DonerenAdopterenShop
Ivan-Asen

Mar. 2018

FELIDA

EEN NIEUWE KANS VOOR LEEUW IVAN-ASEN

29.6.2020

Gered uit een illegaal fokstation in Bulgarije en overgebracht naar ons FELIDA Grote-katachtigen-opvang

Maart 2018: Ivan-Asen is eindelijk aangekomen in FELIDA Grote-katachtigen-opvang, ons opvangcentrum voor getraumatiseerde grote katachtigen in Nijeberkoop, Friesland. Het was een lange reis, letterlijk en figuurlijk. 
De gezondheidstoestand van deze leeuw was zeer zorgwekkend toen wij hem, in november 2017, voor het eerst zagen in Razgrad Zoo. Deze dierentuin diende als illegaal fokstation voor leeuwen, en Ivan-Asen was hier de dupe van. Hij was het resultaat van inteelt en zat jarenlang opgesloten in een donkere kooi. Geen afleiding, geen zonlicht: een vreselijk leven voor de koning der dieren.

Een reddingsteam van VIER VOETERS kon Ivan-Asen in eerste instantie overbrengen naar Sofia Zoo, waar hij de medische zorg kreeg die hij dringend nodig had om aan te sterken. Gelukkig reageerde hij goed op de behandelingen. Tevens werd Ivan-Asen in Sofia Zoo getraind om zelf zijn transportkist in te lopen: op deze manier konden we een risicovolle verdoving bij een toch al verzwakt dier voorkomen. 

Toen Ivan-Asen voldoende was aangesterkt én zelfstandig zijn transportkist in durfde te lopen, maakte hij onder begeleiding van wildlife dierenarts Marc Gölkel en FELIDA-dierverzorger Juno van Zon de reis naar Nederland. Op deze manier volgde Ivan-Asen zijn jongere neefjes Masoud en Terez, die een maand ervoor al waren aangekomen bij FELIDA.

“We zijn blij dat Ivan-Asen nu ook een geschikt thuis heeft gevonden. In FELIDA zullen we ervoor zorgen dat hij de juiste zorg krijgt die hij nodig heeft om te herstellen van zijn moeilijke verleden."

Barbara van Genne, VIER VOETERS-expert Grote Katachtigen

Bekijk hieronder de emotionele reis van Ivan-Asen

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Dierentuin zonder vergunning

Razgrad Zoo werd in 1960 geopend en ligt in het noordoosten van Bulgarije. Hoewel haar vergunning sinds 2014 verlopen is, blijft de dierentuin gratis toegang verlenen aan bezoekers. Er leven veel verschillende soorten dieren, waaronder leeuwen, vossen, zwijnen, herten, rendieren, lama's en vogels. Jarenlang werd er ook geld verdiend met de illegale en onkundige fok en verkoop van leeuwen. Omdat de stad Razgrad de officiële eigenaar van de dierentuin is, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd dat het nodig is om maatregelen te nemen. Een internationaal team van VIER VOETERS zorgde ervoor dat Masoud en Terez, en tevens hun oom Ivan-Asen, naar FELIDA kon komen, dat er medische zorg werd verleend aan de overige leeuwen en dat de mannetjes gesteriliseerd werden.

Hiermee hebben wij een einde gemaakt aan de illegale fok van leeuwen in Razgrad Zoo.

Een thuis voor getraumatiseerde grote katachtigen

FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nijeberkoop, Friesland, functioneert als een 'special care' opvangcentrum voor grote katachtigen die fysiek en/of geestelijk getraumatiseerd zijn. De dieren die herstellen van hun moeilijke verleden kunnen getransporteerd worden naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. Dieren die deze reis niet aankunnen en de rest van hun leven speciale zorg nodig hebben, blijven bij FELIDA. 

Ivan-Asen

steun ivan-asen

en de andere dieren in FELIDA

doneer