Galbeer in kooi

nov. 2019

Ninh Binh

Redding Beren Long en Trang

Nog een Vietnamese provincie zonder galbeerboerderijen

15.11.2018

Wederom twee noodgevallen voor VIER VOETERS in Vietnam: de Aziatische zwarte beren Trang en Long werden in november 2018 met succes bevrijd door een team van VIER VOETERS bijgestaan door dierenarts dr. Johanna Painer van de Weense Veterinaire Universiteit.

Zestien jaar lang werd Trang misbruikt door gal af te tappen, zo lang, dat zij geïrriteerd raakte toen zij de anesthesiepomp zag toen zij gered werd. Door haar te redden waren wij eindelijk in staat om de galbeerboerderijen uit de provincie Ben Tre te verbannen.

‘De gezondheidstoestand van Trang is oké, maar zij heeft een enorm litteken op het bovenste deel van haar galblaas, hetgeen ongetwijfeld afstamt van het in het verleden doorprikken van het orgaan om gal af te tappen. Het leverweefsel rond haar galblaas is fibrotisch en is in dichtheid veranderd ten gevolge van een langdurige ontsteking op die plaats.’

Dierenarts dr. Johanna Painer van de Veterinaire Universiteit van Wenen

Long, 22 jaar oud, was de volgende galbeer die zijn kooi voor altijd kon verlaten. Zijn veterinaire controle was hartverscheurend voor alle betrokkenen. Hij leed al zo lang in zijn kleine kooi, dat zijn lichaam werd geteisterd door chronische artritis. Zijn gewrichten waren zo stijf, dat de mishandelde beer niet eens meer goed kon liggen. Zijn ruggengraat was bijna volledig verhard en hij moet al heel erg lang ongelooflijk veel pijn hebben geleden. Ons team was eindelijk in staat om Long met de juiste pijnstillers wat verlichting te bieden en zal hij voor de rest van zijn leven speciale pijnmedicatie nodig hebben. Sinds hij in BERENWOUD Ninh Binh is aangekomen, heeft Long ieders hart gestolen. Hij lijkt heel gelukkig en klaar om zijn tweede kans te omarmen.

Long en Trang werden naar het quarantainecentrum van BERENWOUD Ninh Binh gebracht. Hier kregen zij medische zorg van artsen van VIER VOETERS en de dierenverzorgers. Een leven van misbruik heeft vreselijke fysieke sporen achtergelaten.

Hartbrekende wending tijdens reddingsacties

Het oorspronkelijke plan was om drie beren te redden. Helaas stierf beer Sao op weg naar het berenopvangcentrum Ninh Binh. Ons team vocht 12 uur lang wanhopig om zijn leven te redden en probeerde al het mogelijke om hem te helpen. Alhoewel de gezondheidstoestand van de beer slecht was toen wij in de dierentuin aankwamen om hem te redden, ging het redelijk goed gedurende de veterinaire controle door dierenarts dr. Johanna Painer en ons Vietnamese berenteam. Hij ontwaakte snel uit zijn verdoving en maakte het goed. Desondanks begon Sao vijf uur nadat het team de dierentuin verliet plotseling uit neus en bek te bloeden en was zijn ademhaling zwaar. Ons team reageerde snel en voorzag hem van infusen en zuurstof en intensive care. Ongelukkigerwijze waren onze inspanningen nutteloos en stierf hij.

Na dit dramatische verlies doen wij er alles aan om de twee resterende beren, Trang en Long, de pijnvrije toekomst te bieden die alle drie zo hard verdienden. Door Tran en Long zal Sao altijd een plekje in ons hart hebben.

Deel hier!

Zoek