Honden in kooi voor handel in hondenvlees

Bestrijden van handel in honden- en kattenvlees blijft nodig

Stoppen van de handel

12.1.2024

De laatste dagen is er veel aandacht geweest voor de handel in honden- en kattenvlees. In Indonesië werd een vrachtwagen onderschept met meer dan 200 honden op weg naar een slachthuis. Daarnaast kwam het goede nieuws dat Zuid-Korea vanaf 2027 de handel in hondenvlees verbiedt. Wat ons betreft kan het niet snel genoeg gaan, maar verandering kost vaak wat tijd. Dit is een stap in de juiste richting waar we als organisatie erg blij mee zijn.  

De handel gebruikt wrede methoden zoals verdrinken, ophangen, en levend verbranden van dieren. In veel gevallen zijn deze honden en katten huisdieren die van hun eigenaren zijn gestolen door de handelaren. Ook zwerfdieren zijn vaak het slachtoffer. Handel in honden- en kattenvlees veroorzaakt niet alleen dierenleed, maar ook gezondheidsrisico's zoals hondsdolheid en cholera omdat er geen controle is op herkomst van dieren en er weinig aandacht is voor hygiëne.

Hond en kat op het menu

Een relatief klein deel van de bevolking in Zuidoost-Azië eet vlees van honden en katten en de weerstand groeit onder andere in Vietnam. Als dierenwelzijnsorganisatie werken we actief samen met lokale partners aan het verbeteren van het leven van deze dieren in Cambodja, Vietnam en Indonesië, met het doel de handel tegen 2030 te beëindigen. Er worden dus al wel grote stappen gemaakt.

Deze week werd ook bekend dat het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met een verbod op het fokken, slachten en verkopen van honden voor consumptie vanaf 2027. Het eten van hondenvlees maakt al eeuwen deel uit van de Zuid-Koreaanse keuken, maar verliest al tientallen jaren lang aan populariteit.

Stoppen van de handel

We werken intensief met lokale partners en overheden om de handel in honden- en kattenvlees te stoppen. Onze inspanningen omvatten lobbywerk in Indonesië, Cambodja en Vietnam op nationaal en internationaal niveau. We benadrukken de gezondheidsrisico's en bieden steun via het Zuidoost-Azië Partnership Programma aan lokale gemeenschappen die deze handel willen stoppen. Ook informeren we toeristen, zetten castratieprogramma's op voor zwerfdieren en trainen aspirant-dierenartsen. Daarnaast redden we natuurlijk dieren uit deze situaties.

Onze inspanningen krijgen wereldwijd veel steun, wat blijkt uit de meer dan twee miljoen handtekeningen die de petitie tegen de handel in honden- en kattenvlees heeft verzameld.

Deel hier!

Zoek