Zoek

Doneren Adopteren Shop

Ter nagedachtenis aan Heli Dungler

EEN NIEUWE KANS VOOR LEEUW IVAN-ASEN

Gered uit een dierentuin in Bulgarije en overgebracht naar ons opvangcentrum voor grote katten, FELIDA Big Cat Centre.

De gezondheidstoestand van Ivan-Asen was zorgelijk toen wij hem in November 2017 voor het eerst zagen in Razgrad Zoo. Gelukkig konden wij hem tijdelijk overbrengen naar Sofia Zoo. Tijdens zijn verblijf reageerde hij goed op de medische behandeling. In Sofia Zoo hebben onze verzorgers Ivan-Asen getraind om zelf een transportkist in te gaan. Hiermee werd een risicovolle algehele verdoving van een toch al verzwakt dier voorkomen. Wildlife dierenarts Marc Gölkel is werkzaam bij het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IWZ) en was aanwezig tijdens het transport van de driejarige leeuw naar FELIDA Big Cat Centre. Tijdens de reis observeerde dr. Gölkel de leeuw en kon zo nodig Ivan-Asen behandelen. Dokter Gölkel heeft ook de gezondheidsverklaring afgegeven waarmee Ivan-Asen aan zijn lange reis naar Nederland mocht beginnen. 

Het overbrengen van Ivan-Asen werd voorafgegaan door de reis van zijn familieleden, de leeuwenwelpen Masoud en Terez, die begin 2018 naar FELIDA werden overgebracht. Met de aankomst van Ivan-Asen in de Nederlandse opvang voor grote katten werd de leeuwenfamilie weer met elkaar herenigd.

“Wij zijn blij dat Ivan-Asen nu ook een geschikt thuis heeft gevonden. Sinds zijn redding is zijn gezondheid langzaam vooruitgegaan. In FELIDA, zal ons team ervoor zorgen dat hij de juiste verzorging krijgt. Op de lange termijn zal worden gekeken of Ivan-Asen voldoende hersteld is om te verhuizen naar LIONSROCK, onze opvang voor grote katten in Zuid-Afrika.” 

Barbara van Genne, deskundige op het gebied van grote katten bij VIER VOETERS

Hieronder het filmverslag van de reis van Ivan-Asen.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Een thuis voor vele grote katten

Ivan-Asen zal verder herstellen in ons opvangcentrum voor grote katten, FELIDA, dat gevestigd is in het Nederlandse dorp Nijeberkoop. Toen wij in 2014 het opvangcentrum overnamen, namen wij ook de verantwoording op ons voor de 26 grote katten die daar verbleven. Omdat het de bedoeling was dat FELIDA hoofdzakelijk zou dienen als een tijdelijke opvang en rehabilitatiecentrum brachten wij het grootste gedeelte van de aanwezige grote katten over naar Big Cat Sanctuary LIONSROCK in Zuid-Afrika. Behalve de drie leeuwen zijn er nog een aantal tijgers gehuisvest in het Nederlandse opvangcentrum. In de toekomst zijn we van plan om het opvangcentrum uit te breiden zodat er nog meer grote katten gered kunnen worden uit slechte omstandigheden en geplaatst kunnen worden in grote meer natuurlijke verblijven.

steun felida big cat centre

En de toekomst van alle grote katachtigen in dit opvangcentrum

doneer

Dierentuin zonder vergunning

Razgrad Zoo werd in 1960 geopend en ligt in het noordoosten van Bulgarije. Hoewel haar vergunning sinds 2014 verlopen is, blijft de dierentuin gratis toegang verlenen aan bezoekers. Ze verdienen hun geld met de illegale en onkundige fok en verkoop van leeuwen. Er leven veel dieren van verschillende soorten - waaronder leeuwen, herten, rendieren, lama's, vossen, zwijnen en vogels - in de illegale dierentuin. Omdat de stad van Razgrad de officiële eigenaar van de dierentuin is, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd dat het nodig is maatregelen te nemen. Aan het einde van 2018 zorgde een internationaal team van dierenartsen voor de nodige medische zorg aan alle zeven leeuwen en steriliseerde twee volwassen mannen. 

Hiermee hebben wij een einde gemaakt aan de illegale fok van leeuwen in Razgrad Zoo.