Beer Tyson

okt. 2017

Domazhyr

Redding Beer Tyson

Een van de zieligste beren van Europa krijgt een nieuw tehuis in BERENWOUD Domazhyr

9.10.2017

Zestien jaar lang leed Tyson in een vervallen kooi in een afgelegen jachtcentrum in West-Oekraine, waarin wij aannemen hij illegaal werd uitgebuit voor berengevechten. Eindelijk was het wachten voorbij en werd dat lijden iets uit zijn verleden. Tyson werd gered en meegenomen naar zijn nieuw, voor zijn soort geschikt, onderkomen in BERENWOUD Domazhyr.

Als jong berenwelpje werd Tyson op brute wijze bij zijn moeder weggerukt en naar een jachtcentrum gebracht. Evident, in dergelijke centra werden jachthonden getraind om beren aan te vallen, iets wat in de praktijk berengevechten wordt genoemd

Carsten Hertwig, berendeskundige van VIER VOETERS

Na lange onderhandelingen met de eigenaar, wist het team Tyson in een transportkist te laden en hem naar zijn nieuwe huis te brengen, een reis van ongeveer 5 uur. Hij werd in het binnenverblijf gezet en na een korte aanpassingsfase, waarbij hij scherp in de gaten werd gehouden, kon hij snel zijn buitenverblijf van 1000 vierkante meter gaan verkennen.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

‘Ik ben verrast en opgelucht dat Tyson, na zestien jaar in extreem slechte leefomstandigheden te hebben doorgebracht, geen ernstige medische aandoeningen heeft. De meest ernstige zijn zijn versleten tanden en zwakke spieren. Hij zal zich goed herstellen.

Dr. Frank Göritz van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) begeleidde de overdracht.

Beren dienen als doelwit voor jachthonden in Oekraïne

Alhoewel de wet deze wrede praktijk sinds 2015 heeft verboden, verbiedt het niet het algemeen houden van beren in jachtcentra. Bruine beren worden nog steeds gehouden en illegaal als gevechtsbeer gebruikt.

In berengevechten worden jachthonden aangehetst om op een vastgebonden beer hun jachtvaardigheden te trainen. De beren zijn vastgeketend, vaak ondervoed en worden hun klauwen soms verwijderd zodat zij de jachthonden niet ernstig kunnen verwonden. Zij kunnen nauwelijks terugvechten. Van tijd tot tijd worden berengevechten in jachtcentra zelfs uitgevoerd in de vorm van wedstrijden.

Vandaag de dag lijden er nog steeds beren in Oekraïense jachtcentra.

Wij pleiten voor het aanscherpen van de bestaande wetgeving om ervoor te zorgen dat het houden van bruine beren in jachtcentra en in restaurants en hotels verboden wordt en dat beren in Oekraïne niet langer meer worden blootgesteld aan dergelijk leed. Onlangs heeft VIER VOETERS 100.000 handtekeningen verzameld om het houden van beren in jachtcentra te verbieden en deze aan de Oekraïense overheid overhandigd.

Na langdurige observatie van het gedrag van de beren Tyson en Mashutka, besloot het team van BERENWOUD DOMAZHYR om de beren te socialiseren. Beide zijn vorig jaar gered en hebben sindsdien ongelooflijke vooruitgang geboekt. Toen zij elkaar voor het eerst hebben ontmoet, was het vriendschap op het eerste gezicht: zij begroetten elkaar met iets wat op een kus leek. Al snel ontspande Tyson zich en werd steeds meer de luiaard die hij is, terwijl Mashutka meer nieuwsgierigheid toonde en Tyson vanuit het kreupelhout observeerde. Wij moeten nog zien of deze poging tot socialisatie op de lange termijn zal lukken, maar de vooruitzichten zijn goed.

Deel hier!

Zoek