Leeuw loopt uit transportkooi

Leeuwen van Soedan overgebracht naar opvang in Zuid-Afrika

Van de oorlog naar een reservaat

19.2.2024

In november 2023 hebben we 48 wilde dieren gered uit het midden van de oorlogszone in de hoofdstad van Soedan, Khartoem. In januari 2024 zijn we teruggegaan om nog meer dieren te redden, nadat er gevechten uitbraken in de buurt van het veilige gebied waar we ze naartoe hadden gebracht bij Wad Madani.

Hongerige leeuwen

Op 16 februari hebben we elf leeuwen overgebracht naar het LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika, waar ze aan hun nieuwe leven beginnen. Deze leeuwen hebben negen maanden lang geleefd te midden van de gevaren van oorlog. Ze zijn getraumatiseerd, zwak, uitgehongerd, uitgemergeld en kwetsbaar. Gelukkig reageren ze goed op de zorg die ze de afgelopen weken hebben ontvangen. In LIONSROCK krijgen ze speciale zorg om te herstellen.

Nadat onze ervaren collega’s de leeuwen in januari uit Soedan haalden, zijn de grote katten verzorgd en behandeld bij Al Ma’wa for Nature and Wildlife, een project waar we mee samenwerken in Jordanië. Omdat de leeuwen ernstig ziek waren en dringend zorg nodig hadden, vonden ook de andere geredde dieren - drie leeuwen, vier hyena's en een serval - daar een nieuw thuis. De andere dieren die in november waren geëvacueerd waaronder herten en vogels, konden eerder al vrijgelaten worden in het wild.

Overplaatsing naar LIONSROCK: een nieuw begin

Het was de afgelopen tijd nog even wachten op vergunningen en schriftelijke toestemmingen. Toen dit geregeld was, hebben we de leeuwen met een vrachtvlucht naar Zuid-Afrika gebracht. In ons LIONSROCK Big Cat Sanctuary hebben we vier verblijven klaargemaakt voor de grote groep nieuwkomers, zodat we ze goed in de gaten kunnen. Onze prioriteit is nu om de leeuwen alle zorg te geven die ze nodig hebben om ze te helpen herstellen van de moeilijke tijd die ze hebben doorgemaakt.

“We zijn ontzettend opgelucht om te zien dat de leeuwen veilig zijn aangekomen bij LIONSROCK. Het was een emotionele achtbaan en een enorme uitdaging om ze uit het conflictgebied in Soedan te halen. Nu hebben we de leeuwen overgedragen aan de uitstekende zorg van onze collega's bij LIONSROCK” vertelt dierenarts Amir Khalil.

Opvang voor wilde dieren in Zuid-Afrika

LIONSROCK Big Cat Sanctuary is een van onze opvangcentra voor wilde dieren. Op dit moment bieden we onderdak aan meer dan honderd geredde grote katachtigen, waaronder leeuwen, tijgers en luipaarden. We hebben ze gered uit privébezit, circussen, dierentuinen of conflictgebieden over de hele wereld. Ons reservaat beslaat een totale oppervlakte van 1.250 hectare. Ter vergelijking: dit is ongeveer de grootte van 1750 voetbalvelden. Op dit terrein leven ook andere typisch Zuid-Afrikaanse diersoorten die vrij rondlopen, zoals zebra's en antilopen en heel veel verschillende vogelsoorten. 

Deel hier!

Zoek