Veelgestelde vragen over de situatie in Oekraïne

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE SITUATIE IN OEKRAÏNE

De oorlog heeft ook grote invloed op dieren – dit is hoe jij kunt helpen

22.4.2022

We zijn zeer bezorgd over de huidige crisis in Oekraïne en volgen de ontwikkelingen op de voet. Onze gedachten gaan uit naar iedereen in de regio - zowel mensen als dieren.

Een gewapend conflict is een gevaar voor mensen én dieren. We monitoren de situatie ter plaatste dan ook continu. We staan in nauw contact met veel andere organisaties en plekken waar dieren gehouden worden en kijken voortdurend waar we welke hulp kunnen bieden.

Wil je helpen bij onze werkzaamheden voor de dieren? Doneer dan alsjeblieft vandaag nog.

Doneer voor Oekraïne

Hoe kan ik doneren om BERENWOUD Domazhyr en jullie zwerfdierenproject in Oekraïne te steunen?

Donaties voor BERENWOUD Domazhyr en ons zwerfdierenproject kunnen overgemaakt worden op deze donatiepagina voor Oekraïne.

Wat doet VIER VOETERS precies voor Oekraïne?

Steun voor zwerfdieren:

 • Op 7 maart heeft ons zwerfdierenteam in Oekraïne maar liefst 1,5 ton aan hondenbrokken afgeleverd bij Vinmsfa shelter. Dit was hoognodig! Het helpt bij het voeren van ongeveer 320 honden gedurende een maand. Er is ook extra voedsel aangeschaft dat nu wordt opgeslagen tot het in deze regio nodig is.
 • Sinds begin april 2022 heeft het zwerfdierenteam in Oekraïne een gedeelte van hun taken weer opgepakt. Steeds meer huishonden zijn op straat te vinden. Hoogstwaarschijnlijk raakten ze overstuur en renden ze weg tijdens aanvallen of zijn ze tijdens de evacuatie gescheiden geraakt van hun families.
 • Ons zwerfdierenteam in Oekraïne richt zich momenteel op deze verloren huisdieren - we redden ze, behandelen hun verwondingen, vaccineren, plaatsen microchips en steriliseren ze. Deze honden zouden nooit op straat overleven, dus plaatsen we ze in pleeggezinnen en proberen ze te herenigen met hun baasjes. Lukt dit niet, dan werken we samen met lokale vrijwilligers - en dierenwelzijnsorganisaties, zodat ze in een fijn, nieuw thuis geplaatst kunnen worden.
 • VIER VOETERS heeft samen met Animal ID en Dogs Trust Worldwide een platform opgezet onder de naam Ukrainian Pet Association Worldwide (UPAW). Dit platform is een plek om aan te doneren en faciliteert de distributie van honden- en kattenvoer naar honderden opvangcentra. Het is tevens een platform waar Oekraïense asielen zich kunnen registreren en kunnen aangeven wat ze het hardst nodig hebben, zoals voedsel of andere benodigdheden. Er worden opslagplaatsen opgezet om het voedsel in Oekraïne op te slaan en te distribueren.
 • Dankzij UPAW zijn er sinds de eerste levering op 3 maart al meer dan 1.000 aanvragen verwerkt en is er 300 ton aan dierenvoeding geleverd waarmee ongeveer 50.000 katten en honden gevoerd konden worden.

Steun voor huisdieren en eigenaren:

