Doneren

Hoop voor in beslag genomen wilde dieren in Thailand

23.3.2017

VIER VOETERS dierverzorger Juno hielp dierenwelzijn voor 165 dieren te verbeteren
Al twee keer reisde Juno van Zon, dierverzorger bij het FELIDA Big Cat Centre in Friesland, een opvangcentrum voor grote katachtigen van de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, naar Thailand. Samen met een team van internationale collega’s en veterinaire experts spande hij zich daar wekenlang in om het welzijn van bijna 200 geconfisqueerde wilde dieren te verbeteren. In de toekomst hoopt VIER VOETERS nog veel meer wilde dieren in Thailand te helpen.

Veterinair programma
Juno is onderdeel van een uniek veterinair programma dat VIER VOETERS International samen met de Thaise overheid heeft opgezet om het welzijn van wilde dieren in gevangenschap te verbeteren. Wilde dieren worden illegaal verhandeld en misbruikt voor onder meer entertainment. Zo werden naar schattingen in het begin van 2016 al meer dan 800 tijgers voor entertainment gehouden in Thailand. Enkele jaren geleden introduceerde de overheid in Thailand al een dierenwelzijnswet die het confisqueren van illegaal gehouden wilde dieren mogelijk maakt. Met de huidige samenwerking steunt VIER VOETERS de autoriteiten in hun pogingen om het dierenwelzijn van deze dieren te verbeteren.

Training voor Thaise dierenartsen
Al bijna 200 wilde dieren, waaronder voornamelijk tijgers, maar ook luipaardkatten, beren, gibbons, een luipaard en kameel, werden onderzocht. Sommige dieren hadden medische problemen en zij kregen de nodige medische zorg.

“Naast het veterinaire werk, hebben we ingezet op educatie van de mensen daar. In maart gaven onze dierenartsen een training in het behandelen van ziektes die geconfisqueerde wilde dieren vaak hebben, zoals tand- en oogproblemen. Ruim 40 dierenartsen van de overheid namen deel aan de training”.

Juno:

Specialisten van VIER VOETERS legden het werken met moderne medische apparatuur uit en gaven lezingen over diagnoses stellen, pijnevaluatie, problemen behandelen, en meer.

Hard werken, grote beloning
Daarnaast verbeteren Juno en zijn collega’s de omstandigheden bij twee centra waar geconfisqueerde dieren worden opgevangen: Khao Zon en Khao Prathap Chang. Hier worden onder meer 147 tijgers opgevangen die afkomstig zijn van de beruchte Tijgertempel. Het team renoveerde en herstelde de verblijven en zorgde voor geschikte en droge ondergrond, platforms en verrijking.

“Dit was hard werken, maar het loonde enorm. Verhoogde platforms om op te liggen en verrijking zijn zeer belangrijke aspecten voor wilde dieren in gevangenschap. Het was mooi om te zien dat de dieren hier meteen dankbaar gebruik van maakten, en meer gezond en natuurlijk gedrag gingen vertonen”.

Juno:

Kennis en ervaring
Juno heeft een belangrijke rol in het team, omdat hij bij FELIDA Big Cat Centre veel kennis en ervaring heeft opgedaan met getraumatiseerde katachtigen. Ook heeft hij bij verschillende andere projecten van VIER VOETERS ervaring opgedaan met de zorg voor andere wilde diersoorten.

Lange termijn planning
Op de lange termijn wil VIER VOETERS in Thailand een modern opvangcentrum bouwen met soortgeschikte faciliteiten voor geconfisqueerde wilde dieren. In maart 2016 had VIER VOETERS een gesprek met de Thaise Minister van Natuurlijke Bronnen en Natuur om hier een voorstel voor te maken. Betere faciliteiten stellen de autoriteiten in Thailand in staat om meer dieren te confisqueren in hun pogingen om illegale handel in wilde dieren aan te pakken. Vertegenwoordigers van VIER VOETERS en de overheid zullen in april opnieuw in gesprek gaan om de volgende stappen van de samenwerking te bespreken.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek