Zoek

Doneren Adopteren Shop

De ORANG-oetan woudschool OP borneo 

29.4.2019

VIER VOETERS' Primatoloog Dr. Signe Preuschoft geeft baby orang-oetan weesjes een tweede kans

Al meer dan een jaar voert de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, in samenwerking met haar lokale partner Jejak Pulang en de Indonesische overheid, een rehabilitatieprogramma uit voor orang-oetans op Borneo. Op 17 mei 2018 werd de VIER VOETERS WOUDSCHOOL in Oost-Kalimantan officieel geopend.

Nu is het eerste schooljaar bijna voltooid. Acht orang-oetanweesjes (vijf jongens en drie meisjes) in de leeftijd van slechts een paar maanden tot 9 jaar vormen de eerste stroming leerlingen op de 100 hectare grote WOUDSCHOOL. Dit project wordt geleid door Dr. Signe Preuschoft van VIER VOETERS, een primatoloog met meer dan 20 jaar ervaring in revalidatie van mensapen. Elke wees is waarschijnlijk getuige geweest van de gruwelijke moord van zijn of haar moeder. De restanten van dit trauma zijn vaak terug te zien in hun gedrag.

“Het doel van het orang-oetanproject op Borneo is de orang-oetans essentiële vaardigheden bij te brengen, zodat wanneer ze over een paar jaar naar hun natuurlijke omgeving kunnen terugkeren om vrij en onafhankelijk te leven.”  

Dr. Signe Preuschoft, primatoloog bij VIER VOETERS 

Een school voor deze bedreigde diersoort

Het was een grote logistieke uitdaging om een ​​project op te zetten middenin het regenwoud van Borneo. De infrastructuur van de WOUDSCHOOL is nog in ontwikkeling. Het is echter belangrijk dat de orang-oetan weesjes zo veel mogelijk tijd in hun natuurlijke omgeving doorbrengen. In het begin moesten de baby's elke dag vanuit hun slaapvertrekken naar de WOUDSCHOOL in een 'schoolbus' rijden.

Nu hebben we slaapplekken in het woud gebouwd waardoor de baby's zoveel mogelijk tijd kunnen doorbrengen tussen de geluiden en geuren van het bos. De oudere orang-oetan-studenten hebben hun eigen kamp dat nog meer bewegingsvrijheid en slaap in het bos mogelijk maakt.

In de kampen leren ze vaardigheden van hun menselijke verzorgers (of 'pleegmoeders') die ze normaal zouden leren van hun natuurlijke moeder in hun leven in het wild. Het schoolprogramma omvat klimmen, voedsel zoeken en nest-bouwen.

Wat is het doel van de orang-oetan WOUDSCHOOL?

Het project wordt gefinancierd door VIER VOETERS en kon verwezenlijkt worden dankzij de inspanningen van onze Indonesische partnerorganisatie Jejak Pulang (wat 'de weg naar huis' betekent) en het Indonesische ministerie van Bosbouw. Het doel is veiligheid bieden aan illegaal gevangen of bedreigde orang-oetans. Ook willen wij de weesjes rehabiliteren. Onze ultieme visie is om hen weer vrij te laten in het wild.

Waar op Borneo is onze WOUDSCHOOL?

De WOUDSCHOOL is een bebost gebied van 100 hectare tussen de steden Balikpapan en Samarinda. Het land biedt een natuurlijke leefruimte voor jonge orang-oetanweesjes, die essentiële overlevingsvaardigheden leren met behulp van individualistische therapeutische en rehabiliterende methoden.

Waarom moeten orang-oetans worden beschermd?

De orang-oetans van Oost-Kalimantan hebben alle hulp nodig die ze kunnen krijgen. Er zijn nog maar ongeveer 50.000 Borneose orang-oetans over, wat neerkomt op een daling van 80 procent sinds 1950. In dezelfde periode is ongeveer driekwart van het regenwoud van Borneo verbouwd door mensen, voornamelijk voor oliepalmplantages en de mijnbouw.

Hierdoor hebben de orang-oetans in dit gebied twee mogelijkheden: verhongeren of voedsel stelen van de plantages. De boeren van deze plantages beschouwen de orang-oetans vaak als dieven die gedood moeten worden. De hulpeloze weesjes worden van hun overleden moeders weggerukt en worden vaak illegaal als huisdier verkocht.

Met de steun van Jejak Pulang helpt VIER VOETERS deze jonge dieren door deskundige zorg en geïndividualiseerde rehabilitatie, om hen een tweede kans te geven en terug te keren naar waar ze thuishoren: het regenwoud. Borneose orang-oetans worden vermeld als ernstig bedreigd op de rode lijst van IUCN. We moeten niet vergeten hoe erg orang-oetans en mensen op elkaar lijken, een feit dat hun overleving nog saillanter maakt voor ons.

Dit project heeft niet alleen betrekking op het redden van orang-oetan individuen. In hun natuurlijke habitat kunnen deze gerehabiliteerde orang-oetans fungeren als bescherming voor andere bedreigde diersoorten zoals neushoorns, zonberen, proboscisapen, en nog veel meer.
 

Ons Team op Locatie

Het revalidatieprogramma voor orang-oetanweesjes wordt geleid door een team van 19 'pleegmoeders', 3 dierenartsen en 2 primatologen. Het revalidatieproces is afgestemd op de natuurlijke ontwikkeling van orang-oetans en omvat een op wetenschap gebaseerd curriculum. De meeste geconfisqueerde orang-oetans zijn wezen jonger dan vijf jaar. Als baby's zijn deze orang-oetans te jong om zelfstandig te leven. Ze hebben menselijke pleegmoeders nodig om voor hen te zorgen en vaardigheden te leren voordat ze in het wild voor zichzelf kunnen zorgen.

Afhankelijk van hun leeftijd, mentale staat en al opgedane kennis beginnen de orang-oetans in de WOUDSCHOOL op drie verschillende niveaus: kleuterklas, WOUDSCHOOL of de orang-oetan academie. Zodra ze alles van een bepaald niveau kunnen, mogen ze verder naar een volgend niveau.

Gonda

Op zesjarige leeftijd verloor kleine Gonda zijn moeder. Sinds dit verlies is Gonda nog steeds een nerveuze jongen. Met de liefde en steun ...

Leer hem kennen!

Tegar 

Tegar, de beste vriend van Gonda, beweegt al vloeiend door de bomen als een bosdeskundige!

Leer hem kennen!

Amalia

Amalia is als klassenhoofd een geweldige nestbouwer. Help haar elke nacht door te brengen in de toppen van de bomen!

Leer haar kennen! 

Robin

Omdat Robin zoveel van mensen houdt, kunnen wij hem niet meer loslaten in het wild. We hebben je hulp nodig om hem een ​​lang en veilig ...

Leer hem kennen!

Kartini 

Kartini is al een gevorderde bosbewoner. Ze is een goede vriend van de kleine Gerhana.

leer haar kennen!

Gerhana

Baby orang-oetan Gerhana houdt van eten! In een paar maanden tijd transformeerde hij van een ondervoede kleine baby tot een vechtlustig ...

Leer hem kennen!

Eska

Bijdehante Eska houdt van spelen en worstelen. Hij is een goede leerling, maar vindt het ook leuk om de chaos op te zoeken, (en deze ook te...

Leer hem kennen!

Cantik

Met haar vierjarige leeftijd is Cantik het middelste kind van de groep. Ze neemt met veel liefde de rol in van de oudere zus en is een ...

leer haar kennen!

Steun onze ORANG-oeTANS 

Geef deze weesjes een vredige toekomst

DONEER