 • Toen de oorlog uitbrak, verlieten veel mensen het land. De meesten van hen hadden alleen wat ze konden dragen nog bij zich - rugzakken, koffers en hun geliefde huisdieren in hun armen. VIER VOETERS reageerde snel op de Oekraïense vluchtelingencrisis. Samen met onze partners Fallopia in Slowakije, DoctorVet in Moldavië en Animal Society in Roemenië hielpen we meer dan 2.500 mensen en hun huisdieren door ze voedsel, transportmandjes, vaccinaties, medicijnen, begeleiding en informatie te geven. Nu het aantal vluchtelingen dat met hun huisdieren de grens oversteekt langzamerhand afneemt en met de lancering van Vets for Ukraine, zullen we onze inspanningen weer richten op onze kernactiviteiten.
 • Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bieden onze therapiehond Busia en haar begeleider Natalia fysieke en emotionele steun die zo erg nodig is nu, aan veel gezinnen en kinderen. Ons geweldige duo is gevestigd in Vinnytsia, ongeveer 300 km ten zuidoosten van Kiev, dat tegenwoordig één van de belangrijkste doorvoersteden is geworden voor mensen die vluchten uit plaatsen als Charkov en Poltava op weg naar Lviv (West-Oekraïne), Moldavië of de Europese Unie. Als Natalia de dieren niet voert en verzorgt in het asiel in Vinnytsia (waaraan we vorige week voedsel hebben gedoneerd), zorgt ze dat gezinnen die in de stad aankomen een plek hebben om te rusten en te eten. Sommigen van hen nemen hun huisdieren mee, waarvan de meesten een lange en vermoeiende reis achter de rug hebben en dringend hulp nodig hebben. Terwijl Natalia ervoor zorgt dat mensen kunnen bijkomen en zich kunnen opladen om hun reis voort te zetten, doet Busia haar uiterste best om ze op te vrolijken met haar lieve snoetje en geweldige trucs!

Steun voor beren:

 • Daarnaast heeft ons BERENWOUD Domazhyr zeven beren opgevangen na een noodreddingsmissie vanuit het wilde dieren reservaat White Rock Shelter, gelegen in buurt van Kiev.
 • De dieren zijn vervoerd door een extern transport bedrijf, omdat de situatie steeds gevaarlijker werd. De drie vrouwtjesberen, twee mannetjesberen en twee welpen verkeren in goede gezondheid en ontvangen nu de zorg en aandacht van het ervaren team van BERENWOUD Domazhyr, die in deze moeilijke tijden de dieren die onder hun zorg vallen geen moment alleen laten.
 • Drie van deze beren – de twee welpen en een vrouwelijke zwarte Aziatische beer – zijn overgebracht naar Duitsland. Daar hebben ze een geschikt en permanent verblijf gekregen bij Stiftung für Bären en Deutscher Tierschutzbund.
 • Op 23 maart hebben we eindelijk voormalig restaurant beer Vova kunnen redden en hem veilig kunnen overbrengen naar ons BERENWOUD Domazhyr.
 • Op 16 juni konden de laatste vier beren eindelijk weer naar huis.

Steun voor paarden:

 • 15 maart: Onze Roemeense partnerorganisatie ARCA was in contact gebracht met een paardenstal in de buurt van Odessa. Met een vraag voor een noodevacuatie van vier paarden, vanwege de toegenomen gevechten in het gebied. De veiligheid van de paarden kon niet langer worden gegarandeerd. ARCA heeft met behulp van een groep van de Roemeense paardensportvereniging voor deze dieren een transport van de Moldavisch-Oekraïense grens naar Roemenië georganiseerd.

Steun voor dierentuin dieren:

 • April en mei: door de oorlog in Oekraïne bevinden veel dierentuinen zich in een zeer lastige situatie. Er is een gebrek aan alles: eten, verzorgers, medicijnen. Sommige dierentuinen zijn afgesneden van de toegangswegen en hadden al dagen geen leveringen meer ontvangen. In maart werd contact met ons opgenomen door het Ministerie van Natuur en Milieu en werd ons gevraagd om een ​​bijdrage te leveren om voedsel en medische benodigdheden te leveren aan getroffen dierentuinen in Oekraïne. We hebben een levering verzorgd van bijna 20 ton dierenvoeding aan de dierentuin van Kiev, die op 7 april arriveerde. De levering bevatte, naast hooi, vooral speciaal voer voor wilde dieren, zoals olifanten, giraffen, nijlpaarden, neushoorns en vogels. Daarnaast bevatte het honden- en kattenvoer, dat wordt verdeeld onder asielen. Vanuit deze dierentuin zal de voeding verspreid worden naar ook andere dierentuinen. De dierentuinen in Oekraïne staan ​​voortdurend met elkaar in contact en plannen de verdere distributie van het voedsel
 • Begin mei hebben we een tweede voedsellevering georganiseerd. Samen met de Oostenrijkse spoorwegen konden we nog eens 20 ton voedsel naar Kiev Zoo brengen. Het voedsel voor de dieren werd in vrachtwagens geladen en naar Kiev Zoo gebracht. Daar zal het worden verdeeld over dierentuinen in Kharkiv, Odessa, Mykolayiv, Cherkassy, Kyiv en Mena. Met deze tweede voedsellevering wil VIER VOETERS de dieren en de dierentuinmedewerkers die voor de dieren zijn blijven zorgen, ondersteunen.

