Redding 4 galberen

mrt. 2019

Ninh Binh

Redding Beren Keo, Lim, Dieu, San and Khoai Lang

Vijf beren in Vietnam gered uit ondraaglijke omstandigheden

12.3.2019

Dit was een aanblik die we niet gauw zullen vergeten: vijf beren die gevangen zaten in donkere betonnen en metalen kooien. Als eerste was Keo aan de beurt. Het was 35°C, er was amper zuurstof in haar kooi, vliegen zoemden en een klonk een oorverdovend kabaal. Water of voedsel waren nergens te bekennen. Keo zat met gebogen hoofd in een hoek. Ze bewoog niet en volgde ons niet met haar ogen toen we met onze activiteiten begonnen en de dierenartsen hun verdoving klaarmaakten. Een gebroken dier aan het einde van haar krachten. Keo was niet de enige die leed en werd misbruikt; ook de vier andere beren (Lim, Dieu, San en Khoai Lang) bevonden zich in een vergelijkbare situatie.

“Beer Keo lag depressief in haar kooi toen we aankwamen. Het medisch onderzoek toonde aan dat ze veel pijn leed. Haar gebit is er vreselijk aan toe en ze lijdt aan een ernstige lever- en galblaasontsteking. Het haar van beer San is grotendeels uitgevallen door de barbaarse en onhygiënische omstandigheden waarin ze moest leven. De toestand van de galblaas van alle onderzochte beren liet zien dat er regelmatig gal bij hen werd afgetapt.”

Dierenarts Dr. Johanna Painer van de Weense Universiteit voor Diergeneeskunde (14 maart 2019)

De eerste medische controles hebben diverse gezondheidsproblemen aan het licht gebracht, maar we zijn ervan overtuigd dat we deze problemen in BERENWOUD Ninh Binh in de komende weken goed kunnen behandelen.

Een reis van 1600 km naar een gelukkig leven

Al het bovenstaande is nu gelukkig verleden tijd: het is ons gelukt deze vijf voormalige galberen uit de Vietnamese provincies Binh Duong en Dong Nai te redden. Een VIER VOETERS-team, begeleid door Dr. Johanna Painer (een dierenarts van de Weense Universiteit voor Diergeneeskunde), heeft de beren uitvoerig nagekeken en kon bevestigen dat bij alle vijf de dieren regelmatig gal was afgetapt. Nadat binnen een tijdsbestek van twee dagen de beren succesvol onderzocht én gered waren, was een reis van 48 uur van het zuiden naar het noorden van Vietnam het enige wat de dieren nog van hun nieuwe leven in BERENWOUD Ninh Binh scheidde.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Onopgeloste sterfgevallen op een galbeerboerderij

Het oorspronkelijke plan was om in de provincie Dong Nai in Zuid-Vietnam zeven galberen te redden en naar het reservaat over te brengen. Tragische omstandigheden hebben echter een streep gezet door dit plan, omdat onder nog onduidelijke omstandigheden binnen een week op dezelfde boerderij vier beren zijn overleden. VIER VOETERS roept de Vietnamese autoriteiten op om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de doodsoorzaak. Het zou niet de eerste keer zijn dat bereneigenaars hun dieren doden om zo nog één laatste keer van hun organen te kunnen profiteren. Mocht dit het geval zijn met de vier overleden beren, dan eist VIER VOETERS dat diegenen die daarvoor verantwoordelijk zijn streng worden aangepakt.

De strijd tegen de wrede exploitatie van beren in Vietnam

Deze reddingsmissie is succesvol verlopen, maar er is voor VIER VOETERS nog heel veel werk te verzetten: de vraag naar berengal is in Azië nog steeds hoog vanwege de vermeende geneeskrachtige eigenschappen ervan, hoewel er alternatieven zijn. In Vietnam leven er nog ongeveer 800 beren op berenboerderijen onder de meest afschuwelijke omstandigheden.

steun deze beren

Help deze galberen hun verleden te vergeten

Doneer

Zoek