Galbeer

apr. 2018

Ninh Binh

Redding Beren May en Binh Yen

VIER VOETERS beëindigt het houden van galberen in de provincie Ninh Binh

26.4.2018

Eindelijk komt er een einde aan het lijden van de twee galberen May en Binh Yen, die het grootste deel van hun leven een ellendig bestaan leden op een berenboerderij in de Vietnamese provincie Ninh Binh. In april 2018 hebben wij de twee Aziatische zwarte beren uit hun metalen kooien bevrijd en brachten hen naar het berenopvangcentrum Ninh Binh dat in 2017 werd geopend. May en Binh Yen waren de laatste galberen die wegkwijnden op een boerderij in de provincie Ninh Binh. Hun redding betekende het einde van het houden van galberen in de hele regio. Helaas lijden in andere provincies van Vietnam nog steeds meer dan 936 beren op berenboerderijen, omdat mensen met behulp van wrede methodes blijven doorgaan met het illegale aftappen van berengal.

May en Binh Yen werden naar het quarantainestation van het berenopvangcentrum Ninh Binh gebracht. Hier zullen zij medische verzorgd worden door dierenartsen van VIER VOETERS en dierenverzorgers. Een leven lang misbruik heeft afschuwelijke, fysieke sporen achtergelaten.

‘De echografie toonde aan dat de galblaas en lever van Binh Yen aanzienlijk veranderd waren. Een litteken bij de ingang van de galblaas duidt duidelijk op misbruik als galbeer. Helaas is haar toestand zeer ernstig.’

Dierenarts dr. Johanna Painer van de Weense Veterinaire Universiteit

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Het lijden van de galberen in Vietnam is nog niet voorbij

Vietnam is een van de weinige landen in Azië die juridische stappen heeft ondernomen tegen het houden van galberen. Het is echter absoluut noodzakelijk dat bestaande wetten consequenter worden uitgevoerd. Kieran Harkin, hoofd van de Internationale Wilde Dieren Campagnes van VIER VOETERS verklaarde: ‘Wij zijn blij dat wij, met de steun van lokale autoriteiten, het houden van galberen in Ninh Binh konden beëindigen. Helaas gaat het aftappen van berengal in andere provincies van Vietnam nog steeds gewoon door. In ons berenopvangcentrum hebben wij 38 plekken en wij zijn er klaar voor om deze gekwelde beren zo spoedig mogelijk te kunnen verwelkomen in een gelukkig leven zonder pijn. Daarom, met de steun van honderdduizenden dierenvrienden, sporen wij de Vietnamese regering aan om de beloofde sluiting van alle resterende boerderijen na te streven.’

May, Thai Van & Thai Giang

Na lang observeren van het gedrag van alle drie de beren, besloot het team van ons BERENWOUD Domazhyr om May te socialiseren met Thai Van en Thai Gang. Nu kan May met haar twee metgezellen genieten van het buitenleven en het weelderige groen. Samen vormen zij de eerste groep van drie beren in ons BERENWOUD Ninh Binh.                                                                                                           

Binh Yen & Misa

Net als May is Binh Yen niet langer alleen. Zij is bevriend geraakt met beer Misa die in juni 2018 werd gered en naar ons berenopvangcentrum Ninh Binh is gebracht. Wij zijn opgelucht en blij dat beide nu gesocialiseerd zijn met andere herstellende beren. Samenleven is beter – ook voor beren.

De handel in berengal

Berengal wordt al duizenden jaren als remedie in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt en is in veel Aziatische landen nog steeds een gewild product. Hoewel de verkoop en consumptie van berengal in Vietnam verboden is, lijden naar schatting nog altijd 1.300 beren op ongeveer 400 boerderijen.

Gezamenlijke missie tegen dierenmishandeling

In 2005 lanceerde de regering een campagne om de berenhouderij in Vietnam geleidelijk af te bouwen door druk uit te oefenen op de berenhouders. Alle in gevangenschap gehouden beren werden geregistreerd en gechipt als onderdeel van de inspanningen om er voor te zorgen dat er op de boerderijen geen nieuwe beren meer bijkwamen. De beren, die het eigendom van de staat werden, moesten door de boeren worden verzorgd totdat zij naar een opvangcentrum zouden worden overgeplaatst of tot aan hun natuurlijke dood. Ook moesten de boeren een verklaring ondertekenen waarin zij beloofden dat zij nooit meer gal zouden aftappen. Bovendien heeft de Vietnamese regering een intentieverklaring afgegeven om de berenhouderij te beëindigen en de beren te redden. Naast het ondersteunen van deze maatregelen en het uitvoeren van reddingsmissies, is VIER VOETERS ook een internationale campagne begonnen. Dierenvrienden over de hele wereld kunnen een petitie ondertekenen om de Vietnamese overheid aan te moedigen alles te doen wat nodig is om een einde te maken aan de berenboerderijen.

red de zieligste beren van vietnam

Stop de berengalindustrie in Vietnam 

TEKEN NU!

Deel hier!

Zoek