Beer Riku

dec. 2016

Belitsa

Redding Beer Riku

VIER VOETERS brengt de Albanese beer Riku naar BERENWOUD BELITSA

15.12.2016

In december 2016 ontving VIER VOETERS een dringend verzoek om hulp van de Albanese veterinaire inspectie. In een klein bergdorpje zou een jonge beer gevaar lopen. De eigenaar was niet meer in staat om voor het dier te zorgen.

Toen het team van VIER VOETERS arriveerde, vonden zij de beer geketend in een schuurtje naast het huis van de eigenaar. Hij was erg gespannen en probeerde in paniek zichzelf van de strak zittende ketting te bevrijden. VIER VOETERS handelde onmiddellijk en namen contact op met de dierentuin van Tirana die bereid bleken om de beer tijdelijk op te nemen.

Riku, wiens jonge leven gekenmerkt werd door leed, werd op 3 mei 2017 door een team van VIER VOETERS veilig overgebracht naar BERENWOUD Belitsa dat door VIER VOETERS, in samenwerking met de FONDATION BRIGITTE BARDOT, wordt gerund. Vanwege internationale transportregels ging de reis via Macedonië en Griekenland. Dit betekende vele uren reizen voor een van de droevigste beren van Europa en het VIER VOETERS team. Uiteindelijk kwamen zij aan bij het nieuwe onderkomen van Riku in Belitsa.

‘Riku werd eerst in het binnenverblijf van zijn onderkomen gezet. Toen hij eenmaal van zijn lange reis was hersteld en gewend was aan zijn nieuwe omgeving, lieten wij hem ook het buitenverblijf binnengaan. Om te zien hoe hij zijn nieuwe onderkomen onderging, was voor ons allemaal een geweldig moment. Hij was zo ontspannen en vreedzaam! Ons doel is Riku uiteindelijk te socialiseren met andere beren. Wanneer wij dit proces kunnen starten hangt helemaal van zijn karakter en gedrag af.’

Carsten Hertwig, berendeskundige van VIER VOETERS

Bekijk Riku’s emotionele reis en zie hoe tevreden hij is met zijn onderkomen voor de rest van zijn leven!

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Albanese beren helpen

Naast het overbrengen van beren naar opvangcentra van VIER VOETERS, vereist een langetermijnoplossing voor alle beren in Albanië een consistente uitvoering van bestaande wetten en een verbod op het particulier houden van beren. VIER VOETERS is een online petitie gestart om de Albanese Minister van Milieu, Lefter Koka, aan te moedigen om maatregelen beren te beschermen te verbeteren, zowel in het wild als in gevangenschap.

Foto’s van Riku’s redding en zijn nieuwe onderkomen

Deel hier!

Zoek