerking wordt in het geheel niet aangegeven. Terwijl de prijs werd gebruikt om het verschil tussen echt en namaakbont duidelijk aan te duiden, is het niet langer doorslaggevend op zichzelf. Items versierd met echt bont en andere bontaccessoires zijn vanaf 10 euro te koop. Maar hier zijn een paar tips die u kunnen helpen om echt bont echt te identificeren.

 • De onderwol test:
  Duw de bovenlaag van het bont opzij en kijk of je onderwol kunt vinden. Het is gemaakt van heel fijn, dicht en pluizig haar dat bedoeld is om de dieren warm te houden in vrieskou.
 • De leertest:
  Echt bont wordt samen met leer verwerkt. Duw de haren voorzichtig uit elkaar. Je zou nu moeten kunnen zien of het materiaal eronder een geweven stof is of echt leer.
 • De windtest:
  Echt bont beweegt in de lichtste bries. Als je heel zachtjes blaast over het bont en de haren bewegen, dan heb je waarschijnlijk te maken met echt bont.
 • De geurtest:
  Echt en namaak bont kan van elkaar onderscheiden worden door een paar haartjes te verbranden met een aansteker. Als de haren verbrokkelen en je ruikt verbrand haar of huid, dan is het zeker echt bont. Namaakbont geeft een kunstmatige geur als het brandt. De haren smelten tot kleine, harde brokjes en vormen geen as, zoals echt bont wel doet.

Het Fur Free Retailer programma

Als je er zeker van wilt zijn dat je niet per ongeluk echt bont koopt, raadpleeg dan de lijst van modemerken met een bontvrij beleid, zoals gepubliceerd door het Fur Free Retailer initiatief: furfreeretailer.com

Zoek