10 feiten over gorilla's

10 weetjes over gorilla's

Lees en leer 10 leuke weetjes en vermakelijke feiten over gorilla’s, handig voor een spreekbeurt!

Wist je dat?

  • Habitats: Een slagtand van olifanten is niet alleen voor de verdediging; ze gebruiken hun slagtanden ook om  naar zout en wortels te graven, om bomen te ontschorsen en door de struiken te struinen. Als je goed kijkt, kun je zien welke slagtand meer versleten is, omdat die de voorkeur heeft van de olifant, want onder olifanten zijn er 'linkertanden' en 'rechtertanden' en uit gewoonte blijven ze aan dezelfde kant hangen !
  • Geluksbrengers: of het nu gaat om bruiloften, examens, zakelijke deals of inschrijving van kinderen: Indiase hindoes zijn altijd dol op de god Ganesha met olifantenkop als er geluk of succes nodig is. In sommige Aziatische landen worden albino-olifanten als heilig beschouwd.
  • Voedsel: olifanten houden onder andere van gras, kruiden, boombladeren, fruit, schors, merg en wijnstokken.
  • Snorkelaars: Met een snorkel ter lengte van de slurf van een olifant kunnen wij mensen niet ademen vanwege de hoge druk ten gevolge van de waterdiepte. Olifanten hebben daarentegen zulke stabiele longen dat ze lucht uit het wateroppervlak kunnen zuigen, zelfs met een slurf tot 1,5 meter lang. Hierdoor kunnen ze langere duikwandelingen maken.
  • Tuinarchitecten: Olifanten zijn frequente reizigers. Ze dragen de zaden van gegeten planten met zich mee en scheiden ze over een groot gebied uit. Dus planten ze overal nieuwe flora. Bovendien is hun mest zo rijk aan voedingsstoffen dat veel andere soorten zich eraan kunnen voeden.
  • Dierenverzorgers: door met hun grote voeten naar water te graven, maken olifanten ook vitaal water vrij voor andere dieren. Een olifantenvoetafdruk die in de grond zinkt en gevuld wordt met water laat als het ware een ‘miniatuurbiotoop’ achter.
  • Dikke huid: hoewel de olifantenhuid op veel delen van het lichaam erg dik is, is deze zeer gevoelig. Na het baden blazen olifanten met hun slurf zand en modder over hun natte huid om natuurlijke bescherming tegen zonnebrand en insecten te creëren.
  • Gevoelig: olifanten kunnen over lange afstanden communiceren en met hun soortgenoten contact houden. Om dit te doen gebruiken ze seismische communicatiesignalen die ze via hun voeten oppikken.
  • Familiedieren: Hun kuddes (bestaande uit verschillende groepen) in Azië omvatten ongeveer 50 tot 70 dieren, in Afrika meer dan 100 dieren. Ze worden geleid door een ervaren, vaak bijzonder grote en sterke olifantenkoe. In de kudde olifanten wordt voor elkaar gezorgd. Sociale cohesie is enorm belangrijk. Wanneer olifantenstieren onafhankelijk worden (wanneer Aziatische olifantenstieren tussen 10 en 15 jaar oud zijn, en Afrikaanse olifantenstieren tussen 8 en 19 jaar oud), verlaten ze de kudde en vormen ze ‘mannelijke daklozen’. Ze blijven echter hun families tegenkomen en de contacten blijven vriendelijk.
  • Olifantenhersenen: olifanten hebben zulke geavanceerde hersens dat ze een veelheid aan emoties ervaren - net als mensen. Ze zijn uiterst sociaal en medelevend, troosten elkaar en treuren zelfs om hun overledene. Ze staan ook terecht bekend om hun goede geheugen. En ze hebben dat ook nodig als ze in droge seizoenen een waterbron willen vinden.
  • Beide soorten worden ernstig bedreigd (rode lijst IUCN) en worden    
    geclassificeerd in bijlage 1 van de CITES, aangezien hun populaties nog steeds afnemen en door de illegale handel worden bedreigd. In het wild leven er respectievelijk nog 2.600 en 360.000 volwassen oostelijke en westelijke gorilla's. De drie belangrijkste bedreigingen waarmee ze
    worden geconfronteerd zijn stroperij, ziektes en vernietiging van
    leefgebieden (en burgerlijke onrust voor de oostelijke gorilla).
  • Paring en geboortes vinden het hele jaar door plaats. De zwangerschap
    duurt gemiddeld 257 dagen en meestal baren gorilla's één kind
    (tweelinggeboorten komen ongeveer even vaak voor als bij mensen).
  • Vanwege hun gestalte en kracht worden gorilla's vaak als
    gevaarlijke en meedogenloze dieren beschouwd . Maar gorilla's zijn zelden gewelddadig; voor het grootste deel zijn ze vredig. Een gorilla die denkt dat hij of zijn gezin in gevaar is, zal om te intimideren eerst bedreigingen, 'displays' genaamd (de bekendste is borstkas roffelen), vertonen.
  • Mannelijke gorilla's kunnen zo’n 30 kg vegetatie per dag eten, terwijl
    vrouwtjes 18 kg eten. Ze besteden meer dan 50% van hun tijd aan eten en foerageren.
  • Gorilla's zijn bostuinders, wat betekent dat ze een cruciale rol spelen bij het ontkiemen en vermeerderen van planten in het bos. Als herbivoren die zich voeden met fruit en planten, kunnen zaden die tijdens de spijsvertering door hun systeem gaan, na uitscheiding ontkiemen. Sommige plantensoorten zouden zonder hen niet kunnen gedijen.
  • Gorilla's zijn neofobische dieren. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen en vooral voor veranderingen in hun omgeving. Daarom hebben veranderingen in hun leefgebied veel invloed op hen.
  • Elke avond bouwen gorilla's, gebruikmakend van de vegetatie, een nest om in te slapen (ze trekken, verankeren takken en vormen lagen om de nestrand te maken en ze plaatsen bladeren in het midden om comfortabel te zijn). Meestal slapen ze in de bomen, maar ze kunnen ook op de grond slapen (zilverruggen slapen vaker op de grond dan vrouwtjes). Elk dier bouwt zijn eigen nest, behalve zuigelingen die bij hun moeder slapen.
  • Gorilla's zijn de grootste primaten. Mannetjes zijn langer en groter dan
     vrouwtjes en er groeit, veroorzaakt door een toename van testosteron 
     tijdens de puberteit (ongeveer 15 jaar), zilver haar op hun rug,.
  • Er zijn twee soorten gorilla's: westelijke gorilla's en oostelijke gorilla's.
     Elk is verdeeld in twee ondersoorten: de westelijke laaglandgorilla die in West-Afrika leeft, de cross river-gorilla die aan de grens tussen Nigeria en Kameroen leeft; de berggorilla die leeft op de Virunga-vulkanen en in het Bwindi-woud en de oostelijke laaglandgorilla die leeft in het oosten van de Democratische Republiek Congo.
  • De sociale structuur van gorilla is de harem. Een groep telt één mannetje (‘Silverback’genaamd), meerdere vrouwtjes en hun nakomelingen.
    Wanneer ze hun seksuele volwassenheid bereiken, verlaten mannetjes en vrouwtjes hun geboortegroep. Voordat ze hun eigen groep vormen
    brengen mannetjes meestal een periode alleen door. De vrouwtjes sluiten zich echter direct aan bij een andere groep of bij een eenzaam mannetje.

Zoek