Hulp is overal nodig. Om de Oekraïense dieren te steunen, kun je een donatie doen.

Met wie kan ik contact opnemen als ik een vluchteling met huisdier ben en hulp nodig heb?

Je kunt contact opnemen met Vets for Ukrainian Pets. 

In Nederland kun je contact opnemen met 088-811 3333 en in Moldova kun je contact opnemen met onze partner DoctorVet via het telefoonnummer: +37361014422

Laten vluchtelingen dieren achter in Oekraïne?

We zijn ons bewust van het vreselijke leed in Oekraïne. Wij leven enorm mee en onze gedachten gaan uit naar mens en dier in deze ontzettend moeilijke tijden.

Hoewel sommige eigenaren hun dieren achter hebben gelaten, zien en horen we ook enorm veel verhalen over vluchtelingen die hun huisdier meenemen. Onze teams en onze partners staan in verschillende buurlanden klaar deze vluchtelingen op te vangen en ze te voorzien van voedsel, water, reismanden en medische zorg.

Kunnen vluchtelingen de grens over met hun huisdieren?

Ja, alle Europese grenzen zijn open voor vluchtelingen met huisdieren. Meer informatie vindt u op onze pagina "Oekraïne: de grens over met huisdieren."

Accepteren jullie ook donaties in natura voor Oekraïne?

Wij waarderen het enorm dat mensen ons willen steunen met het doneren van goederen, om zo de dieren van Oekraïne te helpen. We zijn dan ook blij dat we het platform UPAW hebben kunnen oprichten, waarmee we donaties in natura kunnen aannemen. Dit soort donaties kan gebracht worden naar de Pools-Oekraïense grens of Livi. Op dit moment, kunnen we alleen goederen op pallets aannemen, door importregulaties. Meer informatie over het donatieproces vindt u hier: https://upaw.notion.site/How-to-make-a-delivery Als u kleinere hoeveelheden voedsel of spullen wilt doneren, kijkt u dan naar lokale collectepunten die veel organisaties in steden of dorpen organiseren.

Indien u graag gericht doneert voor de zorg voor onze beren in BERENWOUD Domazhyr en voor de (medische) zorg voor de zwerfdieren in Oekraïne en haar buurlanden, dan kunt u hier een donatie doen.

Wat kan ik doen om de dieren in Oekraïne te steunen?

Zowel mens als dier lijden vreselijk onder de invasie van Oekraïne.

VIER VOETERS zoekt actief naar oplossingen om hulp te bieden aan de dieren in dierentuinen, in asiels en op straat. Transport naar en binnen Oekraïne is op dit moment buitengewoon uitdagend en veiligheid van mens en dier staan voorop. Lees hier meer over onze activiteiten in en voor Oekraïne.

De meest effectieve manier om op dit moment de dieren te steunen, is door een financiële donatie te doen. Met deze gelden kunnen we de benodigdheden die op dat moment nodig zijn, op de plek waar ze het meest nodig zijn afleveren.

Kan ik voor jullie naar de grens toerijden of bij de grens helpen?

Wij waarderen het enorm dat mensen ons willen steunen in het doneren van goederen of hun tijd, om zo de dieren van Oekraïne te helpen. We raden het echter ten zeerste af om nu naar de grens te reizen. De autoriteiten in de buurlanden werken samen met organisaties die getraind zijn in humanitaire en hulpverlenende zorg. Zij coördineren samen de inzetten om de vluchtelingen, die met en zonder dieren, te helpen bij alle grenzen.

De meest effectieve manier om op dit moment de dieren te steunen, is door een financiële donatie te doen. Met deze gelden kunnen we de spullen die op dat moment nodig zijn, op de plek waar ze het meest nodig zijn afleveren.

Kan ik vrijwilliger worden bij jullie berenopvang in Oekraïne?

Wij waarderen het enorm dat mensen hun hulp aanbieden in Oekraïne. We raden het echter ten zeerste af om nu Oekraïne in te reizen.

