Honden in kooien

51 HONDEN GERED UIT DE HONDENVLEESHANDEL IN VIETNAM

De politie in Vietnam ontving een tip over een bende hondendieven, die in een half jaar al duizenden honden had gestolen. De politie deed de grootste vangst ooit. 

13.10.2019

De hondenvleeshandel is big business in Vietnam. De handel bedreigt elk jaar het leven van miljoenen honden, waaronder veel huisdieren. Elke dag worden huisdieren met geweld van de straat gerukt, uit tuinen gestolen en zelfs geroofd tijdens het wandelen met de eigenaars. De honden maken een brute tocht naar slachthuizen, markten en restaurants. Op gruwelijk wijze worden ze daar gedood. Gelukkig is er verandering zichtbaar en tolereren de Vietnamese autoriteiten niet langer deze diefstal en handel in huisdieren voor hun vlees.

Arrestatie grote bende hondendieven

Een opmerkelijk verhaal speelde zich af in de provincie Thanh Hoa. De politie ontving een tip over een bende hondendieven, die in een half jaar al duizenden honden zou hebben gestolen. Op 15 september 2019 deed de politie de grootste vangst ooit in Vietnam door de bende hondendieven te arresteren en 51 honden in beslag te nemen. Volgens de politie had de bende stroomstootwapens en reden bendeleden ‘s avonds op motoren door woonwijken om buiten loslopende honden te roven. De politie arresteerde 16 personen en ondervroeg meer dan 40 verdachten. De bende zorgde voor veel boosheid en verdriet bij de lokale bevolking.

Beperkte capaciteit opvang geredde honden

De politie had beperkte capaciteit om de geredde honden op te vangen. Asia Canine Protection Alliance (ACPA), waar VIER VOETERS lid van is, bood hulp. Er waren 13 honden die onmiddellijk medische zorg nodig hadden vanwege ernstige wonden die ze hadden opgelopen toen ze gevangen werden. Honden met pijnlijke open wonden werden onder narcose gebracht, behandeld en voorzien van pijnstillers en antibiotica. Voor doorlopende behandeling werden de dieren in een tijdelijk onderkomen ondergebracht.

Samenstelling en missie ACPA

De ACPA is een internationale alliantie van 4 dierenbeschermingsorganisaties: VIER VOETERS, Animals Asia, Humane Society International en Change for Animals Foundation. Samen zetten wij ons in voor het beëindigen van de illegale hondenhandel in Vietnam. We werken aan het opbouwen van samenwerkingsrelaties met de regeringen in Zuidoost-Azië, waar de handel in hondenvlees de overhand heeft. De handel tussen Thailand en Vietnam is inmiddels gestopt.

Gestolen honden herenigd via publicatie lokale media

Via de lokale media konden veel gestolen honden met hun baasjes herenigd worden. In twee weken waren alle 51 honden weer bij hun eigenaren. Deze mensen waren er eerder kapot van dat hun huisdieren gestolen waren. De inval is een belangrijke stap omdat hondendiefstal in Vietnam niet vaak behandeld wordt als misdrijf.

‘Deze arrestaties zullen toekomstige hondendieven in de provincie Thanh Hoa, en mogelijk in heel Vietnam, hopelijk afschrikken. De handel in hondenvlees gaat vaak gepaard met het excuus ‘cultuur’ of ‘traditie’. De realiteit wijst uit dat er aanzienlijke gezondheids- en maatschappelijke risico’s aan de handel verbonden zijn. Deze risico’s zijn een steeds grotere zorg in Vietnam en internationaal’, 

verklaart Dr. Katherine Polak, hoofd zwerfdierenzorg van VIER VOETERS in Zuidoost-Azië

Oproep gevaren eten van hondenvlees

De Food Safety Management Board van Ho Chi Minh City heeft lokale bevolking opgeroepen om te stoppen met het eten van honden. Dit om het internationale imago van Vietnam te verbeteren en mensen te waarschuwen voor de gevaren van het eten van hondenvlees. Vorig jaar deed de Hanoi People Committee een soortgelijke oproep.

Programma ‘Cats Matter Too’ in Vietnam

In Vietnam is VIER VOETERS ook actief met het programma Cats Matter Too. Het programma is een initiatief samen met lokale liefdadigheidsinstellingen PAWS for Compassion en Vietnam Cat Welfare. Mensen krijgen training in het verzorgen en behandelen van katten en leren over dierenwelzijn. Ook worden zwerfdieren gratis gesteriliseerd en gecastreerd om de dierenpopulatie in de hand te houden.

feiten

  • De Asia Canine Protection Alliance (ACPA) bestaat uit vier organisaties: Animals Asia, Change for Animals Foundation, Humane Society International en VIER VOETERS.
  • ACPA is een alliantie die strijdt tegen illegale hondenhandel en wil rond 2025 hondsdolheid (rabiës) uitroeien via preventie en opbouwen quarantainecapaciteit.
  • Jaarlijks worden naar schatting in Vietnam vijf miljoen honden gedood voor hun vlees.
  • Honden en katten zijn vaak gestolen huisdieren en dit vormt een maatschappelijk probleem in Vietnam.
  • Hondendiefstal wordt in Vietnam zelden als een misdrijf gezien, tenzij een hond de waarde heeft VND 2.000.000 ($ 86).
  • De grootscheepse verplaatsing van honden met een onbekende gezondheids- en vaccinatiestatus is in strijd met aanbevelingen voor betere volksgezondheid.

red dieren van deze vreselijke handel!


Stop de handel in honden- en kattenvlees

teken de petitie!

Deel hier!

Zoek