Leeuw in transportkooi

Opnieuw naar Soedan om dieren te redden

Leeuwen, hyena’s en andere dieren worden herplaatst

19.1.2024

Op 9 januari is VIER VOETERS opnieuw naar Soedan gegaan om vijftien leeuwen, vier hyena's en andere dieren te redden uit het gebied Wad Madani. Deze dieren maakten deel uit van een groep van 47 wilde dieren die we in november al hadden geëvacueerd uit een opvangcentrum in Khartoem naar Dinder National Park en Um Barona National Park. Helaas is Um Barona National Park in Wad Madani nu niet langer veilig. De dieren moeten opnieuw vluchten voor menselijke conflicten. We werken samen met de Soedanese autoriteiten aan een snelle oplossing en bereiden de verhuizing van deze dieren naar een veilige plek in een van onze reservaten voor.

Op verzoek van de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor wilde dieren in Soedan en betrokkenen in Wad Madani, overlegde VIER VOETERS met Soedanese functionarissen over het lot van de dieren. Toen Wad Madani door oorlog gevaarlijk werd, moest er snel een oplossing komen. Omdat het te riskant was voor ons team om naar Wad Madani te gaan, zijn de dieren uit het strijdgebied gehaald en naar Kassala gebracht, met goedkeuring van beide partijen in het conflict. Daarna bracht VIER VOETERS de dieren naar Port Sudan. Het team overwon vele uitdagingen, zoals het vervoer van de dieren over meer dan 1.400 kilometer, het handmatig dragen van alle transportkisten, en het organiseren van brandstof, voedsel en water. Ze regelden zelfs een vrachtvliegtuig om het team en de dieren uit Soedan te halen. Bovendien verleende het team medische zorg en behandeling aan de dieren. 

Voor dieren zorgen en beschermen

"In Soedan zien we hoe onvoorspelbaar conflictgebieden kunnen zijn. Wat vandaag als veilig wordt beschouwd, kan morgen een crisisgebied zijn. Dankzij de samenwerking met de Soedanese autoriteiten en ons wereldwijde netwerk hebben we snel een oplossing gevonden in deze noodsituatie met hoog risico. VIER VOETERS heeft de expertise en middelen om voor de dieren te zorgen en ze te beschermen in een geschikte omgeving voor de rest van hun leven. Onze gedachten zijn bij iedereen die door het conflict in Soedan is getroffen” vertelt Petra Sleven, directeur bij VIER VOETERS.

Dieren redden uit oorlogsgebied

Dierenarts Amir Khalil: "Toen we hoorden van gevechten in Wad Madani, wisten we meteen dat we de dieren moesten redden, zodat ze een overlevingskans zouden hebben. Deze dieren bevonden zich al sinds het begin van de oorlog in het conflictgebied, waardoor ze getraumatiseerd en verzwakt raakten. Het was een enorm uitdagende en een van onze moeilijkste noodmissies. Toen een plan te riskant werd door gevechten, vonden we een veiliger alternatief. Voor het team was het een emotioneel moment om deze dieren opnieuw te zien, nadat we eerder dachten dat ze al veilig waren. We hebben nu alles gedaan wat mogelijk is voor voedsel, pijnverlichting en veterinaire zorg, maar het transporteren van de dieren uit Soedan is de enige manier om ervoor te zorgen dat ze echt in alle rust kunnen herstellen.”

Deel hier!

Zoek