BERENWOUD Domazhyr is gelegen in het westen van Oekraïne. Het huisvest momenteel 30 beren. Alhoewel er luchtaanvallen gemeld zijn in de regio, maken onze collega's en dieren het naar omstandigheden goed. We blijven de beren in onze opvang de best mogelijke zorg bieden en hebben dagelijks contact met onze collega's ter plaatste om ook hun veiligheid te waarborgen.

De meest effectieve manier om op dit moment de dieren te steunen, is door een financiële donatie te doen. Met deze gelden kunnen we de benodigdheden die op dat moment nodig zijn, op de plek waar ze het meest nodig zijn afleveren.

Kan ik me als vrijwilliger aansluiten bij jullie zwerfdierenteam in Oekraïne?

Wij waarderen het enorm dat mensen ons willen steunen door vrijwilligerswerk in Oekraïne te willen doen. We raden het echter ten zeerste af om nu Oekraïne in te reizen.

Ons zwerfdierenteam in Oekraïne is normaal gesproken een mobiel team, dat verschillende locaties afreist om daar vaccinatie- en sterilisatieprojecten uit te voeren. In de huidige situatie is het niet mogelijk om onze projecten in samenwerking met de lokale autoriteiten uit te voeren. Maar ons zwerfdierenteam heeft een deel van haar taken weer opgepakt en helpt momenteel verloren of achtergelaten huisdieren door ze te behandelen, te helpen hun familie te vinden of ze te herplaatsen.

Ons zwerfdierenteam in de regio ondersteunt ook actief lokale dierenasielen en werkt samen met onze partner Animal ID aan een platform, UPAW, met als doel voedsel en andere hulpgoederen efficiënt te verspeiden naar dierenasielen in Oekraïne.

Als je vrijwilligerswerk wilt doen, neem dan rechtstreeks contact op met onze partner Animal ID https://animal-id.net/en/.

Is VIER VOETERS nog steeds bezig met het zwerfdierenproject in Oekraïne?

Ja, hoewel we aan het begin van de oorlog sommige van onze activiteiten voor zwerfdieren moesten stopzetten, heeft ons team al hun taken nu weer opgepakt. Hier vindt u meer informatie over onze zwerfdierenzorg in Oekraïne.

Waarom stoppen jullie de hulp aan vluchtelingen in de buurlanden van Oekraïne, zoals Roemenië? 

VIER VOETERS kwam snel in actie toen de Oekraïense vluchtelingencrisis uitbrak. Samen met onze partners Fallopia in Slowakije, DoctorVet in Moldavië en Animal Society in Roemenië hielpen we meer dan 2.500 mensen en hun huisdieren door ze voedsel, transportmandjes, vaccinaties, medicijnen, begeleiding en informatie te geven.  

Onlangs is een nieuw project opgezet om dierenartsen die huisdieren van Oekraïense vluchtelingen behandelen te helpen: Vets for Ukrainian Pets. Hiermee worden de behandelingskosten van maximaal vijf honden, katten of paarden vergoed tot 250 euro per dier. De vergoedingsregeling geldt in 38 Europese landen en dekt acute zorg en medicatie, vaccinaties tegen hondsdolheid en andere ziekten, chippen en het medisch onderzoek dat nodig is voor een veilige doorgang door de EU.  

Nu het aantal vluchtelingen dat met hun huisdieren de grens oversteekt langzamerhand afneemt en met de lancering van Vets for Ukraine, zullen we onze inspanningen weer richten op onze kernactiviteiten. Onze therapiehonden en hun begeleiders zullen in Oekraïne blijven om fysieke en emotionele steun te verlenen aan vluchtelingen. 

Kunnen we één van jullie teams in Oekraïne interviewen?

Bedankt voor de interesse in het werk van VIER VOETERS en onze werkzaamheden in Oekraïne! Het welzijn en de veiligheid van onze Oekraïense collega's staat op één, vooral in deze moeilijke tijden. Daarom kunnen live interviews met hen op dit moment niet plaatsvinden. Wel kunnen we kijken naar een interview op papier.

Natuurlijk kun je ook contact hebben met onze Nederlandse collega's. Wij staan graag tot je beschikking voor live en TV-interviews.

Steun ons werk voor Oekraïne

Help ons om hen te helpen 

Steun ons werk voor Oekraïne 

Doneer vandaag

Zoek