Beer Mashutka

nov. 2017

Domazhyr

Redding Beer Mashutka


VIER VOETERS redt de Oekraïense vechtbeer Mashutka
 

1.11.2017

Stel je voor; je bevindt je in een kleine kooi die amper groot genoeg is om je om te draaien. Je brengt er jaren in door. De echte problemen beginnen wanneer de deur van de kooi worden geopend en je oog in oog staat met met een stel agressieve jachthonden.

Dit was de realiteit voor Mashutka, een bruine beer van ongeveer dertien jaar oud. In november 2017 werd ze gered door VIER VOETERS.

Vóór haar verhuizing naar BERENWOUD Domazhyr werd ze regelmatig gedwongen om met honden te vechten in de buurt van Kiev. De jachthonden moeten met beren vechten als een vorm van training. Dit wordt ook wel ‘bear-baiting’ genoemd. De beren zijn zelden in staat om zichzelf te verdedigen.

"Bear-baiting is een gruwelijke praktijk waarbij beren worden vastgemaakt met touwen of kettingen, zodat ze zich nauwelijks kunnen verdedigen tegen de aanvallende honden. Hoewel beer-baiting volgens de wet verboden is, heeft men hier juridische mazen in gevonden. VIER VOETERS streeft naar een algemeen verbod op het wrede houden van beren in gevangenschap. Wij helpen de regering door beren als Mashutka een geschikt huis te geven in ons BERENWOUD Domazhyr. "- Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS

Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS
 

Bekijk dit ontroerende moment toen we Mashutka uit haar ketenen bevrijdden en haar naar een plek brachten waar ze nooit meer zal moeten vechten.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Was Mashutka ooit eigendom van een president?

VIER VOETERS is van mening dat het waarschijnlijk is dat Mashutka al op zeer jonge leeftijd mishandeld werd op jachtstations. Uit gesprekken met haar vorige eigenaar blijkt echter dat zij als welp ooit eens eigendom was geweest van voormalig president Viktor Joesjtsjenko. Blijkbaar ontving hij haar als verjaardagsgeschenk.

Hertwig: "We kunnen deze bewering niet met zekerheid bevestigen, maar het is bekend dat verschillende Oekraïense presidenten beren hebben gehouden. Het is dus best mogelijk dat Mashutka ooit tot Viktor Joesjtsjenko heeft behoord. '

BERENWOUD Domazhyr

VIER VOETERS heeft een nieuw opvangcentrum voor beren gebouwd in de buurt van de Oekraïense stad Lviv. BERENWOUD Domazhyr beslaat momenteel 7,7 hectare en biedt een soortgeschikt huis aan beren die gered zijn uit vreselijke omstandigheden. In de komende paar jaar zal het opvangcentrum worden uitgebreid tot twintig hectare met ruimte voor dertig beren. Met de bouw van BERENWOUD Domazhyr heeft VIER VOETERS een duurzaam huis gecreëerd waarin geredde beren een nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan. Ook helpen wij de Oekraïense overheid ons om het verbod op het houden van beren te implementeren.

Foto's van de redding van Mashutka en haar nieuwe thuis.
Tyson en Mashutka

Na lange tijd het gedrag van de beren Tyson en Mashutka te hebben bestudeerd, besloot het team van BERENWOUD Domazhyr om de beren te socialiseren. Beiden zijn vorig jaar gered en hebben sindsdien veel vooruitgang geboekt. Toen ze bij elkaar werden geplaatst, was het vriendschap op het eerste gezicht. Al snel ontspande Tyson zich en werd steeds meer zijn luie zelf, terwijl Mashutka meer nieuwsgierigheid toonde en Tyson vanuit het kreupelhout observeerde. We moeten nog zien of deze poging tot socialisatie op lange termijn zal lukken, maar de borden zien er goed uit.

Deel hier!

Zoek