Doneren
Galbeer

140 kilo zware beer gevonden in een taxi in Vietnam

VIER VOETERS biedt noodhulp en een nieuw thuis voor lijdende beer

13.12.2019

13 December 2019 – Wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft een ernstig misbruikte Aziatische zwarte beer in Vietnam onder haar hoede genomen en hem op 12 december 2019 overgedragen aan haar BEAR SANCTUARY Ninh Binh. Vietnamese autoriteiten hebben de mannelijke beer op 10 december 2019 in beslag genomen tijdens een verkeerscontrole in de provincie Ha Tinh. De beer, die verdoofd was ten tijde van de inbeslagname, was in een kooi gepropt waar hij nauwelijks inpaste en werd aangetroffen op de achterbank van een taxi. Een eerste onderzoek door de VIER VOETERS dierenarts toonde aan dat zijn toestand kritiek is. Het ervaren team van het berenreservaat zal hem nu alle intensieve zorg bieden die hij nodig heeft. Helaas wijst deze zaak opnieuw op de voortdurende problemen met illegale berenhouderij en de galindustrie in Vietnam.

Na de inbeslagname maakte het VIER VOETERS-team met spoed de reis van 260 km van BEAR SANCTUARY Ninh Binh naar de provincie Ha Tinh om de naamloze beer op te halen. Gelukkig slaagden de autoriteiten erin om het ernstig noodlijdende dier naar een iets grotere, veilige kooi te verplaatsen. De beer bracht een nacht door op een politiebureau voordat het VIER VOETERS-team arriveerde en hem ter plaatse onderzocht om er zeker van te zijn dat hij in staat was om te reizen. Hij arriveerde veilig in zijn nieuwe, soortgeschikte thuis in het berenreservaat en is zijn nieuwe omgeving al aan het verkennen. 

“De beer lijkt een jonge volwassene te zijn. Hij is in kritieke toestand. We hebben geen informatie over hoe lang hij in die vreselijk kleine kooi werd gehouden, niet in staat om goed te ademen, ernstig uitgedroogd en onder een onbekend verdovingsmiddel. Dit kan zijn gezondheid ernstig hebben geschaad. In de komende dagen zullen we ondersteunende zorg bieden in het berenreservaat in overeenstemming met laboratoriumresultaten, echografie-bevindingen en aanvullende observaties. Zijn lichaam stond onder veel stress, maar hij is langzaam aan het wennen, ”

zegt dierenarts Szilvia Kalogeropoulu.

Het ervaren team in het berenreservaat zal nu alles doen om de beer te helpen herstellen van de beproeving die hij heeft doorgemaakt. Hij blijft de eerste drie weken in quarantaine om zijn gezondheid nauwlettend in de gaten te houden en hem te helpen zich aan zijn nieuwe thuis aan te passen voordat hij naar een groter verblijf wordt verplaatst.

De taxichauffeur werd ter plaatse gearresteerd door de Vietnamese politie wegens vermeende illegale handel. De ontbrekende transportdocumenten, evenals geen microchip op de beer, wijzen erop dat de autoriteiten de beer in beslag hebben genomen voordat hij illegaal werd doorverkocht. De politie zet momenteel haar onderzoek voort. VIER VOETERS werkt al jaren onvermoeibaar om zoveel mogelijk beren te bevrijden van hun trieste lot op berenfarms, slechte huisvesting en illegale handel. Verdere actie is nodig om ervoor te zorgen dat de berenhouderij uiteindelijk in Vietnam eindigt. Begin 2020 wil de organisatie een petitie overhandigen die door 1,2 miljoen mensen wereldwijd is ondertekend aan de Vietnamese overheid, waarin ze wordt gevraagd alle berenboerderijen te sluiten en te zorgen voor de overdracht van alle resterende beren naar reddingscentra en reservaten.

BERENWOUD Ninh Binh: Een soortgeschikt thuis voor geredde beren

Met haar berenreservaat in Ninh Binh levert VIER VOETERS een belangrijke bijdrage aan het beëindigen van de galbeerteelt in Vietnam. De vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden daalt naar verluidt, maar tot 450 beren in Vietnam leven nog steeds in wrede omstandigheden op berenboerderijen of slechte huisvesting. Tegen het einde van 2020 zal het reservaat ruimte bieden aan maximaal 70 beren. Momenteel is BERENWOUD Ninh Binh de thuisbasis van 29 geredde beren.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek