Doneren
Galbeer in slechte leefomstandigheden in Vietnam

VIER VOETERS lanceert petitie om einde te maken aan galberenboerderijen in Hanoi 

Nog steeds ruim 160 galberen in Vietnamese hoofdstad ondanks verbod op berengal 

17.6.2021

Er moet een einde komen aan de galberenboerderijen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, vindt de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS. In dat kader lanceert de organisatie op 17 juni een internationale petitie samen met Education for Nature Vietnam (ENV) en World Animal Protection (WAP). Van de 350 beren die op berenboerderijen en in particulier bezit worden gehouden in Vietnam, leven er 161 in Hanoi.  

Vietnam heeft de verkoop en het bezit van berengal in 2005 verboden. Sindsdien is het aantal beren op berenboerderijen gedaald van 4.300 naar 350. Ondanks het verbod en de aanwezigheid van alternatieven is de vraag naar berengalproducten in traditionele geneesmiddelen in Vietnam nog steeds groot. Van de 350 galberen in het land - vooral Aziatische zwarte beren - worden er nog steeds veel gebruikt voor het aftappen van hun gal en lijden ondraaglijke pijn.  

Nadat de verkoop en het bezit van berengal in Vietnam illegaal werden verklaard, moesten de resterende beren op boerderijen en in privébezit worden geregistreerd en van een microchip worden voorzien. Niet-gechipte beren worden nu als illegaal beschouwd en in beslag genomen; geregistreerde beren blijven bij hun eigenaren tot ze sterven of vrijwillig aan opvangcentra worden afgestaan. 

“De meeste berenboerderij-vrije provincies in Vietnam hebben hun vastberadenheid getoond door berenboerderijen te controleren en inspecteren, overtredingen aan te pakken en illegaal gehouden beren in beslag te nemen. Ook hebben ze berenboeren ervan overtuigd dat ze het juiste moeten doen door vrijwillig afstand te doen van hun beren, zodat deze een bij hun soort passend leven kunnen leiden in reservaten, zoals ons BERENWOUD Ninh Binh. Door niets te doen, geeft Hanoi een slechte indruk van de inspanningen van de Vietnamese regering om voorgoed een einde te maken aan de berenboerderijen en brengt het de rest van de vooruitgang van het land in gevaar. We roepen de regering op om verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie in Hanoi en nu in actie te komen" 

Barbara van Genne, verantwoordelijk voor Reddingen van Wilde Dieren en Lobbywerk bij VIER VOETERS.

Meer dan 1,2 miljoen mensen wereldwijd hebben hun steun uitgesproken voor een einde aan de berenboerderijen in Vietnam; zij ondertekenden een petitie die VIER VOETERS in 2017 lanceerde. Daarin werd de Vietnamese regering opgeroepen meer stappen te ondernemen om een einde aan de berenfokkerij maken. 

Hoewel in het hele land aanzienlijke vooruitgang is geboekt, zijn er in Hanoi nog steeds 161 beren op 31 boerderijen. Dat is bijna de helft van het totale aantal beren op boerderijen en in particuliere bewaring in Vietnam. "Vietnam heeft al positieve stappen gezet door de verkoop en het bezit van berengal te verbieden, maar er moet nog meer gebeuren om de klus te klaren en voorgoed een einde te maken aan de berenboerderijen. Met de lancering van onze nieuwe petitie willen we de nationale en internationale aandacht vestigen op Hanoi, dat als hoofdstad van het land het goede voorbeeld zou moeten geven, in plaats van Vietnam op het wereldtoneel voor schut te zetten," aldus Van Genne. 

Veel van de beren op Vietnamese berenboerderijen zijn afkomstig uit het wild; stropers doden vaak vrouwtjesberen om de jongen mee te nemen naar boerderijen. Aziatische zwarte beren zijn inheems in Vietnam en staan op het punt van uitsterven als gevolg van stroperij en de illegale handel in wilde dieren, waar de vraag naar hun lichaamsdelen en afgeleide producten blijft bestaan.  

Sinds 2017 heeft VIER VOETERS 49 Aziatische zwarte beren gered, meestal uit berenboerderijen, maar ook uit particulier bezit en de handel in wilde dieren. Zij zijn overgebracht naar BERENWOUD Ninh Binh. 

Maak een einde aan galberenboerderijen in Hanoi

Teken nu!

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen:

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek