Zoek

Doneren Adopteren Shop
Bär Pashuk aus dem BÄRENWALD Prishtina

berenwoud prishtina

Het berenreservaat van VIER VOETERS in Kosovo 

Tot 2010 had de Republiek van Kosovo geen regels of wetten met betrekking tot het houden van bruine beren in gevangenschap. Dit resulteerde in het feit dat er veel beren in kleine kooien werden gehouden naast restaurants en hotels waar ze als toeristenattractie werden ingezet. VIER VOETERS heeft meer dan 10 jaar geleden de overheid gevraagd om zich te ontfermen over deze situatie. 

Particulier houden van beren voor berengevechten in Kosovo

Op het moment dat het particulier houden van beren verboden werd in Kosovo, in november van 2010, heeft VIER VOETERS hier gelijk op gereageerd door steun aan te bieden (en de beren een verblijf te bieden) aan de overheid om de “restaurantberen” op een diervriendelijke manier te houden. De experts van VIER VOETERS ontdekten dat 15 bruine beren onder gruwelijke omstandigheden werden gehouden in Kosovo. 

De onderhandelingen zijn succesvol beëindigd: er is een exclusief contract ondertekend waarin de garantie wordt gegeven dat alleen de StichtingVIER VOETERS bruine beren mag houden in Kosovo. Alle “restaurantberen” konden worden opgevangen in BERENWOUD Prishtina. 

bezoek berenwoud prishtina
 

April tot oktober: 9:00 – 18:00
November tot maart: 10:00 – 19:00

De nieuwe inwoners van BERENWOUD Prishtina zijn Tomi, Pashuk en Gjina. Deze drie beren werden in 2016 gered uit buurland Albanië en naar Kosovo gebracht. 
De zogenaamde “restaurantberen” werden in zeer kleine kooien gehouden. Deze levende attracties waren bedoeld om meer toeristen te trekken, die bier zouden kopen om aan de beren te voeren. De drie jonge beren dronken wel meer dan 15 bier per dag. 

Sinds oktober 2016 leven ook deze beren in BERENWOUD Prishtina en zijn ze al aardig gewend aan hun “vrijheid”. Twee van de drie beren (Pashuk en Gjina) hadden een aantal gedragsproblemen, maar na een periode van wennen aan de nieuwe omgeving, kunnen ook deze beren (sinds de zomer van 2017) bij andere beren zijn. 
 
De campagne #saddestbears streeft ernaar om het particulier houden van beren in Albanië te verbieden. Kijk voor meer informatie op: saddestbears.com/albania  

 

steun de beren

Doneer voor de beren in BERENWOUD Prishtina

doneer