Een hondenvleesrestaurant

De toerismesector


Hoe je als reiziger kan helpen de handel in honden- en kattenvlees te stoppen 

Leer meer

Tips voor als je op reis bent

In Zuidoost-Azië worden jaarlijks tien miljoen honden en miljoenen katten gevangen en gedood voor de handel in vlees. VIER VOETERS zet zich in om miljoenen toeristen in dit gebied te helpen en hen te informeren over hoe je deze wrede handel kan herkennen.  

Hoe herken je honden- en kattenvlees op menu's?

Als je op reis of vakantie bent, zoek je vaak nieuwe culinaire ervaringen, maar het is goed je bewust te zijn van gezondheidsrisico's en negatieve impact op lokale gemeenschappen door bepaalde voedselkeuzes. Lees hier hoe je honden- en kattenvlees op menukaarten kunt identificeren. Om je te helpen hebben we de lokale namen vermeld van de gerechten die honden- of kattenvlees bevatten. Zo weet je precies welke gerechten je beter niet kan eten.

Vietnam

+

Vietnam


Vermijd gerechten die Thịt chó, Thịt mèo, Thit cay, rựa mận, chó nướng worden genoemd. Deze gerechten bevatten katten- en hondenvlees. 

×

Indonesië

+

Indonesië


Hier kan je het best de gerechten vermijden die B2 of RW worden genoemd, hier zit namelijk vaak hondenvlees in.

×

Cambodja

+

Cambodja


In Cambodja kan je het best de volgende gerechten aan je voorbij laten gaan: សាច់ពិសេស , ការីសាច់ឆ្កែ, សាច់អាំង, en សម្លរម្ជូរគ្រឿង zijn allemaal verschillende bereidingen van hondenvlees.

×

Veiligheid bij zwerfhonden

Sommige zwerfhonden kunnen vriendelijk lijken, maar we raden je aan om afstand te houden en deze dieren niet te voeren of aan te raken. Zwerfhonden zijn vatbaar voor ziektes, waaronder hondsdolheid. Reis je naar een gebied waar hondsdolheid voorkomt, wees dan extra voorzichtig en overweeg altijd een vaccinatie voor vertrek zodat je goed beschermd bent.

Ren nooit weg

Wegrennen kan het jachtinstinct van een hond triggeren, waardoor hij je gaat achtervolgen. Het is beter om langzaam weg te lopen om te voorkomen dat je dat instinct triggert. Als je op de fiets of motor zit, stop dan langzaam en wacht tot de hond weg is.

Vermijd de confrontatie met een roedel 

Honden zijn roedeldieren en hebben de neiging om in groepen te blijven, waar ze elkaar kunnen beschermen. Als je aan het wandelen bent en een groep honden ziet, is het aan te raden om niet in de buurt te komen. Honden zijn territoriale dieren en als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze de confrontatie met je aangaan. Wees vooral 's nachts voorzichtig: in het donker kun je misschien niet alle honden om je heen zien.

Als je toch een roedel tegenkomt, blijf dan rustig en loop langzaam weg. Maak geen plotselinge bewegingen, schreeuw niet en ren niet weg. Houd je armen dicht bij je lichaam.

Vermijd het afgeven van dominantiesignalen

Honden zijn erg goed in het lezen van onze lichaamstaal en sommige vormen van menselijk gedrag worden als bedreigend ervaren, zoals naar ze staren, schreeuwen, met armen zwaaien en direct op ze aflopen. Vermijd dit soort handelingen en probeer kalmerende signalen af te geven, zoals gapen, oogcontact vermijden en met je zij gekeerd naar de hond gaan staan.

Vraag lokale bewoners om hulp

Als je je bedreigd voelt door honden op straat of in de buurt van een tempel, kun je proberen een lokale bewoner om hulp te vragen. Veel honden komen regelmatig in de buurt en zullen waarschijnlijk beter reageren op iemand die ze kennen (zoals een monnik of verzorger).

Als laatste optie

Hoewel we sterk aanraden om kalm te blijven en je niet confronterend te gedragen, kun je, als je je erg bedreigd voelt, op je hurken gaan zitten en doen alsof je een steen opraapt. Maar gooi niets naar de hond! Soms kan het doen alsof je iets opraapt ervoor zorgen dat een hond wegrent (een trieste weerspiegeling van de regelmatige mishandeling van veel zwerfhonden door mensenhanden).

In het ergste geval

Als je in een situatie terechtkomt waarin je wordt aangevallen door honden, probeer ze dan af te weren met een rugzak of stok. Als je op de grond belandt, bescherm dan je hoofd en andere belangrijke lichaamsdelen. Ga liggen en krul je op in een bal, waarbij je je armen gebruikt om je hoofd te bedekken. Probeer dan stil te blijven liggen, ook al kan dat moeilijk zijn. De honden zullen eerder hun interesse in jou verliezen als je kalm blijft. Als de honden eenmaal weg zijn, sta dan langzaam op en ga weg. Ga naar een veilige plek en bezoek zo snel mogelijk een ziekenhuis.

Man met een puppy

Contact

Beste reisleiders en reisbureaus, wil je meer informatie over ons werk en hoe we kunnen samenwerken, neem dan alsjeblieft contact met ons op via e-mail: office@vier-voeters.nl

Recente updates

Nieuwsberichten, blogposts en meer

De handel in honden- en kattenvlees

Wat hebben we tot nu toe bereikt?

De strijd tegen de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië. 


Meer
Kat in Vietnam

Een rapport over de handel in kattenvlees in Vietnam

VIER VOETERS en de Change For Animals Foundation hebben een nieuwe onderzoekspublicatie uitgebracht, augustus 2020


Meer
Honden in kooi voor slacht

Siem Reap is de eerste provincie in Cambodja die hondenvlees verbiedt

VIER VOETERS verwelkomt de reactie van de lokale autoriteiten op hun jarenlange onderzoek


Meer

Deel hier!

Zoek