De illegale puppyhandel

De online puppyhandel is booming en daar profiteren puppyhandelaren van.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 150.000 honden verkocht, waarvan er waarschijnlijk 80.000 afkomstig zijn uit illegale puppyfabrieken. De vraag naar puppy's is groter dan ooit, de winstmarges voor illegale handelaren zijn enorm, de kans op vervolging is klein en de straffen zijn ontoereikend.

Gewetenloze fokkers en handelaren spelen hierop in en verdienen veel geld aan de verkoop van doodzieke puppy's. Het gaat om pups die dikwijls onder erbarmelijke omstandigheden zijn gefokt, niet zijn gevaccineerd en slecht zijn gesocialiseerd. Vervolgens worden ze verkocht via grote Europese advertentiesites, zoals Marktplaats, en over honderden kilometers vervoerd met vervalste of niet-bestaande identificatie- en vaccinatiedocumenten. Dat vormt een risico voor de gezondheid van mens en dier.

"Het leed van deze puppy’s en de moederhonden is enorm. De fokteven en hun puppy's leven vaak in smerige en krappe hokken, ze zien bijna nooit daglicht, krijgen geen medische zorg, vaccinaties of juiste voeding en de pups worden veel te jong bij hun moeder weggehaald. Alleen zodat zij zo snel mogelijk opnieuw gedekt kan worden om een nieuw nest pups te baren.” 

Petra Sleven, Directeur van VIER VOETERS

Puppyfabrieken

+

Puppyfabrieken


De honden leven in erbarmelijke omstandigheden; ze worden niet gevaccineerd, er ontbreekt hygiëne , de geur van chemicaliën hangt in de lucht en de zorg die ze krijgen, is ontoereikend.

×

Puppy's

+

Puppy's


Puppy's worden op veel te jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald en over de grens vervoerd. Veel puppy's overleven de lange reis niet, andere komen ernstig verzwakt of ziek aan.

×

Fokhonden

+

Fokhonden


Moederhonden moeten non-stop nestjes baren tot ze uitgeput zijn. Wanneer ze onvoldoende 'presteren', worden ze weggedaan.

×

Herkomst

De meeste puppy's uit Oost-Europese landen worden via het internet te koop aangeboden. Handelaren gebruiken daarbij schattige foto's om de deprimerende realiteit te verbergen.

Zowel de moederhonden als de puppy's worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Ze worden opgesloten in kelders, schuren en garages met weinig licht, ventilatie of verwarming. Ook krijgen de honden niet de medische zorg die ze nodig hebben. Fokhonden liggen soms aan een ketting, krijgen geen enkele vorm van beweging, vaak te weinig voeding en worden mishandeld. 

Gezondheidsrisico's

De online puppyhandel vormt een gezondsheidsrisico voor mensen en dieren. De meest zorgwekkende infectieziekten in de Europese Unie zijn hondsdolheid, echinokokkose, leishmania, toxoplasmose en Giardia. Illegale hondenfokkerij vindt voornamelijk plaats in Oost-Europa, waar nog steeds gevallen van hondsdolheid worden gemeld. Leishmania komt voor in landen rond de Middellandse Zee waar insecten aanwezig zijn die parasieten kunnen overdragen. Toch worden er regelmatig meldingen gemaakt van honden met leishmania in Noord-Europa. Viscelare Leishmania kan dodelijk zijn bij de mens als het niet behandeld wordt.

Online anonimiteit

De illegale online puppyhandel drijft op anonimiteit. Iedereen kan een account aanmaken op een grote Europese advertentiesite, een puppy verkopen en vervolgens spoorloos verdwijnen. Daardoor blijven kopers achter met een doodziek dier en hoge dierenartskosten. Omdat de online puppyhandel in Europa onvoldoende wordt gereguleerd, is er geen enkele manier om de exacte herkomst van puppy's te achterhalen.

Ons werk

Het doel van VIER VOETERS is de online handel in gezelschapsdieren te veranderen in een transparante en controleerbare handel. We voeren campagne voor het traceerbaar maken van fokkers en handelaren die online honden aanbieden. Op die manier kunnen ze verantwoordelijk worden gesteld voor hun handelspraktijken.

Om dat te bereiken, hebben we een 'Model Solution' ontwikkeld die helpt om de identiteit van de verkoper te verifiëren. Daarnaast lobbyen we bij de Europese Commissie en nationale regeringen voor wetgeving op het gebied van regulering van de online puppyhandel en de verbeterde traceerbaarheid van puppyhandelaren.

Op dit moment werkt de Europese Unie aan nieuwe regelgeving die een einde kan maken aan de illegale puppyhandel. Om echt iets te kunnen veranderen is het cruciaal dat ze voor deze twee amendementen stemmen:   

  1. Alle honden en katten binnen de EU moeten geïdentificeerd worden door middel van een microchip én ze moeten goed geregistreerd staan in een registratiedatabase.  
  2. Ten tweede is het van groot belang dat de onlinehandel in honden en katten gereguleerd wordt. Zo moet vóór het publiceren van een online verkoopadvertentie, eerst gecontroleerd en geverifieerd worden door het verkoopplatform, dat het aangeboden dier ook daadwerkelijk geregistreerd staat bij de persoon die ze aanbiedt. 
     

Op 14 mei 2025 stemmen de Europarlementariërs voor of tegen deze EU-brede wetswijziging. Alleen als de Europese parlementsleden het amendement op 14 mei aannemen kan er een einde komen aan de illegale puppyhandel binnen Europa. Op dat moment kan pas gegarandeerd worden dat alleen traceerbare honden en katten online worden verkocht. 

Onderzoeken en rapporten

2025

Nieuwe undercoverbeelden

Naar aanleiding van het onderzoek naar de verkoop van puppy's op Facebook en Instagram in 2023/2024 presenteerden we nieuwe undercoverbeelden waarin meerdere puppyverkopers zich niet aan Meta's regels en/of de wet houden. 

2024

Rapport 'Billion Euro Industry'

Rapport over de handel in puppy's binnen de EU en waarom de Europese regelgeving nu moet worden aanscherpt om een einde te maken aan de illegale puppyhandel.

Rapport 'Sociale Media vs. realiteit'

Rapport naar aanleiding van het onderzoek naar de verkoop van puppy's op Meta's platformen Facebook en Instagram. 

2023-2024

Onderzoek naar de verkoop van puppy's op Facebook en Instagram.

2023

Model Solution Rapport gepresenteerd 

VIER VOETERS visie op het bereiken van een betere traceerbaarheid van honden en katten binnen de Europese lidstaten.

Puppy Scammers Rapport

Rapport naar aanleiding van het onderzoek naar de advertentiewebsites in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Bulgarije. 

2021 - 2022

Onderzoek naar advertentiewebsites in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Bulgarije. 

Hoe u kunt helpen:

 

  • Wilt u een hond? Kies er dan voor om een hond te adopteren!
  • Koop nooit een puppy online wanneer de verkoper niet getraceerd kan worden. Dus ook niet via social media, tenzij het om een gerenommeerde organisatie gaat.
  • Spreek u uit tegen de illegale puppyhandel. Doe mee met onze campagne die waarschuwt voor de illegale puppyhandel en ontvang onze puppy-gids voor een goede start.
Puppy's zitten in kooien gepropt in een bestelbusje.

Stop de Illegale puppyhandel in de EU


Verstuur nu een e-mail naar de Nederlandse Europarlementariërs en eis sterke Europese wetten. 

Help mee

Deel hier!

Zoek