Hond in kooi

Twee miljoen handtekeningen tegen de honden- en kattenvleeshandel 

Iedereen bedankt voor het bereiken van deze enorme mijlpaal!  

10.10.2023

Het is bijna ondenkbaar, maar elk jaar worden in Vietnam, Cambodja en Indonesië meer dan negen miljoen honden en één miljoen katten van straat geplukt en op brute wijze geslacht. De reden? De handel in honden- en kattenvlees. Sinds 2019 voeren we vanuit VIER VOETERS campagne tegen deze barbaarse praktijken, en met succes: inmiddels hebben twee miljoen mensen wereldwijd onze petitie getekend om de handel te stoppen.  

De afgelopen jaren hebben we samen met onze internationale collega’s hard gewerkt om een einde te maken aan de honden- en kattenvleeshandel. Met trots zetten we al onze prestaties tot nu toe voor je op een rijtje.   

Reddingen

We hebben vier beruchte slachthuizen gesloten en twee transportwagens onderschept. Hierdoor hebben we honderden onschuldige dieren gered en een nieuw thuis gegeven. Bovendien hebben we mogelijk tienduizenden dieren een verschrikkelijk lot bespaard. Om te zorgen dat de slachthuiseigenaren hun oude werkzaamheden niet weer oppakken, hebben we ze ondersteund bij de omschakeling naar een meer duurzame en diervriendelijke toekomst. 

Politiek werk

Dankzij onze politieke contacten op zowel nationaal als provinciaal niveau, hebben we geweldige vooruitgangen geboekt in verschillende landen:  

  • Als onderdeel van ons werk in Vietnam hebben we een partnerschap gesmeed met het Volkscomité van Hoi An om de handel in honden- en kattenvlees af te bouwen.
  • Ook zijn we de eerste dierenwelzijnsorganisatie die zich heeft aangesloten bij het Vietnamese One Health Partnership Framework for Zoonoses Control, een nieuwe werkgroep die is opgericht om kwesties met gezelschapsdieren aan te pakken.
  • In Cambodja hebben we onze eerste Pet Expo in Siem Reap georganiseerd, waar belangrijke nationale en provinciale politici samenkwamen om de impact van de hondenvleeshandel op het toerisme en de volksgezondheid van het land te bespreken.
  • Als lid van de Dog Meat Free Indonesia Coalition (DMFI) hebben we bijgedragen aan de invoering van handelsverboden in 22 Indonesische steden en regio’s, inclusief de hoofdstad Jakarta.
     

“VIER VOETERS dringt er bij de betrokken regeringen op aan om een volledig verbod in te voeren op de handel in honden- en kattenvlees in heel Zuidoost-Azië om zowel de gezondheid en het welzijn van mensen als dieren te beschermen en mogelijke toekomstige rampen voor de volksgezondheid te voorkomen. De tijd voor actie is nu, niet na de volgende crisis”, aldus Nick Weston, Head of International Campaigns. 

Toerisme  

Maar liefst 85 wereldwijde reisorganisaties ondersteunen onze campagne en hebben beloofd om mensen en dieren te beschermen tegen de gevaren van de honden- en kattenvleeshandel. 

En wat gaat er nu gebeuren?  

Naast de mijlpaal van twee miljoen handtekeningen, heeft bijna 90% van de Vietnamese en Cambodjaanse burgers zich tegen de handel uitgesproken. Ondanks dat er nog veel moet gebeuren voordat de honden- en kattenvleeshandel in Vietnam, Cambodja en Indonesië volledig verbannen is, presenteren we binnenkort de handtekeningen aan de regeringen in de regio. Daarnaast zetten we ons werk voort, wat inhoudt: nog meer slachthuizen sluiten, dieren redden en lobbyen bij besluitvormers om wetten in te voeren die een einde maken aan deze gruwelijke handel.  

Deel hier!

Zoek