Zoek

Doneren Adopteren Shop

10 interessante feiten over gorilla's

31.1.2020

Wist je dat mannelijke gorilla's elke dag zo’n 30 kg vegetatie kunnen eten?

  • Beide soorten worden ernstig bedreigd (rode lijst IUCN) en worden    
    geclassificeerd in bijlage 1 van de CITES, aangezien hun populaties nog steeds afnemen en door de illegale handel worden bedreigd. In het wild leven er respectievelijk nog 2.600 en 360.000 volwassen oostelijke en westelijke gorilla's. De drie belangrijkste bedreigingen waarmee ze
    worden geconfronteerd zijn stroperij, ziektes en vernietiging van
    leefgebieden (en burgerlijke onrust voor de oostelijke gorilla).
  • Paring en geboortes vinden het hele jaar door plaats. De zwangerschap
    duurt gemiddeld 257 dagen en meestal baren gorilla's één kind
    (tweelinggeboorten komen ongeveer even vaak voor als bij mensen).
  • Vanwege hun gestalte en kracht worden gorilla's vaak als
    gevaarlijke en meedogenloze dieren beschouwd . Maar gorilla's zijn zelden gewelddadig; voor het grootste deel zijn ze vredig. Een gorilla die denkt dat hij of zijn gezin in gevaar is, zal om te intimideren eerst bedreigingen, 'displays' genaamd (de bekendste is borstkas roffelen), vertonen.
  • Mannelijke gorilla's kunnen zo’n 30 kg vegetatie per dag eten, terwijl
    vrouwtjes 18 kg eten. Ze besteden meer dan 50% van hun tijd aan eten en foerageren.
  • Gorilla's zijn bostuinders, wat betekent dat ze een cruciale rol spelen bij het ontkiemen en vermeerderen van planten in het bos. Als herbivoren die zich voeden met fruit en planten, kunnen zaden die tijdens de spijsvertering door hun systeem gaan, na uitscheiding ontkiemen. Sommige plantensoorten zouden zonder hen niet kunnen gedijen.
  • Gorilla's zijn neofobische dieren. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen en vooral voor veranderingen in hun omgeving. Daarom hebben veranderingen in hun leefgebied veel invloed op hen.
  • Elke avond bouwen gorilla's, gebruikmakend van de vegetatie, een nest om in te slapen (ze trekken, verankeren takken en vormen lagen om de nestrand te maken en ze plaatsen bladeren in het midden om comfortabel te zijn). Meestal slapen ze in de bomen, maar ze kunnen ook op de grond slapen (zilverruggen slapen vaker op de grond dan vrouwtjes). Elk dier bouwt zijn eigen nest, behalve zuigelingen die bij hun moeder slapen.
  • Gorilla's zijn de grootste primaten. Mannetjes zijn langer en groter dan
     vrouwtjes en er groeit, veroorzaakt door een toename van testosteron 
     tijdens de puberteit (ongeveer 15 jaar), zilver haar op hun rug,.
  • Er zijn twee soorten gorilla's: westelijke gorilla's en oostelijke gorilla's.
     Elk is verdeeld in twee ondersoorten: de westelijke laaglandgorilla die in West-Afrika leeft, de cross river-gorilla die aan de grens tussen Nigeria en Kameroen leeft; de berggorilla die leeft op de Virunga-vulkanen en in het Bwindi-woud en de oostelijke laaglandgorilla die leeft in het oosten van de Democratische Republiek Congo.
  • De sociale structuur van gorilla is de harem. Een groep telt één mannetje (‘Silverback’genaamd), meerdere vrouwtjes en hun nakomelingen.
    Wanneer ze hun seksuele volwassenheid bereiken, verlaten mannetjes en vrouwtjes hun geboortegroep. Voordat ze hun eigen groep vormen
    brengen mannetjes meestal een periode alleen door. De vrouwtjes sluiten zich echter direct aan bij een andere groep of bij een eenzaam mannetje.