Redding van berin Tu Do

dec. 2021

Ninh Binh

Redding Galbeer Tu Do

De laatste galbeer in de Vietnamese provincie Son La gered

2.2.2022

Galbeer Tu Do heeft meer dan twintig jaar lang een moeilijk leven gehad. Ze zat vast op een boerderij waar ze werd gebruikt voor haar gal, wat erg pijnlijk voor haar was. Ze zat in een kleine kooi van metaal, waar ze bijna niet kon bewegen en niets te doen had. Gelukkig besloot de eigenaar haar vrijwillig aan ons over te dragen.  

De 50ste berenredding in Vietnam

Op 11 december 2021 hebben we Tu Do kunnen bevrijden en naar ons BERENWOUD Ninh Binh gebracht. Dit was een speciale redding, want met Tu Do hebben we de laatste galbeer uit de Son La provincie gehaald. En met haar bevrijding is er geen plek meer waar galberen worden gehouden in die provincie. Dat is heel bijzonder, want hierdoor zijn er nu veertig provincies in Vietnam zonder galberen. Deze redding brengt ons dichter bij het moment dat de berengal-industrie in Vietnam stopt.

HELP DE GALBEREN IN VIETNAM  

Samen kunnen we een einde maken aan de berengal-industrie  

TEKEN DE PETITIE

Tu Do's nieuwe leven

De redding van Tu Do ging goed. Na een lange autorit van 6 uur kwam ze aan bij het berenwoud. Daar moest ze eerst een tijdje apart blijven, zodat we haar goed in de gaten konden houden en zeker wisten dat ze gezond was. Daarna is ze verplaatst naar een fijne plek waar andere beren wonen. Ze vindt het heerlijk in haar nieuwe hangmat en kan naar buiten om op het gras te lopen  

Tu Do is nu bij ons in het BERENWOUD Ninh Binh. Ze heeft wel wat problemen, zoals pijn aan haar tanden omdat ze jarenlang alleen maar soep te eten kreeg. Net als veel andere geredde galberen heeft ze een aantal kleine, goedaardige gezwellen, galstenen en een milde chronische leverziekte. Het goede nieuws is dat ze goed eet en drinkt.

Nieuwsgierig en speels

Onze collega's in het opvangcentrum zeggen dat Tu Do een hele relaxte beer is. Ze eet en drinkt goed, en ze neemt haar medicijnen zonder problemen. Ze heeft zelfs een knus bed gemaakt van stro en bananenbladeren waar ze graag in ligt.

Vroeger kreeg Tu Do altijd dezelfde rijstsoep te eten. Maar nu kan ze allerlei verschillende soorten eten proberen. Ze is niet kieskeurig en eet bijna alles wat we haar geven met veel plezier, zoals pompoen, komkommer, pinda's, kastanjes en kokosnoot.

Update juli 2023

Tu Do zakte plotseling in elkaar in haar verblijf. Een uur daarvoor nog leek alles goed met haar te gaan. Hij was bezig met het zoeken van voedsel voor zijn lunch. Tu Do kreeg structureel medicatie voor een hoge bloeddruk en er zijn aanwijzingen dat haar dood met haar hart te maken heeft. We zijn verdrietig om al zo snel afscheid te hebben moeten nemen van Tu Do, maar we zijn blij dat we haar nog voor een periode een mooi leven hebben kunnen bieden. 

Galbeer in een kooi

Help beren zoals Tu Do  


Doneer vandaag

Deel hier!

Zoek