Beer Jeta

aug. 2017

Belitsa

Redding Beer Jeta

Nieuw tehuis voor één van Europa’s droevige beren

2.2.2016

Jarenlang werd Jeta door haar eigenaar aan een ketting met een ring door haar neus in de zomerhitte rond geparadeerd. Zij werd over de stranden, door de steden en toeristische plekken van Albanië geleid, zodat mensen tegen een kleine vergoeding selfies met haar konden maken. Iedere ruk aan de ketting veroorzaakte heftige pijn. Als zij niet aan het werk was, bracht zij vastgeketend ellendige uren door op een kale betonnen vloer in een loods bij het huis van haar eigenaar in Korca. In 2016 hebben de Albanese autoriteiten het veterinaire team van VIER VOETERS geholpen haar te bevrijden. Het team verdoofde de beer, plaatste een microchip, verwijderde haar neusring en hebben haar onderzocht. Zij ontdekten dat de bijna tandeloze beer diverse rauwe bloederige gaten in haar neus had, dat zij ondervoed was en aan een oogziekte leed. Ondanks haar verzwakte toestand was Jeta in staat om de reis naar de dierentuin in Tirana te maken.

Geen selfies meer met Jeta in de brandende zon.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Jeta’s nieuwe leven in BERENWOUD BELITSA

In augustus 2017 werd Jeta uiteindelijk overgebracht naar het BERENWOUD BELITSA in Bulgarije, een toevluchtsoord voor dansende beren dat gerund wordt door VIER VOETERS in samenwerking met de Franse FONDATION BRIGITTE BARDOT. Eenmaal vrijgelaten in haar ruime natuurlijke onderkomen, herstelde Jeta aanzienlijk en ging in haar eerste winter in Belitsa zelfs een winterslaap houden.

Albanese beren helpen

Samen met de oprichting van een opvangcentrum, vereist een langetermijnoplossing voor alle beren in Albanië de consistente uitvoering van bestaande wetten en een verbod op het particulier houden van beren. VIER VOETERS is een online petitie gestart om de Albanese Minister van Milieu, Lefter Koka, aan te moedigen om maatregelen te verbeteren om beren te beschermen, zowel in het wild als in gevangenschap.

Jeta zal nooit meer die ring door haar neus hoeven te dragen

Deel hier!

Zoek