Zoek

Suzana en Bruno gered na tientallen jaren misbruik

VIER VOETERS verplaatste twee bruine beren naar samenwerkingspartner Bear Refuge Kuterevo in Kroatië

Suzana en Bruno werden tientallen jaren in twee dierentuinen zonder vergunning gehouden en ondergingen onvoorstelbare verwaarlozing en misbruik. Hun dagen waren gevuld met rumoerige, zich vergapende mensenmenigtes die langs hun kleine kooien paradeerden terwijl zij zich nergens konden terugtrekken. De twee bruine beren behoorden tot de laatste vijf ten onrechte gehouden beren in Kroatië. Met de introductie van een nieuwe dierenbeschermingswet in januari 2019, kon VIER VOETERS de beren eindelijk uit hun kleine kooien bevrijden.

‘Vóór de anesthesie was Suzana minder gestrest dan verwacht en verliep de redding soepel. Wij zijn ervan overtuigd dat zij snel zal herstellen. Bruno’s gezondheid is echter niet zo goed. Hij is duidelijk te mager voor een beer van zijn postuur en zijn hoektanden zijn in zeer slechte staat. Dit, in combinatie met zijn slechte gezondheid en vermoedelijk hoge leeftijd, impliceert het belang om hem de komende maanden nauwlettend in de gaten te houden.’

Dierenarts Marc Gölkel

Eindelijk zijn Suzana en Bruno veilig! Na een zeer intense en emotionele redding worden de twee bruine beren door de dierenambulance  getransporteerd naar Bear Refuge Kuterevo, de samenwerkingspartner van VIER VOETERS in Kroatië.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Nieuwe hoofdstukken voor de boeg

Van ons team kregen Suzana en Bruno de essentiële veterinaire zorg. Eenmaal hersteld, zullen deze prachtige beren worden vrijgelaten in hun natuurlijke buitenverblijf en gras onder hun poten voelen – waarschijnlijk voor de eerste keer in hun leven. Bear Refuge Kuterevo, aan de westkust van Kroatië, zorgt ervoor dat Suzana en Bruno alle zorg krijgen die zij nodig hebben. Terwijl nog een verhuizing misschien te zwaar is voor de oudere beer Bruno, is VIER VOETERS van plan om Suzana in de toekomst naar een van haar berenopvangcentra over te brengen.

Gezondheidsproblemen confirmeren het vroegere leed

Na meer dan dertig jaar gevangenschap verkeert de 40-jarige Bruno in zeer slechte staat. Hij is niet op gewicht en zijn tanden zijn volledig verrot. Wij vermoeden dat de arme Bruno te veel pijn had bij het eten en langzaam wegkwijnde. De decennia van opsluiting hebben ook hun sporen achtergelaten bij de 20-jarige Suzana. Zij vertoont ernstig stereotiep gedrag, zoals in haar poot bijten en ijsberen.

Steun de toekomst van deze beren

Wij moeten een einde maken aan het leed van de beren in Europa

donate now

#SaddestBears Campaign

Maak een eind aan het leed van beren in Europa. Veel beren in Europa brengen hun hele leven in erbarmelijke omstandigheden door in kleine kooien vlakbij restaurants of hotels waar zij als toeristische attractie tentoongesteld worden. De beperkte, ongepaste levensomstandigheden zijn voor de dieren zowel fysiek als mentaal heel erg zwaar. Als onderdeel van de campagne ‘Saddest Bears’ is VIER VOETERS van plan om een einde te maken aan het wrede houden van beren in Kroatië. Lees meer: www.saddestbears.four-paws.org