DonerenAdopterenShop
Vos in kooi voor bont

zal europa bontvrij worden? 

VIER VOETERS zet zich in voor een bontvrij Europa

De eerste landen in Europa die de bontindustrie hebben verboden waren Engeland in 2000 en Oostenrijk in 2004, mede dankzij het werk van Vier Voeters.

Maar op wereldwijd niveau worden bontdieren óf niet voldoende beschermd of helemaal niet beschermd. De Europese Unie heeft in 1999 een aanbeveling aangekomen over de bontindustrie. Die is echter volledig onvoldoende vanuit het perspectief van dierenwelzijn, omdat het de huisvesting van dieren in piepkleine kooitjes blijft toestaan. Draadstalen bodems en de afwezigheid van klimruimte en mogelijkheden om te graven en te baden zijn toegestaan. Veel EU-landen hebben geen aanvullende voorschriften voor de bontindustrie. Gelukkig tonen meer en meer landen het goede voorbeeld door bontdieren te beschermen met strengere landelijke wetgeving of door een totaalverbod op bontboerderijen.

De avant garde bontindustrie

  • Oostenrijk, Engeland, Kroatië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Macedonië hebben een wettelijk verbod op bontindustrie.
  • De Zweedse wet op dierenbescherming eist dat wilde dieren zoals nertsen en vossen volgens dierentuinmaatstaven gehouden moeten worden. Omdat die vereisten zo hoog zijn, heeft Zwitserland al lang geen bontindustrie meer.
  • In Nederland, Europa’s een na grootste leverancier van nertsbont, is het produceren van chinchillabont en vossenbont al verboden. De laatste nertsboerderijen zullen in 2024 gesloten worden.
  • Grote dierenwelzijn doelen zijn behaald: In de EU is zowel de import als de handel op zeehondenhuiden en honden- en kattenbont verboden. Helaas verschijnen deze wel soms op de markt, valselijk aangeduid als namaakbont.