Doneren
Gouden galbeer in kooi

Zeldzame gouden Aziatische zwarte beer onder zeven geredde galberen in Vietnam 

VIER VOETERS biedt permanent onderdak aan langdurig geteisterde beren in BERENWOUD Ninh Binh 

1.12.2020

16 november 2020 – Tijdens het redden van zeven Aziatische zwarte beren uit twee berenboerderijen in de provincie Binh Duong in het zuiden van Vietnam op 13 november, deed de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS een buitengewone ontdekking. Een ongelukkige beer heeft een ontbrekende voorpoot en valt ook op in de groep vanwege haar gouden vacht - een kleur die uiterst zelden voorkomt bij Aziatische zwarte beren. Hun voormalige eigenaren hielden de beren, vier mannetjes en drie vrouwtjes, bijna twee decennia lang in kleine kooien. Ze werden misbruikt als galberen en leden jarenlang aan ondragelijke galextractieprocedures. In een uitdagende reddingsactie als gevolg van COVID-19-maatregelen en recente overstromingen in Vietnam, bracht VIER VOETERS de beren naar het BERENWOUD Ninh Binh in het noorden van het land, waar ze nu zullen tegen verder leed worden beschermd . De vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden neemt naar verluidt af, maar zo’n 385 beren in Vietnam leven nog steeds in wrede omstandigheden op berenboerderijen of in privébezit.

Aziatische zwarte beren hebben gewoonlijk een zwarte vacht met een halvemaanvormige witte borstvlek. Andere kleuren zijn uiterst zeldzaam, en het was de eerste keer dat VIER VOETERS een beer met zo'n unieke kleur redde. De vrouwelijke beer heeft een goudbruine vacht die haar duidelijk onderscheidt van haar soortgenoten. 

‘Er is weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over deze zeldzame goudkleurige beren. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat het geen nieuwe soort of ondersoort betreft, maar een kleurvariatie van de traditionele zwarte vacht. Dit is een soortgelijk fenomeen als bij witte tijgers, een kleurvariëteit van Bengaalse tijgers,'

zegt Barbara van Genne, verantwoordelijk voor Wild Animal Rescue & Advocacy bij VIER VOETERS. 

Samen met haar lichtere vacht valt de beer ook op door haar ontbrekende voorpoot. ‘Volgens haar vorige eigenaar verloor ze de poot toen ze in het wild in een val was geraakt. Beren in gevangenschap met ontbrekende poten zijn helaas een veel voorkomend verschijnsel. Ze worden niet alleen met wrede methoden in het wild gevangen en misbruikt voor hun gal, maar ook verminkt voor berenpootwijn en soortgelijke producten van wilde dieren. Deze worden in sommige gebieden nog steeds als een culinaire delicatesse beschouwd en worden ook gebruikt voor de traditionele geneeskunde, hoewel er veel direct beschikbare kruiden- en synthetische alternatieven met dezelfde geneeskrachtige eigenschappen zijn. We dringen er bij de Vietnamese regering op aan om haar wetten inzake de handel in en consumptie van wilde dieren  strikt te handhaven en om dergelijke wrede praktijken voor eens en voor altijd te stoppen’, zegt Van Genne.

STOP DE GALBERENINDUSTRIE!

Zeven gelukkige beren

Na te hebben gewacht tot de wegen weer veilig en toegankelijk waren na de massale overstromingen, reisde het team van VIER VOETERS om de zeven beren te redden 600 kilometer door Vietnam: van BERENWOUD Ninh Binh naar de provincie Binh Duong. Ze zijn tussen de 18 en 20 jaar oud en hadden, opgesloten in een kleine roestige kooi, tot nu toe alleen maar een pijnlijk bestaan. Toen alle zogenaamde galberen klaar waren voor transport, keerde het team in nog eens 40 uur terug naar het reservaat. ’De beren zullen in onze opvangkliniek uitgebreide gezondheidscontroles ondergaan. We verwachten als gevolg van de jaren van onhygiënische galextractie en tandheelkundige aandoeningen, chronische galblaasontsteking en infecties aan te treffen, maar we zullen de komende weken pas de volledige omvang of ernst van hun aandoeningen weten. Voorlopig hebben ze al een individueel behandelplan en zullen we ze enkele dagen geven om te wennen. We kunnen al positieve veranderingen in hun gedrag zien, en hoewel het tijd zal kosten, zullen we ze de best mogelijke zorg bieden om ze in staat te stellen gezondere en gelukkiger beren te worden’, zegt Emily Lloyd, Animal Manager bij BERENWOUD Ninh Binh.

 

BERENWOUD Ninh Binh: een soortgeschikt onderkomen voor geredde beren

Om zoveel mogelijk beren te bevrijden van hun trieste lot werkt VIER VOETERS sinds 2017 samen met lokale partners. Het aantal beren op berenboerderijen in Vietnam is dramatisch gedaald van ongeveer 936 in 2017 tot 385 die momenteel in privéfaciliteiten worden gehouden. Met zijn berenreservaat in Ninh Binh steunt VIER VOETERS de Vietnamese regering om een einde te maken aan de galberenhouderij in Vietnam en een soortgeschikt onderkomen te bieden aan geredde beren. BERENWOUD Ninh Binh is niet alleen een veilig tehuis voor voormalige galberen, het is ook een bewustmakings- en educatiecentrum over natuurbehoud in Vietnam. Enkele van de 40 Aziatische zwarte beren die momenteel in het berenreservaat leven, waren voordat ze werden gered niet alleen het slachtoffer van wrede galtapperijen, maar ook van illegale handel in wilde dieren.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek