Doneren

Hoop voor in beslag genomen wilde dieren in Thailand

23.3.2017

VIER VOETERS dierverzorger Juno hielp dierenwelzijn voor 165 dieren te verbeteren
Al twee keer reisde Juno van Zon, dierverzorger bij het FELIDA Big Cat Centre in Friesland, een opvangcentrum voor grote katachtigen van de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, naar Thailand. Samen met een team van internationale collega’s en veterinaire experts spande hij zich daar wekenlang in om het welzijn van bijna 200 geconfisqueerde wilde dieren te verbeteren. In de toekomst hoopt VIER VOETERS nog veel meer wilde dieren in Thailand te helpen.

Veterinair programma
Juno is onderdeel van een uniek veterinair programma dat VIER VOETERS International samen met de Thaise overheid heeft opgezet om het welzijn van wilde dieren in gevangenschap te verbeteren. Wilde dieren worden illegaal verhandeld en misbruikt voor onder meer entertainment. Zo werden naar schattingen in het begin van 2016 al meer dan 800 tijgers voor entertainment gehouden in Thailand. Enkele jaren geleden introduceerde de overheid in Thailand al een dierenwelzijnswet die het confisqueren van illegaal gehouden wilde dieren mogelijk maakt. Met de huidige samenwerking steunt VIER VOETERS de autoriteiten in hun pogingen om het dierenwelzijn van deze dieren te verbeteren.

Training voor Thaise dierenartsen
Al bijna 200 wilde dieren, waaronder voornamelijk tijgers, maar ook luipaardkatten, beren, gibbons, een luipaard en kameel, werden onderzocht. Sommige dieren hadden medische problemen en zij kregen de nodige medische zorg.

“Naast het veterinaire werk, hebben we ingezet op educatie van de mensen daar. In maart gaven onze dierenartsen een training in het behandelen van ziektes die geconfisqueerde wilde dieren vaak hebben, zoals tand- en oogproblemen. Ruim 40 dierenartsen van de overheid namen deel aan de training”.

Juno:

Specialisten van VIER VOETERS legden het werken met moderne medische apparatuur uit en gaven lezingen over diagnoses stellen, pijnevaluatie, problemen behandelen, en meer.

Hard werken, grote beloning
Daarnaast verbeteren Juno en zijn collega’s de omstandigheden bij twee centra waar geconfisqueerde dieren worden opgevangen: Khao Zon en Khao Prathap Chang. Hier worden onder meer 147 tijgers opgevangen die afkomstig zijn van de beruchte Tijgertempel. Het team renoveerde en herstelde de verblijven en zorgde voor geschikte en droge ondergrond, platforms en verrijking.

“Dit was hard werken, maar het loonde enorm. Verhoogde platforms om op te liggen en verrijking zijn zeer belangrijke aspecten voor wilde dieren in gevangenschap. Het was mooi om te zien dat de dieren hier meteen dankbaar gebruik van maakten, en meer gezond en natuurlijk gedrag gingen vertonen”.

Juno:

Kennis en ervaring
Juno heeft een belangrijke rol in het team, omdat hij bij FELIDA Big Cat Centre veel kennis en ervaring heeft opgedaan met getraumatiseerde katachtigen. Ook heeft hij bij verschillende andere projecten van VIER VOETERS ervaring opgedaan met de zorg voor andere wilde diersoorten.

Lange termijn planning
Op de lange termijn wil VIER VOETERS in Thailand een modern opvangcentrum bouwen met soortgeschikte faciliteiten voor geconfisqueerde wilde dieren. In maart 2016 had VIER VOETERS een gesprek met de Thaise Minister van Natuurlijke Bronnen en Natuur om hier een voorstel voor te maken. Betere faciliteiten stellen de autoriteiten in Thailand in staat om meer dieren te confisqueren in hun pogingen om illegale handel in wilde dieren aan te pakken. Vertegenwoordigers van VIER VOETERS en de overheid zullen in april opnieuw in gesprek gaan om de volgende stappen van de samenwerking te bespreken.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek