Orang-oetan Gerhana in de WOUDSCHOOL

orang-oetan woudschool

VIER VOETERS geeft orang-oetanweesjes een tweede kans

23.6.2020

De ORANG-OETAN WOUDSCHOOL vangt in het wild geboren orang-oetan-weesjes op en leert ze de vaardigheden om in het wild te overleven van surrogaatmoeders. Normaal gesproken zouden ze die leren van hun moeder. Als ze er klaar voor zijn, worden ze vrijgelaten in een beschermd deel van het regenwoud waar ze veilig kunnen leven.  

De WOUDSCHOOL werd officieel geopend in mei 2018 en is 100 hectare groot. Momenteel zorgen we voor twaalf jonge orang-oetan-wezen van tussen de vijftien maanden en twaalf jaar oud. Elk dier is waarschijnlijk getuige geweest van de gruwelijke moord op zijn moeder en vertoont daardoor gedragsproblemen.   

De oudste leerlingen van de WOUDSCHOOL slapen in de bomen. De jongste weesjes hebben nog bescherming nodig tegen het weer en andere wilde dieren. Zij slapen daarom in hangmatten bekleed met bladeren, in nachtkooien of in een speciaal verblijf. 

“Het doel van het orang-oetanproject op Borneo is om de orang-oetans essentiële vaardigheden bij te brengen, zodat ze, wanneer ze de puberleeftijd hebben bereikt, terug naar hun natuurlijke omgeving kunnen keren om daar vrij en zelfstandig te leven."

Dokter Signe Preuschoft, primatoloog bij VIER VOETERS.

Een school voor deze bedreigde diersoort 

De ORANG-OETAN WOUDSCHOOL is een beschermd woudgebied, dat door het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw is aangeboden voor rehabilitatie van orang-oetang-weesjes die door de Indonesische autoriteiten in beslag zijn genomen.  

Bij de WOUDSCHOOL kunnen de orang-oetang-weesjes vrij bewegen en slapen in het bos, wanneer ze dat willen. Daarnaast leren ze ook vaardigheden - zoals het zoeken naar voedsel en het gebruiken van gereedschap  -  want die zijn essentieel om in het wild te overleven. Normaal gesproken zouden ze die dingen in het wild leren van hun biologische moeder. Elk weesje leert in zijn eigen tempo, met behulp van menselijke surrogaatmoeders en soortgenoten. 

Waar is de ORANG-OETAN WOUDSCHOOL? 

De ORANG-OETAN WOUDSCHOOL ligt op Borneo, in een beschermd, bebost gebied van 100 hectare groot in Oost-Kalimantan, tussen de steden Balikpapan en Samarinda. Het is ter beschikking gesteld als rehabilitatiegebied voor orang-oetan-wezen. Onze Indonesische partner ‘Yayasan Jejak Pulang’ beschermt het gebied tegen verdere menselijke aantasting. Daardoor kunnen de geredde orang-oetan-wezen herstellen van de traumatische gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt en essentiële vaardigheden aanleren in een natuurlijke omgeving. 

Waarom moeten orang-oetans beschermd worden? 

De orang-oetans in Oost-Kalimantan hebben alle hulp nodig die ze kunnen krijgen. Er zijn nog ongeveer 50.000 Borneose orang-oetans over, dat is een daling van 80% sinds 1950. In dezelfde periode is ongeveer 75% van het regenwoud gekapt, voornamelijk ten behoeve van de industriële landbouw en winningsactiviteiten. Dit geeft de orang-oetans twee mogelijkheden: verhongeren of voedsel stelen van de plantages. Daardoor beschouwen boeren ze als ongedierte dat moet worden gedood. De hulpeloze weesjes worden van hun dode moeders weggerukt en kunnen worden verkocht of illegaal als huisdier worden gehouden.  

Wilde orang-oetans vallen onder de bescherming van het CITES-verdrag, een internationale overeenkomst van de Europese Unie en 182 landen om bedreigde dier- en plantensoorten te beschermen. Orang-oetans op Borneo staan op de Rode Lijst van de internationale unie voor natuurbescherming (IUCN) in de categorie ‘Ernstig bedreigd’. Daarom worden orang-oetans door de Indonesische en Maleisische regering beschermd.  

Door ‘Yayasan Jejak Pulang’ te steunen, helpt VIER VOETERS deze jonge dieren met deskundige zorg en geïndividualiseerde rehabilitatie. Zo krijgen ze een tweede kans om terug te keren naar het regenwoud. Bij het project van de WOUDSCHOOL worden meerdere soorten dieren gered. Want de aanwezigheid van geherintroduceerde orang-oetans in hun natuurlijke leefgebied biedt bescherming aan andere bedreigde soorten, zoals neushoorns, zonneberen, proboscis-apen, en vele andere.  

Ons team ter plaatse

Het rehabilitatieprogramma voor orang-oetan-weesjes wordt uitgevoerd door een team van 26 ‘surrogaatmoeders’, twee dierenartsen en twee biologen. Het rehabilitatieproces is afgestemd op de natuurlijke ontwikkeling van orang-oetans en omvat een op wetenschap gebaseerd leerplan. De meeste in beslag genomen orang-oetans zijn jonger dan vijf jaar. Als baby's zijn deze orang-oetans nog te jong om zelfstandig te leven. Ze hebben menselijke surrogaatmoeders nodig om voor ze te zorgen en onderwijzen voordat ze weer zelfstandig in het wild kunnen leven. Afhankelijk van leeftijd, psychologische conditie en eerder verworven kennis, beginnen de orang-oetan-weesjes hun opleiding in de WOUDSCHOOL op verschillende niveaus: Kleuterschool, Woudschool, of de Orang-oetan Academie. De leermogelijkheden en moederlijke zorg worden afgestemd op het niveau van elk orang-oetanweesje.

Gonda

Gonda

Leer hem kennen!
Tegar

Tegar 

Leer hem kennen!
Amalia

Amalia

Leer haar kennen! 
Robin

Robin

Leer hem kennen!
Orang-oetan Kartini

Kartini 

leer haar kennen!
Gerhana

Gerhana

Leer hem kennen!
Eska

Eska

Leer hem kennen!
Cantik

Cantik

leer haar kennen!
Steun onze orang-oetans

Steun onze ORANG-oeTANS 

Geef deze weesjes een vredige toekomst

DONEER

Zoek