Redding van berin Tu Do

dec. 2021

Ninh Binh

Redding beer Tu Do

De laatste galbeer in de provincie Son La is eindelijk gered

2.2.2022

Tu Do werd meer dan 20 jaar lang misbruikt voor haar gal op een galberenboerderij in Vietnam. Daar werd ze in een kleine, metalen kooi gehouden. Ze had nauwelijks ruimte om te bewegen en geen enkele afleiding. Gelukkig besloot de eigenaar haar vrijwillig aan ons over te dragen.  

De 50ste berenredding in Vietnam

Op 11 december konden we Tu Do redden en naar ons BERENWOUD Ninh Binh brengen. Ze was de laatste galbeer in Son La en met haar redding sloot de laatste galbeerboerderij in deze provincie haar deuren.  

Tu Do is de 50ste galbeer die VIER VOETERS in Vietnam heeft gered en Son La is de 40ste galbeervrije provincie in Vietnam. Deze redding brengt ons weer een stukje dichter bij het einde van de berengal-industrie in Vietnam.  

HELP DE GALBEREN IN VIETNAM  

Samen kunnen we een einde maken aan de berengal-industrie  

TEKEN DE PETITIE

Tu Do's nieuwe leven

De redding van Tu Do verliep goed! Na een rit van 6 uur kwam het team aan bij ons BERENWOUD Ninh Binh. Daar verbleef Tu Do gedurende drie weken in quarantaine, zodat we haar goed in de gaten konden houden. Inmiddels is ze verhuisd naar het berenhuis. Ze geniet volop van haar nieuwe omgeving en is gek op haar nieuwe hangmat. Binnenkort krijgt ze ook toegang tot één van de ruime buitenverblijven, waar ze eindelijk het gras onder haar voeten kan voelen.  

Tu Do's gezondheidscheck verliep ook goed. Ze heeft enkele gebitsproblemen doordat ze jarenlang alleen maar soep te eten kreeg. Net als veel van de andere geredde galberen heeft ze een aantal kleine, goedaardige gezwellen op haar rechter elleboog, galstenen en een milde chronische leverziekte.  

Nieuwsgierig en speels

Volgens haar verzorgers is Tu Do één van de meest relaxte beren die we ooit hebben gered. Ze eet en drinkt goed, neemt netjes haar medicatie en heeft al een mooi nest van stro en bananenbladeren gemaakt, waar ze lekker in kan luieren.

Na haar hele leven voornamelijk rijstsoep te hebben gegeten, krijgt Tu Do nu de kans om veel verschillende soorten voedsel te proberen. Ze is niet kieskeurig en eet bijna alles wat we haar aanbieden met liefde op, waaronder pompoen, komkommer, pinda's, kastanjes en kokosnoot.

Galbeer in een kooi

Help beren zoals Tu Do  

Doneer vandaag

Zoek