De redding van de 9 galberen

feb. 2022

Ninh Binh

Onze grootste berenredding ooit: 9 Vietnamese galberen

Na 17 jaar in gevangenschap eindelijk vrij

29.10.2021

In februari vond onze grootste galberenredding ooit plaats. Negen Aziatische zwarte beren werden op drie verschillende boerderijen in de Vietnamese provincie Binh Duong gehouden. Ze zaten vast in piepkleine kooien en hadden nauwelijks ruimte om te bewegen. En het allerergste: bij alle negen beren werd gal afgetapt, wat voor vreselijk veel pijn en stress zorgt.

Een reis van 42 uur

Vanwege Covid-19 moest de redding worden uitgesteld, maar op 10 februari was het eindelijk zover. Het was een uitdagende missie en het duurde twee dagen om alle 9 beren te bevrijden.  

Op de eerste dag kon ons team de eerste zes beren redden - Danh, Thi, Teo, Tai, Tin en Khoi. De vrouwtjes Danh en Thi hebben duidelijk geleden. Ze hebben schade aan hun nieren en galblaas, lijden aan artrose en gastritis en ook hun huid, vacht en tanden zijn er slecht aan toe. In ons BERENWOUD Ninh Binh zullen ze goed in de gaten worden gehouden en de beste zorg krijgen.  

Op dag 2 was het tijd om Vui, Nui en An uit hun kooien te bevrijden. We schrokken enorm: de beren waren volledig uitgemergeld. Na een medische check kregen de beren fruit, water, een douche en stro om op te liggen. Daarna konden ze de vrachtwagens in en begonnen ze aan de lange reis. Na 42 uur kwamen  de beren veilig aan bij hun nieuwe thuis: BERENWOUD Ninh Binh.  

Vui

Vui


Toen ze werd gevonden was ze volledig uitgemergeld. Nu proeft Vui vol enthousiasme verschillende soorten voedsel Ze is gek op alles wat zoet is en geniet na het eten vaak van een welverdiend dutje. 

Nui

Nui


Toen ze werd gevonden, woog Nui slechts 50 kilo. Maar nu gaat het goed met haar. Ze heeft altijd trek en wordt erg enthousiast rond etenstijd. Ze is ook erg slim; ze was de eerste van de negen beren die een kokosnoot open kreeg. 

An

An


An heeft maar drie poten, maar dat weerhoudt haar er niet van om te genieten van haar nieuwe leven in ons BERENWOUD. Ze houdt erg veel van eten en spelen; ze vindt het vooral leuk om dingen, zoals bananenboomstammen, te slopen. 

Teo

Teo


Teo heeft geen gebitsproblemen, maar weigert toch hele stukken groente op te eten. Daarom maken zijn verzorgers vaak lekkere groentesmoothies voor hem, die hij in recordtijd opdrinkt.

Tai

Tai


Tai is een lieve, vriendelijke beer. Als het tijd is om te eten, laat hij graag even zien hoe blij hij is door met zijn waterbak te spelen en zijn hele verblijf kleddernat te maken.

Tin

Tin


Tin is erg speels. Zelfs na de lange reis van 42 uur had hij nog veel energie over; hij begon gelijk te spelen en over de grond te rollen in zijn nieuwe verblijf. De laatste tijd speelt hij vooral met lege kokosnoten en jute zakken.

Khoi

Khoi


Net als Teo eet Khoi zijn voedsel alleen op als het vloeibaar is. Hij is gek op pindakaas, maar ook op bevroren fruit, hondenvoer en eieren.

Danh

Danh


Danh is de beste nestmaker van alle negen beren! En ze is ook niet zo kieskeurig als Thi als het op eten aankomt. Ze eet hondenvoer, kip en pompoen en sinds kort ook watermeloen.    

Thi

Thi


Hoewel Thi het zwaarst van alle beren is, is ze ook de meest kieskeurige eter. Ze eet alleen gekookte kip en rauwe pompoen. En ze kan niet zo goed zien, maar we doen er alles aan om haar leven comfortabel te maken.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Update maart 2022

Nui, Vui en An
Het gaat goed met alle drie de beren; ze genieten van hun nieuwe verblijf, vooral hun hangmatten. Nui, Vui en An zijn gelukkig al een paar kilo aangekomen. Ze eten al hun eten netjes op en zijn gek op kokosnoten. 

Danh en Thi
Danh en Thi zijn erg gevoelig. Beide beren kregen gezelschap van een aantal oudere beren om ze rustig te laten wennen. Daarna zijn ze weer bij elkaar geplaatst.  En dat ging goed, de twee genieten nu echt van elkaars gezelschap. 

Teo, Tai, Tin en Khoi
Ondanks hun verleden en alle gezondheidsproblemen, gaat het goed met de beren. Ze krijgen veel speelmateriaal en liefdevolle verzorging om ze te helpen hun stereotype gedrag te verminderen.

Help de galberen in Vietnam

Red de galberen in Vietnam

Doneer vandaag

Zoek