Doneren
Galberenwelpje Mochi

VIER VOETERS redt berenwelp uit illegale handel in wilde dieren in Vietnam

De welp Mochi vindt een soortgericht onderkomen in BERENWOUD Ninh Binh

28.5.2020

Amsterdam, 27 mei 2020 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft een Aziatische zwarte berenwelp gered die op 18 mei 2020 in de provincie Son La werd overgedragen aan de Vietnamese autoriteiten. De vrouwelijke welp was pas een paar maanden oud toen zij aan de grens met Laos door illegale handelaren in wilde dieren te koop werd aangeboden. Maar dankzij de snelle tussenkomst van een Vietnamese familie werd het berenjong een leven op  een berenboerderij of de dood voor menselijke consumptie bespaard. VIER VOETERS werd vervolgens snel door de autoriteiten opgeroepen om te helpen bij het verlenen van gezondheidszorg en bracht de welp, die Mochi heette, uiteindelijk naar zijn BERENWOUD Ninh Binh.

VIER VOETERS looft de Vietnamese autoriteiten en haar lokale partner Education for Nature Vietnam (ENV), die de familie als eerste heeft benaderd, omdat ze zo snel reageerden en ervoor zorgden dat Mochi naar een soortgericht onderkomen werd gebracht. Vanwege de COVID-19-uitbraak moest de reddingsactie strikte veiligheidsmaatregelen volgen, maar een klein team van VIER VOETERS maakte de reis van vier en een half uur rijden van BERENWOUD Ninh Binh in Noord-Vietnam naar de provincie Son La, waar Mochi was .

'Kleine Mochi is alert, speels en intelligent. Ze is in goede lichamelijke conditie en haar gezondheidsonderzoek heeft geen significante afwijkingen aan het licht gebracht. Met een gewicht van twee kilo is ze iets lichter dan ze zou moeten zijn en heeft ze een paar kleine gastro-intestinale problemen, maar beide aandoeningen zullen, nadat ze de juiste melk en ondersteunende zorg van ons deskundige team heeft gekregen, binnen een paar weken verdwijnen,‘

zegt dierenarts Szilvia Kalogeropoulu van VIER VOETERS Vietnam.

Mochi is kwetsbaar omdat haar immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld, dus het team van BERENWOUD Ninh Binh zal haar alle zorg geven die ze nodig heeft om tot een gezonde beer op te groeien. Helaas is het onwaarschijnlijk dat Mochi weer in het wild kan worden vrijgelaten, dus blijft ze in het opvangcentrum.

Handel in wilde dieren in Vietnam
De legale en illegale handel in wilde dieren in Vietnam is een miljardenindustrie waarin dieren die uit het wild zijn gehaald en in gevangenschap zijn gefokt, om op markten te worden verkocht, in restaurants, online en in het hele land worden verwerkt in pseudo-traditionele medicijnen. ‘Het is moeilijk te zeggen of Mochi uit het wild is gehaald of in een van de vele berenboerderijen in Vietnam of Laotia in gevangenschap is gefokt, maar ze is duidelijk van haar moeder afgenomen op een leeftijd zodat ze nu het geluk heeft te leven. We keuren het kopen van wilde dieren niet goed, ongeacht de intenties, omdat het alleen de handel verder financiert. Maar in dit geval zorgden de snelle reacties van alle betrokkenen ervoor dat Mochi nu veilig is‘, zegt Kieran Harkin, internationaal hoofd van programma's voor wilde dieren in de handel bij VIER VOETERS. Na het nieuws dat de COVID-19-uitbraak waarschijnlijk het gevolg was van de consumptie van wilde dieren in China heeft de Vietnamese regering onlangs om een richtlijn verzocht om een einde te maken aan de illegale handel in wilde dieren en wilde dieren die voor menselijke consumptie worden gebruikt,. Zolang deze wetgeving niet is aangenomen en er geen echte verandering is doorgevoerd, zullen miljoenen wilde dieren zoals Mochi blijven lijden.

BERENWOUD Ninh Binh: een soortgericht onderkomen voor geredde beren
In de afgelopen jaren is het aantal beren op berenboerderijen in Vietnam dramatisch afgenomen, van ongeveer 936 in 2017 tot 414 die momenteel op particuliere berenboerderijen worden gehouden. ‘Hoewel we het aantal beren op boerderijen enorm hebben zien afnemen, zijn er nog steeds regio's met grote aantallen die hotspots blijven voor zowel het aanbod als de vraag naar berengal. Deze regio's moeten nu het middelpunt worden van campagnes voor vermindering van gebruik en inspanningen van de autoriteiten om te handhaven en er voor te zorgen dat we alle berenhouderij in Vietnam beëindigen,‘ zegt Harkin. Met zijn berenopvangcentrum in Ninh Binh ondersteunt VIER VOETERS de Vietnamese regering om de galberenhouderij in Vietnam stop te zetten en, zodra alle constructie is voltooid, een soortgericht onderkomen te bieden aan maximaal 100 geredde beren. Met inbegrip van de nieuwe bewoner Mochi, herbergt het berenreservaat momenteel 32 Aziatische zwarte beren.

Press contact

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek