De illegale puppyhandel

De online puppyhandel is booming en daar profiteren puppyhandelaren van.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 150.000 honden verkocht, waarvan er waarschijnlijk 80.000 afkomstig zijn uit illegale puppyfabrieken. De vraag naar puppy's is groter dan ooit, de winstmarges voor illegale handelaren zijn enorm, de kans op vervolging is klein en de straffen zijn ontoereikend.

Gewetenloze fokkers en handelaren spelen hierop in en verdienen veel geld aan de verkoop van doodzieke puppy's. Het gaat om pups die dikwijls onder erbarmelijke omstandigheden zijn gefokt, niet zijn gevaccineerd en slecht zijn gesocialiseerd. Vervolgens worden ze verkocht via grote Europese advertentiesites, zoals Marktplaats, en over honderden kilometers vervoerd met vervalste of niet-bestaande identificatie- en vaccinatiedocumenten. Dat vormt een risico voor de gezondheid van mens en dier.

Puppyfabrieken

Puppyfabrieken


De honden leven in erbarmelijke omstandigheden; ze worden niet gevaccineerd, er ontbreekt hygiëne , de geur van chemicaliën hangt in de lucht en de zorg die ze krijgen, is ontoereikend.

Puppy's

Puppy's


Puppy's worden op veel te jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald en over de grens vervoerd. Veel puppy's overleven de lange reis niet, andere komen ernstig verzwakt of ziek aan.

Fokhonden

Fokhonden


Moederhonden moeten non-stop nestjes baren tot ze uitgeput zijn. Wanneer ze onvoldoende 'presteren', worden ze weggedaan.

Herkomst

De meeste puppy's uit Oost-Europese landen worden via het internet te koop aangeboden. Handelaren gebruiken daarbij schattige foto's om de deprimerende realiteit te verbergen.

Zowel de moederhonden als de puppy's worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Ze worden opgesloten in kelders, schuren en garages met weinig licht, ventilatie of verwarming. Ook krijgen de honden niet de medische zorg die ze nodig hebben. Fokhonden liggen soms aan een ketting, krijgen geen enkele vorm van beweging, vaak te weinig voeding en worden mishandeld. 

Gezondheidsrisico's

De online puppyhandel vormt een gezondsheidsrisico voor mensen en dieren. De meest zorgwekkende infectieziekten in de Europese Unie zijn hondsdolheid, echinokokkose, leishmania, toxoplasmose en Giardia. Illegale hondenfokkerij vindt voornamelijk plaats in Oost-Europa, waar nog steeds gevallen van hondsdolheid worden gemeld. Leishmania komt voor in landen rond de Middellandse Zee waar insecten aanwezig zijn die parasieten kunnen overdragen. Toch worden er regelmatig meldingen gemaakt van honden met leishmania in Noord-Europa. Viscelare Leishmania kan dodelijk zijn bij de mens als het niet behandeld wordt.

Online anonimiteit

De illegale online puppyhandel drijft op anonimiteit. Iedereen kan een account aanmaken op een grote Europese advertentiesite, een puppy verkopen en vervolgens spoorloos verdwijnen. Daardoor blijven kopers achter met een doodziek dier en hoge dierenartskosten. Omdat de online puppyhandel in Europa onvoldoende wordt gereguleerd, is er geen enkele manier om de exacte herkomst van puppy's te achterhalen.

Ons werk

Het doel van VIER VOETERS is de online handel in gezelschapsdieren te veranderen in een transparante en controleerbare handel. We voeren campagne voor het traceerbaar maken van fokkers en handelaren die online honden aanbieden. Op die manier kunnen ze verantwoordelijk worden gesteld voor hun handelspraktijken.

Om dat te bereiken, hebben we een 'Model Solution' ontwikkeld die helpt om de identiteit van de verkoper te verifiëren. Daarnaast lobbyen we bij de Europese Commissie en nationale regeringen voor wetgeving op het gebied van regulering van de online puppyhandel en de verbeterde traceerbaarheid van puppyhandelaren.

Hoe u kunt helpen:

  • Bent u zelf slachtoffer van de illegale puppyhandel of heeft u verdachte puppyverkopen waargenomen? Meld het incident.
  • Wilt u een hond? Kies er dan voor om een hond te adopteren!
  • Koop nooit een puppy online wanneer de verkoper niet getraceerd kan worden. Dus ook niet via social media, tenzij het om een gerenommeerde organisatie gaat.
  • Spreek u uit tegen de illegale puppyhandel. Doe mee met onze campagne die waarschuwt voor de illegale puppyhandel en ontvang onze puppy-gids voor een goede start.
Welpe im Käfig

PUPPY KOPEN? KIES VERSTANDIG!

ik doe mee

Zoek