Hond

Verkoeling voor uw hond

Tropische temperaturen?

De oplopende temperatuur is niet alleen voor mensen een uitdaging. Ook dieren lijden onder hitte, vooral als ze niet in staat zijn om een plekje te zoeken tegen die weeromstandigheden. Laat je hond nooit achter in de auto, want het kan daar wel minimaal 10 graden warmer zijn dan buiten de auto, zelfs met de ramen open.

‘Laat nooit een hond alleen achter in de auto, ook niet met de ramen een stukje open,’ zegt ook Johanna Stadler, directeur van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters. ‘Een snelle respons kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Wacht niet op anderen om iets te ondernemen – een leven is veel meer waard dan een autoruitje.’

Daarnaast doet u uw huisdier ook een plezier door hete oppervlakken, zoals tegels, beton en asfalt in de gaten te houden. ‘Let goed op direct zonlicht en het gedrag van uw hond,’ zegt Stadler. ‘Als de hond voorzichtig van de een op de andere poot gaat staan, is dat een teken dat het hem letterlijk te heet wordt onder de voeten.’
Ook veel bewegen, zoals herhaaldelijk spelen of fietsen met je hond op dagen wanneer het warmer is dan 20 graden is gevaarlijk. Zij raken dan oververhit en komen in een shock of kunnen zelfs overlijden.


Ook andere dieren kunnen last krijgen van de hitte. Vier Voeters adviseert om ervoor te zorgen dat elk dier water ter beschikking heeft en de mogelijkheid heeft zich tegen de zonnestralen te beschermen. Alle openluchthokken en behuizingen voor konijnen en cavia’s zouden zo gebouwd moeten zijn, dat ze alle dieren schaduw bieden. 

Een dier dat een zonnesteek heeft opgelopen kan men herkennen aan de volgende symptomen: onstabiele bewegingen, hijgen, moeite met bewegen of opstaan of helderrood tandvlees, en in extreme gevallen ook overgeven, bewusteloosheid of krampen.

In noodgevallen adviseert Vier Voeters het volgende:

  • Plaats het dier op een koele plek in de schaduw;
  • Leg koude, natte doeken op de ledematen, buik, borst en de kop (in die volgorde);
  • Masseer tot slot het dier voorzichtig op weg naar de dierenarts om de bloedcirculatie te stimuleren.

Deel hier!

Zoek