Galbeer in slechte leefomstandigheden in Vietnam

VIER VOETERS lanceert petitie om einde te maken aan galberenboerderijen in Hanoi 

Nog steeds ruim 160 galberen in Vietnamese hoofdstad ondanks verbod op berengal 

17.6.2021

Er moet een einde komen aan de galberenboerderijen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, vindt de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS. In dat kader lanceert de organisatie op 17 juni een internationale petitie samen met Education for Nature Vietnam (ENV) en World Animal Protection (WAP). Van de 350 beren die op berenboerderijen en in particulier bezit worden gehouden in Vietnam, leven er 161 in Hanoi.  

Vietnam heeft de verkoop en het bezit van berengal in 2005 verboden. Sindsdien is het aantal beren op berenboerderijen gedaald van 4.300 naar 350. Ondanks het verbod en de aanwezigheid van alternatieven is de vraag naar berengalproducten in traditionele geneesmiddelen in Vietnam nog steeds groot. Van de 350 galberen in het land - vooral Aziatische zwarte beren - worden er nog steeds veel gebruikt voor het aftappen van hun gal en lijden ondraaglijke pijn.  

Nadat de verkoop en het bezit van berengal in Vietnam illegaal werden verklaard, moesten de resterende beren op boerderijen en in privébezit worden geregistreerd en van een microchip worden voorzien. Niet-gechipte beren worden nu als illegaal beschouwd en in beslag genomen; geregistreerde beren blijven bij hun eigenaren tot ze sterven of vrijwillig aan opvangcentra worden afgestaan. 

“De meeste berenboerderij-vrije provincies in Vietnam hebben hun vastberadenheid getoond door berenboerderijen te controleren en inspecteren, overtredingen aan te pakken en illegaal gehouden beren in beslag te nemen. Ook hebben ze berenboeren ervan overtuigd dat ze het juiste moeten doen door vrijwillig afstand te doen van hun beren, zodat deze een bij hun soort passend leven kunnen leiden in reservaten, zoals ons BERENWOUD Ninh Binh. Door niets te doen, geeft Hanoi een slechte indruk van de inspanningen van de Vietnamese regering om voorgoed een einde te maken aan de berenboerderijen en brengt het de rest van de vooruitgang van het land in gevaar. We roepen de regering op om verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie in Hanoi en nu in actie te komen" 

Barbara van Genne, verantwoordelijk voor Reddingen van Wilde Dieren en Lobbywerk bij VIER VOETERS.

Meer dan 1,2 miljoen mensen wereldwijd hebben hun steun uitgesproken voor een einde aan de berenboerderijen in Vietnam; zij ondertekenden een petitie die VIER VOETERS in 2017 lanceerde. Daarin werd de Vietnamese regering opgeroepen meer stappen te ondernemen om een einde aan de berenfokkerij maken. 

Hoewel in het hele land aanzienlijke vooruitgang is geboekt, zijn er in Hanoi nog steeds 161 beren op 31 boerderijen. Dat is bijna de helft van het totale aantal beren op boerderijen en in particuliere bewaring in Vietnam. "Vietnam heeft al positieve stappen gezet door de verkoop en het bezit van berengal te verbieden, maar er moet nog meer gebeuren om de klus te klaren en voorgoed een einde te maken aan de berenboerderijen. Met de lancering van onze nieuwe petitie willen we de nationale en internationale aandacht vestigen op Hanoi, dat als hoofdstad van het land het goede voorbeeld zou moeten geven, in plaats van Vietnam op het wereldtoneel voor schut te zetten," aldus Van Genne. 

Veel van de beren op Vietnamese berenboerderijen zijn afkomstig uit het wild; stropers doden vaak vrouwtjesberen om de jongen mee te nemen naar boerderijen. Aziatische zwarte beren zijn inheems in Vietnam en staan op het punt van uitsterven als gevolg van stroperij en de illegale handel in wilde dieren, waar de vraag naar hun lichaamsdelen en afgeleide producten blijft bestaan.  

Sinds 2017 heeft VIER VOETERS 49 Aziatische zwarte beren gered, meestal uit berenboerderijen, maar ook uit particulier bezit en de handel in wilde dieren. Zij zijn overgebracht naar BERENWOUD Ninh Binh. 

Maak een einde aan galberenboerderijen in Hanoi

Teken nu!

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen:

Deel hier!

Zoek