Hond

Zwemmen met je hond

Waar je op moet letten als je gaat zwemmen met je hond

Veilig in het water

Er gaat niets boven een dagje met je hond zwemmen, dit levert plezier voor hond en baas. Let er alleen wel op dat dit op een verantwoordelijke manier gebeurd. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je jouw hond laat zwemmen. Dit zijn: water, afkoeling en uitputting.

Water

Het eerste wat je over nadenkt wanneer je deze activiteit uit gaat voeren is de locatie. Dat kan natuurlijk in de zee. Sommige honden drinken het liefst de hele dag en zeewater is voor hun dan ook geen probleem. Dit is niet ontzettend schadelijk maar kan in grote hoeveelheid wel leiden tot buikpijn, braken en diarree dus houdt hier rekening mee.

Naast de zee kun je ook kiezen voor een meer of plas wat recreatiemogelijkheden biedt. Sommige recreatiegebieden bevatten bacteriën waar je hond ziek of zelfs dood van kan gaan. Als er blauwalg, legionella, botulisme of E. coli in het water voorkomt is het beter om je hond hier niet in te laten zwemmen. Dit kun je herkennen aan de bordjes die bij het recreatiegebied staan.

Verschillende zwembaden door het hele land bieden speciale dagen waarop je hond in het zwembad mag zwemmen. Dit is echter gevuld met chloor om bacteriën in het water te voorkomen. Hier kunnen honden een allergische reactie op krijgen zoals: verkoudheid en kortademig worden. Wanneer je deze symptomen ziet is deze optie niet voor herhaling vatbaar.

Afkoeling

Deze activiteiten zijn populairder om te doen op de warme zomerdagen wat ook uitputtende hitte met zich meebrengt voor je hond. Zorg daarom dat er altijd schaduw in de buurt is waar je hond even kan rusten. Daarnaast ook genoeg drinkbaar water want dit is net als bij mensen cruciaal voor honden op warme dagen.

Uitputting

We gaan er meestal vanuit dan onze honden de beste zwemmers zijn en dat ze dit dan ook lang volhouden. Het kan je hond intussen wel te veel worden door het hevige ademen. Dit kan komen van de inspanning en het water wat ze binnen krijgen. Als je je hier geen zorgen over wilt maken en volledig wilt genieten van het zwemmen met je hond kun je een zwemvest voor je hond aanschaffen. Deze werken hetzelfde als de zwemvesten voor mensen.

Denk tot slot na over de dingen die je mee moet nemen! Wanneer je bijvoorbeeld met de auto bent is het raadzaam om een handdoek mee te nemen zodat de achterbank niet onder de natte haren zit. Ook speeltjes kunnen hier natuurlijk niet ontbreken.

Deel hier!

Zoek