Beer Luna

nov. 2016

Müritz

Redding Beer Luna

Een van de zieligste beren van Europa is gered

15.11.2016

Luna, een vier- tot vijfjarige berin, leefde in een kleine, smerige kooi in het Aulona pretpark in Zuid-Albanië. Zij werd voortdurend blootgesteld aan de zon, de hitte, de regen en de kou en ook aan oorverdovende muziek en lawaai van de bezoekers en attracties van het park. Amusementsbeer Luna was ooit één van de droevigste beren van Europa en werd gedwongen om miserabele jaren in gevangenschap door te brengen. Gelukkig is haar ellende voorbij. In 2016 werd zij door VIER VOETERS, in samenwerking met het Albanese Ministerie van Milieu en de lokale autoriteiten, gered. Eerst werd zij naar de dierentuin van Tirana overgebracht waar zij de winter doorbracht met de juiste voeding en medische zorg.

‘Wij willen het Albanese Ministerie van Milieu en de lokale autoriteiten bedanken voor het actief ondersteunen van de bevrijding van Luna en Jeta. Wij konden hen naar de dierentuin in Tirana overbrengen en hen weer gezond maken.’

Thomas Pietsch, expert in wilde dieren van VIER VOETERS

Luna’s dagen als een toeristenattractie zijn gelukkig voorbij.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Luna’s redding

De dag van haar redding verliep dramatisch: in aanwezigheid van de politie en de lokale veterinaire inspecteur was het team van VIER VOETERS in staat om de berin te kalmeren, haar te onderzoeken, een microchip te plaatsen en haar in een dierenambulance naar de dierentuin van Tirana over te brengen. Hoewel de Albanese autoriteiten haar al eerder voor korte tijd in beslag hadden genomen, werd de eigenaar met veel moeite overgehaald om haar eindelijk te laten gaan.

Een nieuw leven in het BERENWOUD MÜRITZ

Luna werd overgebracht naar het BERENWOUD MÜRITZ in Oostenrijk waar, in tegenstelling met haar vorige kleine en lawaaierige kooi, haar omgeving rustig en bijna natuurlijk is en haar voorziet van allerlei afleidingen en voor haar soort geschikt voedsel. Zij voelde zich meteen op haar gemak. Slechts enkele maanden nadat wij haar in het opvangcentrum hadden geplaatst, groef zij zelfs haar eigen hol om daar gedurende de winter haar winterslaap in te houden.

Luna ziet er absoluut veel beter uit in haar nieuwe, ruime compound dan in de kleine kooi waarin ze werd gehouden.

Update maart 2021

Luna heeft sinds haar redding in 2016 veel vooruitgang geboekt! Ze geniet ervan om te spelen in het bosgebied van de opvang, en soms klimt ze zelfs in bomen. Ze is een blije beer, maar wanneer ze gestrest is, laat ze nog steeds wat vreemd gedrag zien. Dit betekent dat ze dingen doet zonder echt een reden, vooral als ze zich zorgen maakt. Dit gebeurt vaak als er mensen in de buurt zijn. Gelukkig werken de verzorgers in het reservaat hard om haar te helpen. Ze bedenken altijd leuke manieren om haar bezig te houden en haar af te leiden. Luna is vooral dol op jute zakken gevuld met noten en stro.

Luna is inmiddels begonnen aan haar winterrust. Een aantal weken terug, op een koude ochtend, onderbrak ze haar rust en kwam ze naar buiten om wat extra vulling voor haar hol te halen! Dat zien we niet vaak.  

Deel hier!

Zoek