Beer Vesko

nov. 2019

Belitsa

Redding Beer Vesko

Slachtoffer van ongecontroleerd fokken in Bulgarije

15.11.2019

Op 15 november 2019 werd beer Vesko overgebracht naar BERENWOUD Belitsa, dat wordt gerund in samenwerking met FONDATION BRIGITTE BARDOT.

De overdracht verliep soepel, maar Vesko vertoonde ernstig stereotyperend gedrag tijdens de eerste dagen van zijn aankomst. Het duurde een paar dagen voordat hij meer vertrouwd raakte met zijn nieuwe omgeving, dus bleef hij binnen waar het team hem constant in de gaten hield. Vesko lijdt aan verminderde gastro-intestinale motiliteit, daarom behandelt het team hem met verschillende medicijnen.

28 November was een belangrijke dag voor Vesko, hij was klaar om de eerste stappen buiten te zetten en zijn verleden achter zich te laten!

Het team was erg blij hem zo ontspannen en met zoveel vertrouwen zijn nieuwe thuis te zien verkennen. Eerst liep hij langs een paar bomen en begon geleidelijk het fruit en de groenten te plukken die het team in zijn verblijf had geplaatst. Vesko lijkt een grote eetlust te hebben en hij eet dan ook alles wat hem wordt aangeboden, behalve kiwi's.

Leven in het verleden

Jarenlang werd deze bruine beer in een tijdelijke omheining van Zoo Sofia gehouden, die niet voldoende ruimte en juiste leefomstandigheden biedt aan beren. De dierentuin was zich bewust van deze ongelukkige situatie en zocht naar alternatieve oplossingen, maar vanwege de lastige gezondheidssituatie van Vesko mislukten alle pogingen.

Hij was het slachtoffer van ongecontroleerd fokken en werd geboren in 2010. In 2011 kreeg Zoo Sofia de beer van Zoo Varna, die niet in staat was om voldoende ruimte en passende leefomstandigheden aan Vesko te bieden.

Ter ondersteuning van het doel van Zoo Sofia om zijn situatie te verbeteren, en op verzoek van het Bulgaarse ministerie van Milieu en Water, nam VIER VOETERS Vesko over van BERENWOUD Belitsa. Een dierenartscontrole toonde aan dat Vesko lijdt aan verminderde maag-darmmotiliteit, waardoor hij vrij dun is. In BERENWOUD Belitsa, dat wordt gerund in samenwerking met FONDATION BRIGITTE BARDOT, wordt Vesko de komende weken nauwlettend gevolgd en behandeld met verschillende medicijnen.

Update juni 2020

We zijn verbaasd over de snelle vooruitgang van Vesko, in de korte tijd sinds hij eind vorig jaar werd gered, is hij zo vooruitgegaan en veranderd! Onlangs maakte hij kennis met een andere beer, Rada. Het team van BERENWOUD Belitsa volgde de beren de afgelopen weken op de voet en besloot dat hun persoonlijkheden compatibele wedstrijden waren. De beren woonden een week voordat ze werden geïntroduceerd in aangrenzende verblijven, gescheiden door een hek, op deze manier konden ze de aanwezigheid van elkaar voelen zonder een directe interactie te hebben.

Omdat Vesko nog nooit de kans had gehad om met een andere beer samen te leven, was het een behoorlijke uitdaging voor het team om te voorspellen hoe succesvol het proces zal zijn. Maar vanaf het allereerste moment dat de beren bij elkaar kwamen, verliep alles soepel!

Tegenwoordig zien we ze heel vaak samen knuffelen in de grot, omdat het koeler is tijdens de hete dagen of 's avonds speelt. Deze twee beren zijn twee gelukkige zielen!

Rada en Vesko
Rada en Vesko

Een jaar later - Vesko's transformatie in een gelukkige beer!

Toen Vesko bij BERENWOUD Belitsa aankwam, was hij erg gestrest en vertoonde hij een sterk stereotiep gedrag. Vandaag, een jaar later, is Vesko getransformeerd in een mooie en speelse beer die met volle teugen van zijn nieuwe leven geniet, hij kan in zijn nieuwe huis met zijn metgezel Rada genieten van de zon en de natuurlijke omgeving.

Bedankt aan al onze geweldige donateurs die dieren zoals Vesko helpen een beerwaardig leven te ontdekken.

Blije rennende beer

steun BERENWOUD Belitsa


doneer

Deel hier!

Zoek