Beer Napa

jul. 2018

Arosa

Redding Beer Napa

Na een lange reis verhuisde de eerste beer naar het Arosa Berenwoud

3.7.2018

Vandaag de dag zwerft de beer Napa in het Arosa Berenwoud door het enkele duizenden vierkante meters grote buitenverblijf, kan hij afkoelen in de vijver of zich terugtrekken in zijn box. Maar dit was niet altijd het geval. Napa werd in 2006 in een dierentuin geboren en kwam als jonge beer bij het Servische circus Corona. Het is niet bekend of hij daar daadwerkelijk in de circusarena moest optreden. In tegenstelling tot andere landen, is het verbod op wilde dieren in circussen hier sinds 2009 ingevoerd. Daarom gaan wij ervan uit dat Napa jarenlang in een kleine kooi op het circusterrein werd gehouden. Op het moment van de inbeslagname had Napa heel weinig spiermassa. Dat was een aanwijzing dat hij jarenlang nauwelijks beweging heeft gehad. De kooi van het dier was smerig met etensresten en afval en zo klein dat de beer niet eens rechtop kon staan of zich omdraaien.

Dit leed is gelukkig voorbij omdat VIER VOETERS hem in juli 2018 kon redden en overbrengen naar het Arosa Berenwoud. Het reddingsteam was ongeveer 28 uur met Napa onderweg. Er moest meer dan 1.400 kilometer worden afgelegd, van Servië naar Arosa in Zwitserland. Omdat het berenreservaat zich in het skigebied bevindt en dus op meer dan 2000 meter boven zeeniveau, moest de transportbox het laatste gedeelte van de reis naar Arosa per gondel afleggen.

Napa’s reis naar Arosa

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Eindelijk, een leven in een natuurlijke omgeving voor beer Napa

Na zijn aankomst werd de 270 kilogram zware bruine beer medisch onderzocht en kwam vervolgens in een acclimatisatieruimte terecht. Hier kon hij gewend raken aan zijn nieuwe bewegingsvrijheid en de omgeving verkennen. De dierenarts en de berenverzorgers kregen dan ook de gelegenheid hem gedurende die periode te observeren. Na ongeveer drie weken mocht Napa het grote buitenverblijf verkennen. Hij was helemaal niet timide en inspecteerde nieuwsgierig de weides, de bossen, de vijvers en de beekjes op het 12.000 vierkante meter grote terrein. De grootte en de vegetatie van het gebied geeft Napa de kans een voor beren zo aangepast mogelijk leven te bieden.

‘Napa’s reactie op de nieuwe omgeving laat zien hoe belangrijk het is om beren een natuurlijke omgeving te bieden. Wilde dieren in kleine kooien, betonnen hokken of circussen kunnen nooit hun natuurlijke instincten en karakter ervaren. Napa heeft nog steeds een kans op een gelukkig leven, maar er zijn over de hele wereld nog steeds veel beren die opgesloten zitten.’

Carsten Hertwig, berenexpert van VIER VOETERS

Update november 2020

In juni van dit jaar werd er epilepsie geconstateerd bij Napa. Met de medische hulp en liefdevolle zorg leek hij te herstellen, maar toch ging zijn levenskwaliteit steeds meer achteruit. Er was geen uitzicht op verbetering. Daarom is uiteindelijk de moeilijke beslissing genomen om Napa uit zijn lijden te verlossen. We zullen hem missen!

Beer Napa

Doneer voor Arosa Berenwoud

en geef misbruikte beren een beter leven

Doneer vandaag

Deel hier!

Zoek