Galberenwelpje Mochi

VIER VOETERS redt berenwelp uit illegale handel in wilde dieren in Vietnam

De welp Mochi vindt een soortgericht onderkomen in BERENWOUD Ninh Binh

28.5.2020

Amsterdam, 27 mei 2020 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft een Aziatische zwarte berenwelp gered die op 18 mei 2020 in de provincie Son La werd overgedragen aan de Vietnamese autoriteiten. De vrouwelijke welp was pas een paar maanden oud toen zij aan de grens met Laos door illegale handelaren in wilde dieren te koop werd aangeboden. Maar dankzij de snelle tussenkomst van een Vietnamese familie werd het berenjong een leven op  een berenboerderij of de dood voor menselijke consumptie bespaard. VIER VOETERS werd vervolgens snel door de autoriteiten opgeroepen om te helpen bij het verlenen van gezondheidszorg en bracht de welp, die Mochi heette, uiteindelijk naar zijn BERENWOUD Ninh Binh.

VIER VOETERS looft de Vietnamese autoriteiten en haar lokale partner Education for Nature Vietnam (ENV), die de familie als eerste heeft benaderd, omdat ze zo snel reageerden en ervoor zorgden dat Mochi naar een soortgericht onderkomen werd gebracht. Vanwege de COVID-19-uitbraak moest de reddingsactie strikte veiligheidsmaatregelen volgen, maar een klein team van VIER VOETERS maakte de reis van vier en een half uur rijden van BERENWOUD Ninh Binh in Noord-Vietnam naar de provincie Son La, waar Mochi was .

'Kleine Mochi is alert, speels en intelligent. Ze is in goede lichamelijke conditie en haar gezondheidsonderzoek heeft geen significante afwijkingen aan het licht gebracht. Met een gewicht van twee kilo is ze iets lichter dan ze zou moeten zijn en heeft ze een paar kleine gastro-intestinale problemen, maar beide aandoeningen zullen, nadat ze de juiste melk en ondersteunende zorg van ons deskundige team heeft gekregen, binnen een paar weken verdwijnen,‘

zegt dierenarts Szilvia Kalogeropoulu van VIER VOETERS Vietnam.

Mochi is kwetsbaar omdat haar immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld, dus het team van BERENWOUD Ninh Binh zal haar alle zorg geven die ze nodig heeft om tot een gezonde beer op te groeien. Helaas is het onwaarschijnlijk dat Mochi weer in het wild kan worden vrijgelaten, dus blijft ze in het opvangcentrum.

Handel in wilde dieren in Vietnam
De legale en illegale handel in wilde dieren in Vietnam is een miljardenindustrie waarin dieren die uit het wild zijn gehaald en in gevangenschap zijn gefokt, om op markten te worden verkocht, in restaurants, online en in het hele land worden verwerkt in pseudo-traditionele medicijnen. ‘Het is moeilijk te zeggen of Mochi uit het wild is gehaald of in een van de vele berenboerderijen in Vietnam of Laotia in gevangenschap is gefokt, maar ze is duidelijk van haar moeder afgenomen op een leeftijd zodat ze nu het geluk heeft te leven. We keuren het kopen van wilde dieren niet goed, ongeacht de intenties, omdat het alleen de handel verder financiert. Maar in dit geval zorgden de snelle reacties van alle betrokkenen ervoor dat Mochi nu veilig is‘, zegt Kieran Harkin, internationaal hoofd van programma's voor wilde dieren in de handel bij VIER VOETERS. Na het nieuws dat de COVID-19-uitbraak waarschijnlijk het gevolg was van de consumptie van wilde dieren in China heeft de Vietnamese regering onlangs om een richtlijn verzocht om een einde te maken aan de illegale handel in wilde dieren en wilde dieren die voor menselijke consumptie worden gebruikt,. Zolang deze wetgeving niet is aangenomen en er geen echte verandering is doorgevoerd, zullen miljoenen wilde dieren zoals Mochi blijven lijden.

BERENWOUD Ninh Binh: een soortgericht onderkomen voor geredde beren
In de afgelopen jaren is het aantal beren op berenboerderijen in Vietnam dramatisch afgenomen, van ongeveer 936 in 2017 tot 414 die momenteel op particuliere berenboerderijen worden gehouden. ‘Hoewel we het aantal beren op boerderijen enorm hebben zien afnemen, zijn er nog steeds regio's met grote aantallen die hotspots blijven voor zowel het aanbod als de vraag naar berengal. Deze regio's moeten nu het middelpunt worden van campagnes voor vermindering van gebruik en inspanningen van de autoriteiten om te handhaven en er voor te zorgen dat we alle berenhouderij in Vietnam beëindigen,‘ zegt Harkin. Met zijn berenopvangcentrum in Ninh Binh ondersteunt VIER VOETERS de Vietnamese regering om de galberenhouderij in Vietnam stop te zetten en, zodra alle constructie is voltooid, een soortgericht onderkomen te bieden aan maximaal 100 geredde beren. Met inbegrip van de nieuwe bewoner Mochi, herbergt het berenreservaat momenteel 32 Aziatische zwarte beren.

Press contact

Deel hier!

Zoek