Redding Beren Xuan en Mo

Ninh Binh

Redding beren Xuan en Mo 

Galberen gered van een leven in duisternis

Beren Xuan en Mo leefden van jongs af aan in een vochtige kelder zonder ramen; geen licht, ventilatie of frisse lucht, niets anders dan de roestige tralies van kleine kooien. Ze moeten onvoorstelbaar hebben geleden.

Het enige moment op een dag dat ze een beetje licht zagen, was wanneer hun eigenaar ze kwam voeren of erger nog; hun galblaas doorprikte met een naald, een enorm pijnlijke procedure om gal af te tappen. Hun gal werd door de familie van de eigenaar gebruikt voor medische doeleinden. Jarenlang kenden deze beren niets anders gekend dan pijn en ellende. 

Ons team in Vietnam was geschokt over de ontdekking van deze twee beren in de provincie Son La. Het was dierenleed in de ergste vorm die ze ooit hebben gezien. Het was duidelijk dat de beren zo snel mogelijk bevrijd moesten worden. 

Steun het leven van geredde galberen

Na een reis van meer dan tien uur kwam ons team aan in de Vietnamese provincie Son La, waar Xuan en Mo werden gehouden. De reddingsactie van de twee beren verliep gelukkig goed. Beide beren lijden onder de gevolgen van het aftappen van gal. Daarnaast heeft Xuan overgewicht, een leverziekte en drie gebroken hoektanden.

Xuan en Mo zijn naar ons BERENWOUD Ninh Binh gebracht. Daar kunnen de twee beren eindelijk genieten van een vredig leven in een natuurlijke omgeving. We zullen de twee beren veel aandacht en zorg geven om ze te helpen herstellen van de gruwelijkheden die ze hebben doorstaan.

Update 3 mei 2021: spoedcontrole voor beer Xuan 

Vorige week merkte ons team in BERENWOUD Ninh Binh op dat Xuan aanzienlijk achteruit was gegaan en besloot hem onmiddellijk te onderzoeken. Vanwege zijn zware verleden als galbeer heeft Xuan niet alleen meerdere aandoeningen, maar kampt hij ook met ernstige gedragsafwijkingen. 

Uit het onderzoek bleek dat zijn reeds gediagnosticeerde kwalen zijn verergerd. Daarnaast heeft hij ook een alvleesklierontsteking en maagontsteking. Het behandelplan is nu gericht op het bestrijden van pijn, ontsteking en infectie. Indien nodig krijgt Xuan medicatie om stress en angst tegen te gaan.

Xuan is een van de dieren die jarenlang trauma's heeft moeten doorstaan, waardoor hij niet alleen fysieke maar ook psychische littekens heeft opgelopen. Wanneer deze dieren worden gered en naar een veilige plek worden gebracht, begrijpen ze niet altijd dat hun afschuwelijke verleden achter ze ligt. Een succesvolle redding zelf is vaak het begin van ons werk, niet het einde!

De weg naar herstel zal lang zijn voor Xuan, maar ons team doet er alles aan om hem te ondersteunen.

Update 5 augustus 2021: Mo ontmoet Cam! 

Kortgeleden heeft Mo kennisgemaakt met beer Cam. Mo was eerst wat verlegen, maar nu zijn de twee onafscheidelijk. We blijven ze observeren, maar het lijkt het begin van een mooie vriendschap!

Bile bear

Steun het nieuwe leven van voormalige galberen! 


Help mee

Deel hier!

Zoek